Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

...nie martw się....do was też kiedyś dotrze....cywilizacja....🤭

Czy ty zdajesz sobie sprawę czasami....jak bredzisz?

Co ja znowu bredze🤔

Jeśli państwo będzie dopłacać do kredytu to nie będzie tego robić w nieskończoność 

Opublikowano
1 minutę temu, marulekk napisał(a):

Dzień dobry 🤝

...i womaj...🤝

Teraz, Bezduszna napisał(a):

Jeśli państwo będzie dopłacać do kredytu to nie będzie tego robić w nieskończoność

Te są gwarantowane...

Daj przykład preferencyjnego w którym zasady się zmieniły podczas....albo przestań...bredzić...

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Jak dla mnie to co w tej chwili napisałeś to niczego się nie trzyma. 

Jakin cudem kredyt tańszy niż lokata wytłumacz mi to. 

Na mój rozum na kredycie tylko możesz stracić w na lokacie czym prędzej czym później zyskujesz pod warunkiem że nie wypłacisz pieniędzy wcześniej. Kredyt to kapitał i odsetki. Pamiętajmy w większości przypadkach oprocentowanie kredytu jest zmienne nie stałe a lokata jest stała jak dobrze pamiętam. 

Są kredyty że stałym oprocentowaniem...🙋‍♂️

12 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Co ja znowu bredze🤔

Nie 🤔 a robi  znaczy dopłaca 😁

Opublikowano
16 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...i womaj...🤝

Te są gwarantowane...

Daj przykład preferencyjnego w którym zasady się zmieniły podczas....albo przestań...bredzić...

Ja nie mówię że się zniely kiedyś bo tak nie było. 

Tylko że gospodarka w tej chwili jest niestabilna wszystko może się zdarzyć. 

Jeśli teraz jest dopłata to ok ale pamiętajmy że zasady gry zawsze ale to zawsze mogą się zmienić. Pod tym punktem ja patrzę nie myślę o tym co teraz jest tylko myślę o tym co może zdarzyć się przyszłościowo wszystko się to wszystko trzeba przeliczyć i zadać sobie pytanie Co będzie gdy,? 

13 minut temu, slawek74 napisał(a):

Są kredyty że stałym oprocentowaniem...

Jedni je biorą  z stałym drudzy wolą z zmiennym. Świat nie jest zbudowany pod jedną kreskę 

14 minut temu, slawek74 napisał(a):

Nie 🤔 a robi  znaczy dopłaca 😁

Nic nie jest dawane na stałe wszystko trzeba przewidzieć. Nawet jeśli coś trwa cały czas to nie zmienia faktu że w każdej chwili może się zmienić. 

• Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja bym poczekał do niedzieli, poniedziałku. Cieplej ma być. Żeby choć te 10-12 stopni było w trakcie dymienia i w ciągu dnia ciepło. 

No też poczekam. Jakby udało się przeleczyc to zostanie na ten rok pozbieranie podkarmiaczek, wypuszczenie matek z izolatorów i pozbieranie pasków pod koniec października od tych rodzin leczonych paskami. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, slawek74 napisał(a):

To najlepiej siąść na dopiero i nic nie robić 🤔🤦

Nie mówię tak tylko trzeba robić wszystko z głową a nie na łapu capu. Pożyczasz ile trzeba a nie pożyczasz ile dadzą. Często jednak bywa tak że ta druga opcja jest bardzo często wybierana. 

Teraz trzeba jeszcze bardziej myśleć niż wcześniej. Czasy się zmieniają i są nie stabilne. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
8 minut temu, Popier96 napisał(a):

Ryzyko zawodowe. 

Uparować dla gadziny i można jechać do hurtowni po zamówienie... Brać się za robotę czy jakoś tak. 

IMG_20251002_100346.jpg

W moich już dziś parzy się śruta. Podkarmiaczki umyte, kurła sieją ludzie, może nie będzie za mokro... Jeszcze się waham czy jęczmienia w przyszłym tygodniu trochę nie posiać, choć nie chce mi się zbytnio... Wiosną będę siał bobik to i jary się posieje.

Opublikowano
19 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Nie mówię tak tylko trzeba robić wszystko z głową a nie na łapu capu. Pożyczasz ile trzeba a nie pożyczasz ile dadzą. Często jednak bywa tak że ta druga opcja jest bardzo często wybierana. 

Teraz trzeba jeszcze bardziej myśleć niż wcześniej. Czasy się zmieniają i są nie stabilne. 

W zeszłym roku dawali 100000 zł  na 1 procent ,ilu wiedziało ? ,a ilu skorzystali  ,i weś i nie weż 

Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

W moich już dziś parzy się śruta. Podkarmiaczki umyte, kurła sieją ludzie, może nie będzie za mokro... Jeszcze się waham czy jęczmienia w przyszłym tygodniu trochę nie posiać, choć nie chce mi się zbytnio... Wiosną będę siał bobik to i jary się posieje.

A ja to pier**le te siewy. Przestało mi zależeć. 😁

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał(a):

W zeszłym roku dawali 100000 zł  na 1 procent ,ilu wiedziało ? ,a ilu skorzystali  ,i weś i nie weż 

To chyba dwa lata pulę rozdysponowywali. Wiedział chyba każdy.

I nie 1 a 2% plus 0,5 prowizji.

100tys do 50ha

200tys 50-100 ha

300tys 100+ ha

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Agrest napisał(a):

To chyba dwa lata pulę rozdysponowywali. Wiedział chyba każdy.

I nie 1 a 2% plus 0,5 prowizji.

100tys do 50ha

200tys 50-100 ha

300tys 100+ ha

Każdy raczej nie wiedział , może i 2 procent ,nie pamiętam . W każdym razie musiałeś założyć konto w tym banku ,by wchodziły jakieś wpłaty ,bodaj dopłaty ,i z karty przynajmniej jedna płatnośc w miesiącu ,bo coś tam . Ale teraz mogą być warunki inne ,nie wiem ,no i jak w każdym banku coroczna spowiedż na papierze . Ale czekaj co roku ,w okresie letnim użytkownik karty banku przy zakupie za min . 200 zł na stacji paliw  otrzymywał rabat 50 zł . To raz w każdy piątek . To z banku  SBR

Edytowane przez kizak
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v