Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał(a):

tylko gdyby nie płatne parkingi nie było by gdzie parkować , są plusy wiekszość parkometrów do 2 godzin ma naliczanie co kwadrans lub 30 minut 

Ale nie ma gdzie parkować pomimo stref. 

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Jedna uwaga...zakłócenie ciszy nocnej jest wykroczeniem skutkowym, co oznacza, że musi być osoba, której ten hałas przeszkadza i zakłóca ów spoczynek. Jeśli takiej osoby nie ma, bo zgłoszenie jest anonimowe, a w 99% jest, to nie ma znamion wykroczenia, a jak nie ma znamion to nie ma mandatu 🤷...i tu się koło zamyka, bo obywatele myślą, że zgłoszą anonimowo i wszystko załatwią psimi łapami, a nie załatwią 🤷

Prawda jest taka że policja ma wyjebane i tyle. 

Opublikowano

Nie ma i mieć nie może...żeby to zrozumieć trzeba trochę się zagłębić. Fakt, że są w tej formacji niedobory, są też bolączki, i to nawet duże", ale nikt tam nie może mieć wyj...ne🤷

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Agrest napisał(a):

Ale nie ma gdzie parkować pomimo stref. 

i tu dobre rozwiązanie ma Zakopane bo przy ulicach stoją cyfrowe liczniki wolnych miejsc na ulicy , bo trzeba sie najezdzić choc w centrum warszawy zazwyczaj do 5 minut i coś sie znajdzie 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
37 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

I tutaj nie mają racji, tak samo miastowy nie może narzekać, że śmierdzi mu chlewnia która stała tam zanim się sprowadził ...

Tylko że tak to nie działa. Ostatnio facet dostał ponad 100 tys płacenia. W tv ogładałem ostatnio program facet, gospodarz ma sąsiada byłego policjanta, tak mu daje w kość, że głowa mala. Nasyła wszelkie kontrole - przekroczenie norm hałasu, zapylenia, składowania nawozów itp, wzywa psiarnie kilka razy w tygodniu. To chyba gdzieś w Lubelskim.

W mojej poprzedniej pracy firma miala swój zakład produkcyjny wybudowany w latach 80 na obrzeżach miasta. Urzędasy pozwoliły dookola pobudować osiedle mieszkaniowe. Załozyli jakiś  komitet i tak uprzykrzali funkcjonowanie, że firma zamkneła go w pizdu. Nic nie pomogło tłumaczenie, że był tam wczesniej. Tak nasyłali różne ko trole, policje itp ze szefostwo dało na spokój.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No przecież to nic nowego. Tylko nie chcę przystawać... 

Oki...

Tylko zrozum ..

Świat się nie przystosuje do Twoich iluzji życia.

Ono obok Ciebie co najwyżej przemknie...

Dziwne są Twoje  utopijne oczekiwania, a nie to że Kobiety są ludźmi...itp...

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Tylko że tak to nie działa. Ostatnio facet dostał ponad 100 tys płacenia. W tv ogładałem ostatnio program facet, gospodarz ma sąsiada byłego policjanta, tak mu daje w kość, że głowa mala. Nasyła wszelkie kontrole - przekroczenie norm hałasu, zapylenia, składowania nawozów itp, wzywa psiarnie kilka razy w tygodniu. To chyba gdzieś w Lubelskim.

Ja wiem jak to działa, i wiem że to działa źle ...

Opublikowano
28 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Z wieloma można się nie zgadzać ..jednak odgórny porządek, przepisy...potrzebny bywa...bez tego ..burd.... bałagan...

Tak pierwsze z brzegu ..nakazy, zakazy...ruchu drogowego ..

Nie o takie rzeczy mi chodziło, wiesz dobrze. Jak każdy będzie robił co chce to w ogóle był by jeden wielki pierdolnik. 

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Oki...

Tylko zrozum ..

Świat się nie przystosuje do Twoich iluzji życia.

Ono obok Ciebie co najwyżej przemknie...

Dziwne są Twoje  utopijne oczekiwania, a nie to że Kobiety są ludźmi...itp...

No i niech przemknie, ja nie mam zamiaru się do niego dostosować. 

Opublikowano
10 minut temu, jarecki napisał(a):

a jak rachunku nie mam to co mi zrobią ? 🤣

Wtedy straż wiejska pisze mandacik🤷‍♂️ Widziałem są takie miejsca w niektórych miastach, stoi tabliczka z informacją, że paragon umożliwia parkowanie w danym miejscu przez np godzine czasu.

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Widziałem są takie miejsca w niektórych miastach, stoi tabliczka z informacją, że paragon umożliwia parkowanie w danym miejscu przez np godzine czasu.

Takie coś to raczej na prywatnych parkingach pod marketami a nie na parkingach należących do miasta.

Opublikowano

Podpalają bele słomy a teraz sad wycieli co za ludzie jest ktoś z tych terenów co tam się dzieje .

Nieznany sprawca (bądź sprawcy) ścięli dokładnie 305 jabłoni. Jak widać na zdjęciach, „narzędziem zbrodni” była piła mechaniczna. Obrazu tragedii dopełnia fakt, że część drzew została ścięta z owocami. To ogromna strata dla właścicieli, którzy nie mają wątpliwości co do celowego działania wandali. Więcej informacji

https://www.sad24.pl/sady/bezczelni-wandale-scieli-pila-spalinowa-jablonie-pomozmy-ich-znalezc/?fbclid=IwY2xjawNI2ohleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBDTE91MTdzdENWUjRIbHZTAR4TQrebCy_HfuchcSqwlbKREBR-eT6zn47aexoM1EdO7R

Opublikowano

54 minuty temu, Agrest napisał(a):

Masz rację. Gastronomia w takich miejscach traci. Może liczyć jedynie na spacerujących.

W głupim Lublinie od ciula stref płatnego parkowania.

Wybraliśmy pizzerię, jedziemy a tu kilka miejsc płatnych i wszystkie zajęte przez prawdopodobnie mieszkańców. Pojechaliśmy do innej, gdzie miejsc nie brakowało

Mieszkańcy ogólnie mają przeebane bo miejsc brak. Gdyby przyszło przywieźć jakieś meble czy agd nie ma gdzie parkować.

Za miejsce pod blokiem płacisz 15-50 tys zł. W nowszych osiedlach za garaż 50-90tys. Chore.

Idziesz do sądu, czas załatwienia sprawy 15 minut ale minimalne naliczanie 1h za skromne 6zł

Strefy płatnego parkowania są chyba najlepszym batem na przetrzymywaczy aut na publicznych parkingach. Gdzie nie ma strefy, to dziesiątki nieużywanych samochodów stoją miesiącami.

A brak miejsc parkingowych, to niestety bolączka większych miast i osiedli gdzie wcześniej nikt nie myślał o takiej liczbie samochodów.

Opublikowano
44 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

To nie chodzi nawet o te płacenie ale te pier**lone wypisywanie tego kwitu itp. Podjeżdżasz pod poczte  środku zimy, ręce sztywne a ty piszesz tam na tym mikromonitorku pier**lonym numery samochodu i chodzisz tam i z powrotem dłużej niż załatwiasz sprawe w urzędzie. Mogą być i strefy płatnego parkowania ale wszystko robione z głową np bezpłatne miejsca dla klientów sklepu, apteki czy urzędu a nie takie typowe sk***ysyństwo aby wlepić mandat.

Gdyby nie te strefy to ludzie pracujący w mieście zastawili by parkingi i w ogóle nie miałbyś gdzie zaparkować tyle jest samochodów 🙋‍♂️ dotarło 🤔🤦

48 minut temu, Qwazi napisał(a):

No nie wiem🤔, burdel zostanie na wierzchu, zamiast się rozkładać w ziemi🤔....a za ile bezorkowcem, ile kuni musi go targać i ile "owsa" przy tym spożyć 🤔...

Ten ,,burdel,, to nawet potrzebny 🙋‍♂️😎

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał(a):

Gdyby nie te strefy to ludzie pracujący w mieście zastawili by parkingi i w ogóle nie miałbyś gdzie zaparkować tyle jest samochodów 🙋‍♂️ dotarło 🤔🤦

Ten ,,burdel,, to nawet potrzebny 🙋‍♂️😎

Ludzie pracujący w mieście, to w 90% ludzie spoza miasta, którzy do pracy muszą jakoś dotrzeć. W tej chwili centrum Lublina to w zasadzie same urzędy i strefu po to się tworzy, aby urzędnicy mieli gdzie parkować. A że petenci nie mają jak dojechać ? A co to urzędnika obchodzi, tym lepiej, nie będą zawracać d...

Tylko doprowadziło do takiej parodii, że najpierw z centrum miasta wyniosły się firmy, potem sklepy a teraz już nawet urzędy się wynoszą. Mieszkanie w obrębie strefy płatnego parkowania to nawet na wynajem brane jest pod uwagę w drugiej albo trzeciej kolejności, jeśli nie ma miejsca parkingowego przypisanego.  A czy z teg powodu w centrum jest luźniej i czyściej ? A skąd, kręci się masa uberów i boltów, bo ludzie musza jakoś do urzędów dojechać.  Ostatnio doszło do takiej paranoi, że straż miejska zaczęła zakładac blokady i wystawiac mandaty, a okazało się, że to nasiadówka w Urzędzie Wojewódzkim, może nie samej góry, ale jednak urzędników. Oj, smród był nieziemski. A teraz są plany znowu strefę rozszerzyć, bo wpływy spadają. I będa spadać, bo w zasadzie jedyne, co nie może uciec z obrębu sttrefy, to szpitale, ale one mają własne parkingi. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał(a):

Parking jest  prywatny trzeba pobrać bilet - za brak 95 zł kary chodzą i sprawdzają biznes  .

U nas tak pod większością marketów jest, bo sobie lokalne Mirki robiły wystawkę aut na sprzedaż ...

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No i niech przemknie, ja nie mam zamiaru się do niego dostosować. 

Cały czas sie dostosowujesz...już nawet nie chce mi się powtarzać jak...

Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Nie stać Cię ,,6zł,, 🤔🤭😎

...dobre...👍😂

Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Dzień dobry...chłodno

Chyba już ...dobry wieczór..

Przez te roboty, to Pan af zaniedbuje ..trochę mnie to niepokoi...🤷

Opublikowano
13 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Cały czas sie dostosowujesz...już nawet nie chce mi się powtarzać jak...

Nie chce mi się dyskutować... Sądzę, że dostosowywałbym się jakbym kobity szukał, dom remontował, urlop spędzał na wczasach... 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

się jakbym kobity szukał,

Nie rozumiem czemu ty ciągle o tym...

Nikt ci nie każe szukać, mieć...a ty ciągle o tych Babach...

Zaimij się sobą...nie płcią piękną...😉

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Sądzę, że dostosowywałbym się jakbym kobity szukał, dom remontował, urlop spędzał na wczasach... 

Kiedyś gadałeś że nigdy rozsiewacza do nawozów, zawsze ręcznie będziesz siał i co ?? Dostosowałeś się i kupiłeś rozsiewacz ...

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie rozumiem czemu ty ciągle o tym...

Nikt ci nie każe szukać, mieć...a ty ciągle o tych Babach...

Zaimij się sobą...nie płcią piękną...😉

Ślepy jesteś jeśli nie widzisz tej natarczywości otoczenia, w której sam uczestniczysz.