Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

ooooo ciekawe to...i nie ma maślanki w misie?

To by mi wyglądało na tuleje lub pierścienie 

Nie ma

olej czysty

Płyn czysty 

Wali kompresją w kanał olejowy a do płynu nie przedmuchane pewnie

• Like 1
Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Musi w jednym masz...

Gadasz że jak coś, to na dwa trzy lata...

Ja bym se ułatwiał...

Nie mówię że to mądrzej...jednak wygodniej...

Po jakie licho pięć upraw na kawałeczku?

Chyba rozsądniej myślisz niż Jacuś?

...a już mieszanek zbożowych ...nigdy nie pojmę u Ciebie...

Nie w jednym a w pięciu... Plony za duże a hodowla... No cóż... Z gumy pomieszczenia nie są. A w czym przepraszam wygodniej? Ja z koszeniem nie mam problemu. Zasiać to nie kłopot, pryskać też, nawet mi się podobało obsiać wszystko ozimym ale ta wiosna nudna jakaś... Mieszanka mi się zawsze dobrze spisywała... Teraz będzie wiosną trochę trzy albo czteroskładnikowej.

Opublikowano
1 minutę temu, Wpaw napisał(a):

Populacyjnego? I na piachudry i na lepsze ziemie takie same proporcje? Zamówiłem 60 kg Wyki muszę zasiać dla byków pier**lę te ugory kosić 🤭 wszystkie szyby w 80siatce wybiłem 😁

tak ale to proporcja na nie całe 80 arów 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie w jednym a w pięciu... Plony za duże a hodowla... No cóż... Z gumy pomieszczenia nie są. A w czym przepraszam wygodniej? Ja z koszeniem nie mam problemu. Zasiać to nie kłopot, pryskać też, nawet mi się podobało obsiać wszystko ozimym ale ta wiosna nudna jakaś... Mieszanka mi się zawsze dobrze spisywała... Teraz będzie wiosną trochę trzy albo czteroskładnikowej.

Nom pisałem...

Nie chcę przekonywać...bo to nie Ciebie...

Mniej, łatwiej, taniej, prościej...

Nie trzeba podziałów, innych terminów...innego nawożenia...innych oprysków...

Ja staram się sobie ułatwiać ..nie komplikować.

Teraz szykuje w sumie...trzy uprawy...i kawałek kartofli...na odrobinę większy areał...niż Twój..

Mniej przyczep, mniej podziałów do wysypu...mniej roboty...

Wolę coś u ludzi ..pomagać...niż męczyć się z tona czegoś innego....mało potrzebnego...no to ja tak widzę..

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Radek a Twój siewnik to dobry jest, czy lepszy był by poznaniak, a może krukowiak, bądź też euro masz, czy też może bomet, a może jednak agro tom, chyba że akpil

Od tej marki to trzymaj się najdalej jak można ... Obsypnika do ziemniaków nie potrafią dobrze zrobić ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

To jak czujesz sie właścicielem to idź po nie do sąsiadki a nie przygladasz się jak ktoś koty leje. 

Byliśmy ale już nie zastaliśmy żywego kota z tych małych, zlikwidowała jeszcze się awanturowała z nożem w ręku ( takim koziorem od zabijania świniaka.

• Confused 2
Opublikowano
6 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Radek a Twój siewnik to dobry jest, czy lepszy był by poznaniak, a może krukowiak, bądź też euro masz, czy też może bomet, a może jednak agro tom, chyba że akpil

Radek wszystko ma najlepsze...dziwnie pytasz...

• Haha 3
Opublikowano
8 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Ka zadowolony ze swojego, rzepak luks schodzi, zboże też ładnie posiał, nowe to nowe. 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, radekz200 napisał(a):

tak ale to proporcja na nie całe 80 arów 

Ok, planowałem dać 130 żyta i 30wyki na hektar

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nom pisałem...

Nie chcę przekonywać...bo to nie Ciebie...

Mniej, łatwiej, taniej, prościej...

Nie trzeba podziałów, innych terminów...innego nawożenia...innych oprysków...

Ja staram się sobie ułatwiać ..nie komplikować.

Teraz szykuje w sumie...trzy uprawy...i kawałek kartofli...na odrobinę większy areał...niż Twój..

Mniej przyczep, mniej podziałów do wysypu...mniej roboty...

Wolę coś u ludzi ..pomagać...niż męczyć się z tona czegoś innego....mało potrzebnego...no to ja tak widzę..

Wolę swoje niż kupować... A to podczepianie wiosną to i tak... Są klienci na sianie wiosną, na pryskanie ozimego i jarego to i wtedy do siebie... Też tak myślałem, że posieję jesienią wszystko i będzie spokój... Koniec końców i tak pryskałem jare u ludzi, u jednego siałem... A i u siebie to ciekawiej, tak to wiosną nie ma co robić jak obsiane jesienią.

Opublikowano
Teraz, GRZES1545 napisał(a):

Ka zadowolony ze swojego, rzepak luks schodzi, zboże też ładnie posiał, nowe to nowe. 

U nas ludzie posiali rzepaki  a po tej nawałnicy zrobił się beton wątpliwa sprawa że tam coś wyjdzie 😯😔

Opublikowano
25 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

📢📢📢📢📢📢📢📢

Klątwa tuska dopadła ursusa

Człowieki czy to wydmuchał uszczelkę P0d głowicą do kanału olejowego

Bo wali odmą biała chmura

A wlewem oleju aż fuka

Płyn i temperatura ok

Olej ok

Moc ok 

Tylko takie sykanie i odmą jak kiedyś za syreną biała smuga pary

Co by dmuchnęło na wałek rozrządu, popychacze?

Bo pierścienie to trochę nie możliwe żeby aż tak

Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Wyjebało uszczelkę, albo głowica pękła....

Może samo powietrze gonić ..

Nie bulgocze płyn?

Głowica jak by pękła to wody w oleju by raczej też przybyło

Opublikowano

Wolę swoje niż kupować... A to podczepianie wiosną to i tak... Są klienci na sianie wiosną, na pryskanie ozimego i jarego to i wtedy do siebie... Też tak myślałem, że posieję jesienią wszystko i będzie spokój... Koniec końców i tak pryskałem jare u ludzi, u jednego siałem... A i u siebie to ciekawiej, tak to wiosną nie ma co robić jak obsiane jesienią.

Czemu masz robić pod tych co jare?

Jare nigdy nie da tyle co ozime...

Ja nigdy nie zrozumiem po co dzielisz te ogródki...

...ale pisałem...nie ma zamiaru przekonywać ..że to...no głupota...

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Wpaw napisał(a):

A jak mu dać to ciśnienie 170 bar? 

Jak wyrzucisz oryginalny rozdzielacz, razem z nim wyrzucisz zawór. Na nowym rozdzielaczu będziesz miał zawór, który można regulować. Wpina się ciśnieniomierz w szybkozłącze i reguluje zawór do zadanego ciśnienia. Podpowiedź taka, że jak ja montowałem swoje dwa (oba produkcji badena), to fabrycznie miały ustawione 170 bar. Ale to było ponad 10 lat temu. Nie wiem czy teraz regulują.

I jeszcze jedna rzecz, bo zapomniałem. Jak już taki układ se zmajstrujesz to sugeruję nie jeździć na Hipolu. Ja mam Agrol U

13 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Nie ma

olej czysty

Płyn czysty 

Wali kompresją w kanał olejowy a do płynu nie przedmuchane pewnie

To by sugerowało tuleję. Tam są suche tuleje, więc niekoniecznie musi dawać płyn do oleju. Zapomniałem, że to ten spartaczony Perkins jest🤦. Aczkolwiek w tym wymyśle techniki uszczelka też potrafi dawać dziwaczne objawy

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Wpaw napisał(a):

U nas ludzie posiali rzepaki  a po tej nawałnicy zrobił się beton wątpliwa sprawa że tam coś wyjdzie 😯😔

U mnie wychodzi rzepak jakoś, w środę zasiane zobaczymy za kilka dni czy będzie obsada dobra . 

20250915_143650.jpg

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
4 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Gdzie mi do Ciebie, na taki mnie nie stać 

Konia też nie mam

• Confused 1
Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Koniec końców i tak pryskałem jare u ludzi, u jednego siałem..

Co to ma do Twojego?

Kurna rzepaki pryskam...a nigdy nie mialem...🤭

2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Głowica jak by pękła to wody w oleju by raczej też przybyło

Nie...zależy w którym miejscu...

Nie pytaj skąd wiem...

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Czemu masz robić pod tych co jare?

Jare nigdy nie da tyle co ozime...

Ja nigdy nie zrozumiem po co dzielisz te ogródki...

...ale pisałem...nie ma zamiaru przekonywać ..że to...no głupota...

No i dobrze, że nie da tyle co ozime... Potrzebuję czegoś co trochę mniej sypie. Sobie zrobię mieszankę z owsa, pszenicy i jęczmienia to królikom tylko kukurydzy domieszać i gotowe. No i dodatkowo spokój z opryskami bo ozime to pryskanie non stop praktycznie tym samym...

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Gdzie mi do Ciebie, na taki mnie nie stać 

Konia też nie mam

Nie gadaj,Jak mój daje rade to twój tym bardziej...Bierz mała modernizację w Październiku będzie nabór.  A i obrót 💰 masz większy niż ja . 

Edytowane przez GRZES1545