Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, dsbh napisał(a):

Ale to gdzieś daleko jeździsz czy jak ?

Nie, po prostu nie toleruję downsizingu i 150KM z litrowego silnika ... Taki silnik to do motocykla się nadaje ... To wszystko jest wysilone, 100tys km i silnik do kosza się nadaje...

A zużycie paliwa, na to aż tak nie patrzę, czy to będzie 6,5l czy 8l na 100km ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
slawek74 napisał:

wojtal24 napisał:

6465 napisał:

Byłem oglądać tucsona u rolnika, pierwszy właściciel kupiony w salonie. Ale żeby tak zaniedbac  auto przez 8lat , to byłem w szoku. 

przecież od rolnika to wozi wszystko a to nawoz a to pasz, paliwo, opryski a czesci a to wsiadasz w ciuchach roboczych

od takich rzeczy jest ,,służbowe,, 🙋‍♂️😁

jesteś w błędzie z tymi służbowymi takie czasy jak piszesz się skończyły 20 lat temu

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

W Polsce żeby auto nie przeszło przeglądu to musi się nadawać już tylko na złomowiec ...

Chyba u ciebie tak ,oko może bardziej przymkną jak żarówka nie pali w traktorze

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jak ci doleje do takiego uprawionego to dopiero jest zabawa... Nigdy w życiu orki wcześniej. Jak zaorać to siać tego samego dnia jeśli kawałek lżejszy lub kolejnego jeśli potrzebuje trochę obeschnąć. Bronowanie w ten sam dzień cięższej gliny to też głupota bo i tak nie rozwali brył. Chyba, że sucho dość i orzesz rano a wieczorem dopiero brony.

Wsiałem kiedyś w mokre uprawione pole, potem poszedł deszcz, zasklepiło to dopiero była zabawa. Zostawić czy przesiać. 

Opublikowano
5 minut temu, wojtal24 napisał(a):

dobrze ze nie talia 👍 francuskie to są dobre wina

Czy ja wiem🤔. Tak samo mówiono o koreańcach. Jedni się z nich śmieją inni chwalą.  

Opublikowano
Teraz, kizak napisał(a):

Chyba u ciebie tak ,oko może bardziej przymkną jak żarówka nie pali w traktorze

Są stacje co nie przepuszczą, a są takie co przymykają oko, trzeba wiedzieć gdzie z "złomkiem" jechać ;) 

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

no ja też mam taki śmieciowóz z hakiem żeby coś przywieść

To nie jest jakiś śmieciowóz, ale rzucone są koszulki na fotele, a jak na pace śmierdzi ropą czy rozsypie się trochę nawozu z dziurawego worka to nic się nie stanie ... W sezonie jeździ się tym na Bronisze, a poza sezonem to tylko po jakieś opryski, nawozy itp 

ja pisałem o swoim aucie smieciowóz stare kombi z hakiem od WV

Opublikowano
jahooo napisał:

nie masz racji, widać nigdy nie jeździłeś francuskimi autami

miałem kiedyś Peugeota i złego słowa na niego nie powiem

Opublikowano
Teraz, wojtal24 napisał(a):

Fiata Punto kiedyś miałem, mówili, że Fiat to się nadaje nie powiem gdzie ... A tam oprócz typowej eksploatacji typu hamulce, zawias, opony nic się nie działo, silnik, skrzynia, osprzęt chodziły bezawaryjnie.

Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

nawozu tam nie zmieścisz 🙋‍♂️🤪🤭

Nawóz to mi przywozi firma w bb , 

Ale Ty wiemy 3 ha to w bagażniku Lexusa przywieziesz 😅

miesci Ci się bb w tego raucha?

Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

nawozu tam nie zmieścisz 🙋‍♂️🤪🤭

Nawóz to mi przywozi firma w bb , 

Ale Ty wiemy 3 ha to w bagażniku Lexusa przywieziesz 😅

ba😁👍🤠

Opublikowano

dzisiaj już nie ma aut francuskich, włoskich , aerykańskich czy niemieckich

ford ma silniki PSA, skrzynie ZF, opony Michelin, hamulce TRW - to jakiej jest on produkcji ?

Citroen silnik PSA konstrukcja wspólna z 3 innymi firmami, skrzynia japońska Aisin, elektronika Bosch, wtrysk Delphi (USA) radio Blaupunkt (chiny)

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Fiata Punto kiedyś miałem, mówili, że Fiat to się nadaje nie powiem gdzie ... A tam oprócz typowej eksploatacji typu hamulce, zawias, opony nic się nie działo, silnik, skrzynia, osprzęt chodziły bezawaryjnie.

Też miałem 75elx.  Podłoga spadła a mechanicznie był sprawny do końca. 

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Teraz, slawek74 napisał(a):

od kosiarki 🤪

No jak 1.25 benzyna to rzeczywiście od kosiarki xD Raz takim Clio z tym silnikiem jechałem to dramat, niby 80KM a Punto 1.2 z 60KM dużo lepiej się zbierało xD 

jakie 1.25 w Clio tam jest 0.9 a piszą 1.0

Opublikowano
wojtal24 napisał:

slawek74 napisał:

wojtal24 napisał:

6465 napisał:

Byłem oglądać tucsona u rolnika, pierwszy właściciel kupiony w salonie. Ale żeby tak zaniedbac  auto przez 8lat , to byłem w szoku. 

przecież od rolnika to wozi wszystko a to nawoz a to pasz, paliwo, opryski a czesci a to wsiadasz w ciuchach roboczych

od takich rzeczy jest ,,służbowe,, 🙋‍♂️😁

jesteś w błędzie z tymi służbowymi takie czasy jak piszesz się skończyły 20 lat temu

jakie 🤔 że są dwa albo trzy auta na podwórku 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

jeśli chodzi o filozofię produkcji i ekploatacji - to auta z grupy Fiat zawsze mi najbardziej leżały do jazdy, najprzyjemniej mi sięje eksploatowało, ale chodzi mi o egzemplarze do 2005 roku

1 minutę temu, 6465 napisał(a):

kolega miał Punto jeden w technologii stealth, bo jak go złomował, to było już tylko z włokna szklanego i szpachli - ale na złom dojechało o własnych siłach ze sprawnymi hamulcami, światłami itp, po prostu nie przechodziło już testu kota w eksploatacji

Opublikowano
6465 napisał:

5 minut temu, wojtal24 napisał(a):

Czy ja wiem🤔. Tak samo mówiono o koreańcach. Jedni się z nich śmieją inni chwalą.  

bierz X5 albo jakiegoś Kodiaka

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, 6465 napisał(a):

Tutaj też go rdza zeżarła i pojechał na Lipnice xD  Na przeglądzie było widać przez podłogę diagnostę w kanale xD 

3 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

jakie 1.25 w Clio tam jest 0.9 a piszą 1.0

Tutaj była 1.2 benzyna, ale to dramat jazda tym, strach na jakąś krajówkę wyjechać, maluch lepiej przyspieszał ...

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v