Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, slawek74 napisał(a):

Ale że Ty 🤔 do bezorki to potrzebny przedewszystkim odpowiedni sprzęt 🙋‍♂️ znaczy się traktor agregat a i głębosz .... 

Nie bój, się do tego wszystkiego dostęp mam. Są jednak rzeczy ktore wyjdą po latach i pług będzie koniecznością, albo litry chemii.

Opublikowano
4 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Nie bój, się do tego wszystkiego dostęp mam. Są jednak rzeczy ktore wyjdą po latach i pług będzie koniecznością, albo litry chemii.

To jak orzesz to nie pryskasz wcale 🤔

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Strongman napisał(a):

No bo te bezorkowce wymagają dużo mocy a wąsko biorą tak samo było z gruberami a to się wiąże z użyciem paliwa

A to pług szerzej bierze ?? Tu akurat bezorkowiec ma przewagę bo więcej w godzinę zrobisz tym samym ciągnikiem niż jakbyś zapiął pług.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 4
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, slawek74 napisał(a):

A Ty kiedy dodajesz mocy Johnowi 🤔

Był był jakiś z Białegostoku Ale mi mocy więcej nie potrzeba zresztą jeszcze na gwarancji bo wziąłem na pięć lat,jedynie co odblokować z tych 43 żeby szedł na max czyli coś koło 60 bo przy 1100 obrotów ma 30 km/h czyli przy 2200 powinien mieć  60

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
18 minut temu, Strongman napisał(a):

No bo te bezorkowce wymagają dużo mocy a wąsko biorą tak samo było z gruberami a to się wiąże z użyciem paliwa

Jadę na raz bezorkowcem i w to sieje. Orze, uprawiam i dopiero sieje. Gdzie mniej spale? 

19 minut temu, slawek74 napisał(a):

To jak orzesz to nie pryskasz wcale 🤔

Miotła w owsie ? 

No i presja grzybów większa w monokulturze 

Najważniejsze jest zmianowanie w uprawie bezorkowej.

10 lub 11 lat nie oralem, coś mogę juz powiedzieć. Aczkolwiek nadal będę bezorkowo to co się da uprawiał. Pod niektóre i po niektórych uprawach orka widzę że jest najlepszym wyjściem 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mi 12l paliwa trzeba żeby zaorać 1ha a w godzinę za orzę 2ha a duzych działek niemam po 300 m długości i zawrotka. Pług robi wielką różnicę jak bierze przeszło 2,5 m to już pola ubywa kiedyś jak orałem Ursusem tylko ten pług brał za wąsko według jego mocy to 4 hektary orałem jeden dzień można powiedzieć na jesieni a tym to jest olbrzymia przepaść to tak jak koszenie bizonem półtorej godziny trzeba na hektar pszenicy a wjedzie jakiś New Holland w kukurydzę taki CX i w pół godziny zrobi hektar a to badyle i poszatkuje to wszystko.

Opublikowano (edytowane)

Według tego Ursusa tylko on ma najmniejszą dawkę na pompie ustawioną to JD nie jest oszczędne tylko JD nie lubi dużych obrotów Przy dużych obrotach to on pali a przy małych to prawie jak nic

Opublikowano

Z talerzówką to ja mam tego astata z tolmeta 3 m i on robi lepiej niż te ciężkie talerzówki po 5 m z wałami podwujnymi daszkowymi ale tej samej mocy które wolniej to ciągają i mają Wały i ciężar bo są na kołach i wcale lepiej to nie wygląda,prędkość to podstawa przy talerzówce jak robiłem nią Ursusem co wolniej ciągłem a teraz to całkiem co innego

Opublikowano
7 godzin temu, Michał18 napisał(a):

Kamienie by podziurawiły folię a tak mam pewnie.

Nakładasz zeszłoroczną folię na wierzch ,to jak coś i się przebiegnie ,to pewniej .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v