Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Qwazi napisał(a):

A punkt drugi ??? Mając B+E w kraju masz to samo co T ... Idź się swoich szczekających kolegów z drogówki zapytaj ... To ograniczenie masy dotyczy tylko samochodu z przyczepka ...

W nauce jazdy w której robiłem B+E instruktorem jest aktywny funkcjonariusz drogówki i mówił dokładnie to samo co ja, dla nich w PL jak ktoś ma B+E to jakby miał T ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Podsumowując, kategoria B+E uprawnia do kierowania:

pojazdem o masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t z wyjątkiem autobusu i motocykla,

pojazdem o masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t wraz z przyczepą lekką,

zespołem pojazdów złożonym z pojazdu o masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t oraz przyczepy o masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t,

zespołem pojazdów złożonym z ciągnika rolniczego z przyczepą lub pojazdu wolnobieżnego z przyczepą*,-tu tylko w Polsce 

Kategoria B+E uprawnia też w Polsce do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) oraz pojazdem wolnobieżnym z przyczepą (przyczepami). W tym przypadku masa przyczep i całego zestawu zależy od warunków technicznych pojazdów, ale zespół nie może składać się z więcej niż trzech pojazdów (czyli maksymalnie "holownik" i dwie przyczepy). 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
1 godzinę temu, jacor73 napisał(a):

Nikt nie pisze o takim prosto od krowy, są sto razy lepsze UHT od tego, są świeże z krótkim terminem do spożycia. Marki własne sieci, to najgorsze syf jaki jest produkowany, no ale jest tani.

A sraczka zapewne jest od laktozy, a że w tym lidlowskim z mleka jest tylko kolor, to i sraczki nie ma 

Mówisz tylko o mleku marek własnych czy i całej reszcie?

1 godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

To nie lepiej kupować 3,8 junior dla dzieci? 

Mój bombelek to lubi sobie śmietankę 12 albo 18% pociągnąć z gwinta...

Fetor 7211 da radę tutaj z kosiarką 2,4m? 

12aa003c-5f95-4e6f-b557-2410c242639e.jpeg

Opublikowano
1 minutę temu, piotrp88 napisał(a):

Skąd jesteś bo to chyba ty pisałeś że tyle spadło deszczu u ciebie?

Opublikowano
6 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

zespołem pojazdów złożonym z ciągnika rolniczego z przyczepą lub pojazdu wolnobieżnego z przyczepą*,-tu tylko w Polsce 

Kategoria B+E uprawnia też w Polsce do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) oraz pojazdem wolnobieżnym z przyczepą (przyczepami). W tym przypadku masa przyczep i całego zestawu zależy od warunków technicznych pojazdów, ale zespół nie może składać się z więcej niż trzech pojazdów (czyli maksymalnie "holownik" i dwie przyczepy). 

Wiem że WK w Płońsku, Sochaczewie i Łowiczu wbijają Ci T jak zrobisz B+E.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał(a):

wszedziej juz raczej  wbijaja 

Te wiem że na pewno od informacji znajomych. Ja już z tego pokolenia co mało kto w szkole robił prawo jazdy i jak ktoś na wsi został to właśnie w ten sposób sobie robił kategorie T. Bo koszt praktycznie ten sam, to lepiej zrobić B+E bo w praktycznie tej samej cenie masz dodatkowe uprawnienia.

Opublikowano
11 minut temu, piotrp88 napisał(a):

Jeśli dyskowa to i sześćdziesiątka bez problemów 

Opublikowano

Wykopki 2025 zakończone jestem zadowolony z plonu. Na własny użytek powinno wystarczyć 

Sezon 2025 uważam za udany 👍

Pierwszy raz w historii gospodarstwa wystarczy słomy🌽 i siana na cały rok 

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

W takie święto🤔

Ja tam bezbożnik niby a świętuję xD 

Znaczy bym nie świętował, ale wczoraj na wieczór mnie osa uj***ła w łapę, cała łapa napuchła i nie idzie nic zrobić ...

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

wczoraj na wieczór mnie osa uj***ła w łapę, cała łapa napuchła i nie idzie nic zrobić ...

Pisać jednak możesz. W tym co nic nie przeszkadza. Praca nie ale rozwijanie słownictwa już tak 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, thor1984 napisał(a):

@Agrest wiesz może jak kształtują się ceny za zbiór jabłek do skrzyniopalet? to praca na akord czy godzinę?

U nas deserowe na godzinę zbierają. Przemysł kiedyś jak zbierali to było od skrzyni, bo tam jakość nie ważna ale teraz to już maszyny do przemysłu mają i nikt ręcznie tego nie zbiera. Przemysłowe zrzucają na ziemię, potem przejadą maszyną i zbierają.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, thor1984 napisał(a):

@Agrest wiesz może jak kształtują się ceny za zbiór jabłek do skrzyniopalet? to praca na akord czy godzinę?

Za zrywanie okoliczni 20zł/h

Do zbierania raczej nikt nie najmuje bo sensu ekonomicznego nie ma.

W sadach towarowych rwiesz w skrzyniopalety, uszkodzone od razu sortujesz do skrzynek. Po przejściu rząd ma być czysty.

W sadach przemysłowych to już mechanicznie zbierają kombajnami.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał(a):

Do zbierania raczej nikt nie najmuje bo sensu ekonomicznego nie ma.

W sadach towarowych rwiesz w skrzyniopalety, uszkodzone od razu sortujesz do skrzynek. Po przejściu rząd ma być czysty.

W sadach przemysłowych to już mechanicznie zbierają kombajnami.

U nas już nawet w skrzynki nie ładują odpadu, tylko na ziemię idzie uszkodzone i drobnica i potem zbierają tym co przemysł.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v