Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, piotrp88 napisał(a):

Bo co im da jakaś śladowa ilość własnych niespryskanych warzyw jak cała reszta pożywienia to masówka?

Bardziej mnie dziwą ci co walą harnasie z promocji i palą szlugi z najgorszej sieczki a boją się jajka z marketu

Zawsze to trochę mniej toksyn dla organizmu i satysfakcja

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

1 minutę temu, 6465 napisał(a):

Piotera chcesz z rynku wygryźć? A co on ci zrobił że chcesz go tak zniszczyć?

Ja kończę z warzywami. Ostatni rok. Na tym pieniędzy nie ma przy areale do 10a. Ogórki w zeszłym i tym roku niewypał. A jak mam pryskać to wolę nie siać wcale.

ja rozmawiałem że znajomymi mwola mi że z 8 arow ogórków tylko podlewanych bez oprysków wzięła 10 tys sprzedawała tylko w internecie na fb I gdzies tam się ogłaszała wszystko z domu poszło p 6zl i 9zl za kg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

i wykopane-nawet sie nie kurzylo.. 8 rzadkow miedzy kukurydza wsadzone ..

w tamtym roku bylo slimakow wiecej niz ziemniakow a w tym zieniakow i to duzych pelno aslimakow brak.

20 minut kopania, 25 dojazdu,nie liczac zapinania i odpinania.  biznes po byku-ae 20 lat im kopie i czesto maja zasadzone blisko.

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Najnowszych nie mam, ale na tych ze trzy lata temu kupa gnoju była jak zwykle....przed domem...🤷

Ile metrów od domu masz gnojownik?

Po co to się wypierać prawdy?

w wolnej  chwili zobacze co ty masz ..

ta taka mloda fajna co na motorze jezdzi to twoja krewna ?? czy zbieznosc nazwisk przypadkowa ??

spojrz jeszcze raz -zaloz okulary ..

Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Kurła, niby Polska A a u mnie, na drugim brzegu Wisły to kto ma traktor to i konną trzyma... Chyba, że kombajnem kopie... Ale wtedy i tak odkopuje konną...

nawet jechala konna z pukacem . jeszcze neidobitki tak kopia..

u mnie by jeszcze kombajnem wykopal .na wiekszosci to nawet elewatorowa   ciezko sie wykrecic..

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

No właśnie...niby...🤭

i wasze dzieci do tej niby cywilizacji uciekaja ...

im tak gadajcie od rana do wieczora  🤣

Godzinę temu, kizak napisał(a):

To żeś wczoraj się napisał ,ostatnich kilka stron odpuściłem ,nie streszczaj.  ;)

warto poczzytac nocne wysrywy przegrywow..

jak na dloni widac ze ich problem ze mna, jest marginalny wobec innych .

38 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No oki...

Ale jeszcze niedawno nie potrafiłeś zrozumieć że ktoś może warzyw nie uprawiać.

ja mam tylko 5 arow ..

31 minut temu, slawek74 napisał(a):

w domu wszyscy zdrowi 🤔

nie dziwi mnie ze czowiek tak inteligentny inaczej jak  ty. nie moze zrozumiec o co w tym pytaniu chodzi.

Edytowane przez jacus
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

No oki...

Ale jeszcze niedawno nie potrafiłeś zrozumieć że ktoś może warzyw nie uprawiać.

Przecież będę uprawiał. I nie potrafię zrozumieć tych co dla siebie nie uprawiają jak mają możliwość.

no ja do siebie uprawiam i mi np drugi rok nie wychodzą ziemniaki i nie wiem czemu praktycznie ile sądzę tyle zbieram 😀😀 w tamtym roku kupiłem sadzeniaki i czy tu jest przyczyną

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

No proszę...

..powoli dochodzisz do tego wniosku, co inni już wcześniej ..

Nie - zmieniam specjalność. Przechodzę na nioski. Warzyw tyle co dla siebie bo kupnego jadł nie będę. Jak chcesz handlować to bez psikania coraz ciężej się obejść. Zostają tylko ziemniaki bo to urośnie bez oprysku na zarazę.

a liczyłeś te nioski? kury też potrafią wpierdzielic zboża paszy a nie zawsze jajka są. zależy też po ile sprzedajesz te jaja

• Like 1
Opublikowano
Teraz, wojtal24 napisał(a):

no ja do siebie uprawiam i mi np drugi rok nie wychodzą ziemniaki i nie wiem czemu praktycznie ile sądzę tyle zbieram 😀😀 w tamtym roku kupiłem sadzeniaki i czy tu jest przyczyną

Moja małżonka zawsze warzyw nasadzi i nadzieje tam, gdzie pryzma z kukurydzą będzie. Na ten moment tam są jeszcze pory, selery, marchewka, pietruszka i chyba jeszcze jakaś dynia. Niedługo będzie musiała się z tą uprawą wyprowadzić. A pyry to niecałe 10 arów przy owsie. Też trza będzie to niedługo wykopać, bo tam żyto pojdzie

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, wojtal24 napisał(a):

ja rozmawiałem że znajomymi mwola mi że z 8 arow ogórków tylko podlewanych bez oprysków wzięła 10 tys sprzedawała tylko w internecie na fb I gdzies tam się ogłaszała wszystko z domu poszło p 6zl i 9zl za kg

Bo w tym roku ogórek był drogi ... Będzie po 2-3zł za kg jak w normalnych latach to zamiast 10tys będą 3-4 ...

Opublikowano

Nie widać jej u ciebie jakoś...🤷

a u ciebie ??

moje wnuki urodza sie w tym samym miescie co dzieci a twoje ?? 

jest na to jakas szansa?? uczyly sie i studiowaly takze w tym samym ?? a twoje ??

to zresza problem calej polski c a nie tylko twoj..

2 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

a ico ile lat masz w tym samym miejscu ??

u mnie na II klasie po 40 latach dwojpolowki przestaly rosnac.. jeden rok ziemniaki ,drugi warzywa..

zasadzilem 50 kg wykopalem 50 i skonczylem sadzic 

Opublikowano
20 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Przy okazji może byście coś doradzili co dać na ścianę? Białe wnętrze, podłoga i meble dąb, fronty czarne

Beton będzie pasował? 

Czy lamele? Ściana telewizorowa i ta. 

Lamele fajne, ale jak z kurzem w nich, nie ma problemu z czyszczeniem?

Ty się martwisz lamelami i kurzem, a czarne fronty bierzesz :D 

Opublikowano (edytowane)

5 minut temu, jacus napisał(a):

Tiaaaa, i zamieszkają przy tym samej kupce gnoju co ty?😆🤭

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, wojtal24 napisał(a):

a liczyłeś te nioski? kury też potrafią wpierdzielic zboża paszy a nie zawsze jajka są. zależy też po ile sprzedajesz te jaja

Dużo lepiej niż warzywa i mam stały zbyt do przejęcia. 

Opublikowano
jacus napisał:

Nie widać jej u ciebie jakoś...🤷

a u ciebie ??

jest na to jakas szansa?? uczyly sie i studiowaly takze w tym samym ?? a twoje ??

to zresza problem calej polski c a nie tylko twoj..

2 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

a ico ile lat masz w tym samym miejscu ??

u mnie na II klasie po 40 latach dwojpolowki przestaly rosnac.. jeden rok ziemniaki ,drugi warzywa..

zasadzilem 50 kg wykopalem 50 i skonczylem sadzic 

w domu wszyscy zdrowi 🤔

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Popier96 napisał(a):

Ty się martwisz lamelami i kurzem, a czarne fronty bierzesz :D 

Bo nam się takie podobają. za***iście to wygląda 

Nie szukamy kolorów, na których nie będzie widać kurzu bo to jednak dom, nie obora i się sprząta jak się ubrudzi 😁 

Tylko czy w tych lamelach jest łatwo utrzymać czystość? 

IMG_20250823_094000.jpg

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

pranie rozwieszone .trzeba sie do sianokosow brac. I pokos nie skoszony a juz ziemniaki kopie..

na piasku to siwy dym za kosiarka..

26 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

choc bym mial i 10 kupek gnoja to nie zmieni nic w waszej sytuacji.

az ostatnizgasi swiatlo..nawet imigranci nie chca u was mieszkac 🤣

18 minut temu, slawek74 napisał(a):

w domu wszyscy zdrowi 🤔

u zetorka w piatkowe wieczory jaks epidemai od czasu do czasu panuje 😂

Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Nie szukamy kolorów, na których nie będzie widać kurzu bo to jednak dom, nie obora i się sprząta jak się ubrudzi 😁 

łatwo 

32 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

I co tu zrobić 

Kusi, bo i krowy i 5 ciągników 

20250823_090630.jpg

purtel?

Opublikowano
jacus napisał:

pranie rozwieszone .trzeba sie do sianokosow brac. I pokos nie skoszony a juz ziemniaki kopie..

na piasku to siwy dym za kosiarka..

26 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

18 minut temu, slawek74 napisał(a):

w domu wszyscy zdrowi 🤔

u zetorka w piatkowe wieczory jaks epidemai od czasu do czasu panuje 😂

leczysz się 🤔 może zacznij...🙋‍♂️🤔

Karol6130 napisał:

I co tu zrobić 

Kusi, bo i krowy i 5 ciągników 

20250823_090630.jpg

kto ? kogo ?🤔

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, jacus napisał(a):

Tak się pocieszaj

Prawda jest taka, jaką widać u ciebie.

Mieszkanie w pobliżu zamku nie uczyni z ciebie króla.

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
8 godzin temu, szymon09875 napisał(a):

Jak ten kraj budować jak wszyscy śpią 🤔

co tu budować ? bez 💰 nie nabudujesz 

jest na życie a niech bogatsi się budują 

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, pedro2 napisał(a):

IMG_20250823_094000.jpg

Wiadomo, takiej kuchni nie robi się na całe życie. Ale czarny jako kolor mebli to totalny niewypał. Nie bez powodu lakierowane fronty dodatkowo lakieruje się dodatkiem który utrudnia przyleganie kurzu i nie widać tak odbitych paluchów. W każdym razie, jak się podoba tak się robi. Ale sam zobaczysz, że nie wszystko piękne co się świeci 🤪