Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ktorys se ubzdura lze gnoj mam przed oknami domu..w sumie u nich domy takie jak u nas obory-wiec mogli sie pomylic 😂

cimno, zimno, ponuro. sucho.. czekalm na deszcz zeby poplon zasiac ale chyba sie nie doczekam.

sezon wykopkow trzeba zaczac.zamiast sie wyspac w sobote ,bo jutro ciezki dzien to trzeba jechac do sasiedniej wsi z 5 arow zrobic..wiecej zapinania ,jazdy niz roboty..

9 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Masz coś na własność?

ee skad .nic 

Ja zawsze wszystko robię ładnie...🤭

...a tego...nie chcesz goździ?

masz ufnale na sztuki ????-bo u nas tylko na paczki..

9 godzin temu, Desperado napisał(a):

Pafnucy, ty byś ją wydupcił widzę.   xD

ty pewnie tez ,gdybys mogl..😂

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jacus napisał(a):

masz ufnale na sztuki

Jak trzeba, to się sprowadzi....

Ile byś potrzebował? Do ilu podków?

...dodam że ceny atrakcyjne...🤷

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano

traktory maja ,tylko kopaczek malo ai wsobote rano nie kazdemu sie chce.

ze 2 lata temu bylem w pracy i nie moglem to ktos wykopal .

sa tacy ludize co nawet 1 dnia nie poczekaja ..tylko musi byc jak chca .

taak, sprawdz zdjecia ... i odszczekaj 

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał(a):

taak, sprawdz zdjecia ... i

Najnowszych nie mam, ale na tych ze trzy lata temu kupa gnoju była jak zwykle....przed domem...🤷

Ile metrów od domu masz gnojownik?

Po co to się wypierać prawdy?

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał(a):

traktory maja ,tylko kopaczek malo ai wsobote rano nie kazdemu sie chce.

Kurła, niby Polska A a u mnie, na drugim brzegu Wisły to kto ma traktor to i konną trzyma... Chyba, że kombajnem kopie... Ale wtedy i tak odkopuje konną...

Opublikowano
28 minut temu, jacus napisał(a):

do widel potrzebuje z 5 sztuk ,tak na zapas do konca zycia.

ja sklepowych nie uznaje tylko sztyle wyciete z gojach..

Tyle to jeszcze mam po dziadku, ale znalazłem niszę na rynku biowarzyw i tera w to idę😗

Opublikowano (edytowane)

Wszystko chce kobita co mam😗 Ziemniaków dam jej worek po 3 zeta bo i tak ostatni rok sadzę. Obornik oddaję za free do sąsiedniej wioski resztę dla ciotki i dla mnie już nima. W tym szaleństwie jest metoda. Musiałbym ręcznie nakładać a mam wkopany głęboko, a oni przywiozą swój ładowacz i zabiorą a ja będę miał 3 krowy nie 2 kiedy już wywózkę mam z głowy😗

Edytowane przez Kowalsky30
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

Piotera chcesz z rynku wygryźć? A co on ci zrobił że chcesz go tak zniszczyć?

Ja kończę z warzywami. Ostatni rok. Na tym pieniędzy nie ma przy areale do 10a. Ogórki w zeszłym i tym roku niewypał. A jak mam pryskać to wolę nie siać wcale.

Edytowane przez Chłoporobotnik
  • Like 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

No proszę...

..powoli dochodzisz do tego wniosku, co inni już wcześniej ..

Nie - zmieniam specjalność. Przechodzę na nioski. Warzyw tyle co dla siebie bo kupnego jadł nie będę. Jak chcesz handlować to bez psikania coraz ciężej się obejść. Zostają tylko ziemniaki bo to urośnie bez oprysku na zarazę.

Opublikowano

No oki...

Ale jeszcze niedawno nie potrafiłeś zrozumieć że ktoś może warzyw nie uprawiać.

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie - zmieniam specjalność. Przechodzę na nioski. Warzyw tyle co dla siebie. Jak chcesz handlować to bez psikania coraz ciężej się obejść. 

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

No oki...

Ale jeszcze niedawno nie potrafiłeś zrozumieć że ktoś może warzyw nie uprawiać.

Przecież będę uprawiał. I nie potrafię zrozumieć tych co dla siebie nie uprawiają jak mają możliwość.

• Like 1
Opublikowano
jacus napisał:

ktorys se ubzdura lze gnoj mam przed oknami domu..w sumie u nich domy takie jak u nas obory-wiec mogli sie pomylic 😂

cimno, zimno, ponuro. sucho.. czekalm na deszcz zeby poplon zasiac ale chyba sie nie doczekam.

sezon wykopkow trzeba zaczac.zamiast sie wyspac w sobote ,bo jutro ciezki dzien to trzeba jechac do sasiedniej wsi z 5 arow zrobic..wiecej zapinania ,jazdy niz roboty..

Masz coś na własność?

ee skad .nic 

Ja zawsze wszystko robię ładnie...🤭

...a tego...nie chcesz goździ?

masz ufnale na sztuki ????-bo u nas tylko na paczki..

9 godzin temu, Desperado napisał(a):

Pafnucy, ty byś ją wydupcił widzę.   xD

ty pewnie tez ,gdybys mogl..😂

w domu wszyscy zdrowi 🤔

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Przecież będę uprawiał. I nie potrafię zrozumieć tych co dla siebie nie uprawiają jak mają możliwość.

Bo co im da jakaś śladowa ilość własnych niespryskanych warzyw jak cała reszta pożywienia to masówka?

Bardziej mnie dziwą ci co walą harnasie z promocji i palą szlugi z najgorszej sieczki a boją się jajka z marketu

• Like 2
Opublikowano
14 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja kończę z warzywami. Ostatni rok. Na tym pieniędzy nie ma przy areale do 10a. Ogórki w zeszłym i tym roku niewypał. A jak mam pryskać to wolę nie siać wcale.

Nie ma to jak na etacie. Auto funkiel nówka. Jak tam się nim jeździ?. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, 6465 napisał(a):

Nie ma to jak na etacie. Auto funkiel nówka. Jak tam się nim jeździ?. 

Teraz to stoi w kącie i nie jeździ. Do września.

Nie jestem fanem etatu ale nie mam innego wyjścia na dłuższą metę. W chałupie najwygodniej. 

9 minut temu, piotrp88 napisał(a):

Bo co im da jakaś śladowa ilość własnych niespryskanych warzyw jak cała reszta pożywienia to masówka?

Bardziej mnie dziwą ci co walą harnasie z promocji i palą szlugi z najgorszej sieczki a boją się jajka z marketu

Ja do sklepu to chodzę tylko po przyprawy, śladowe ilości cukru, herbatę. Nie zjem czegoś czego sam nie przygotuję albo jeśli nie wiem z czego to zrobione. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v