Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, konteno napisał(a):

ja też mam nerwice ale komuś ktoś taki POtrzebny ? raczej nie 

jak dobrze pójdzie to sie pół roku na wakacjach przesiedzi 

W kraju i jeszcze w domu to nie wakacje 

Opublikowano
54 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Co się porobiło?

Fergusony som głupie...

Prawdopodobnie procesor kaput

Dioda regulatora była spalona 

Teraz się komputer nie łączy 

Trzeba poszukać sterownika

Opublikowano
26 minut temu, malaczarna napisał(a):

Kolejna rzecz co nie znoszę i krów. Porody. Sam da radę tym wycielaczem?

Już jest mały byczek

Wycielacz pomoże jeśli jest wszystko ok

Tylko to trzeba z głową robić 

Parę krów już w życiu porwałem

Nieraz same pękały

Żadnej nie szyliśmy 

Jedyne co to antybiotyk 

W tym roku już raz posłuchałem lekarza, dał przeciwzapalny, za parę dni gorączka i dostała antybiotyk 

Dostała do tego przedłużenie przeciw zapalnych i przeciw gorączkowych

No i efektem tego były wrzody co skutkowało zapaleniem otrzewnej 

Kał z krwią, to podołałem wyleczyć 

W uj drogo bo drogo ale jednak, tylko niestety otrzewna się przyplątała i po krowie 

49 minut temu, pedro2 napisał(a):

Sprzęt jest dobry, tylko operator ciamajda

Nie on jeden takie kartoflisko robi.

A potem piłuje mordę, że pług się nie nadaje bo każdy przejazd inaczej, jak kółko trafi na farba 10cm, a potem w bruzdę to nie dziwota

Ja wiedziałem z czym to się je i kupiłem na sercowce. 12cm i jest ładnie. Do pełni szczęścia brakuje wału rurowego zamiast struny

IMG_20250818_193618_5.jpg

IMG_20250818_193623_9.jpg

Sprzedaj te koromysła i kup se kiejsa 😁

Podziękuję 

Jest puma u męża kuzynki 

Kuzynka kupiła kubote m6, na wszelki wypadek

Wtedy parę groszy zaoszczędził, ale żony brat jednak do jd wolał dołożyć 

I też liczy się z tym że może coś kiedyś, i ma być drugi jd

Tak to jest jak kupisz traktor 170 kunia, sprzęt do niego a później jak coś to masz ciapki 100koni

56 minut temu, konteno napisał(a):

image.png

Tną na części?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ojjjj.

Sławek narowisty bywa..nie opanował byś...

Są sposoby na...narowy🤷🤭

2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał(a):

https://pl.wikipedia.org/wiki/Fornal

Nic, stary był, 76 lat. Se w swojej chałupie umarł. 

Właśnie miałem zapytać czy już po osiemdziesiątce chłop...

Nie do końca precyzyjna jest ta definicja z Wikipedii...z tego co dziadek opowiadał, to odpowiadał za pracę 3, nieraz 4 par koni razem z chłopami którzy tymi końmi pracowali. Dziadka obowiązki polegały na rozdysponowaniu tych par do poszczególnych prac i dbaniu i stan koni, uprzęży itp. Sam pracował na czwartej lub piatej parze, ale głównie w transporcie, rzadko bezpośrednio w uprawie. Np przy wywożeniu gnoju dziadek ten gnój woził zmieniając wozy, a jego pary chodziły w pługach. Załadunek i rozładunek robili inni. Jeden wiz się ładował, drugi rozładowywał, a dziadek tylko przeprzęgał konie w miejscu załadunku. Ale być może w każdym folwarku było to trochę inaczej zorganizowane

2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

No to wiekowy już.

...ale dwory, fornale..

Pioter...tego już nie ma...soory że pierwszy ci ja o tym...

Mój dziadek był fornalem.  Zmarł w 1998 roku. Miał 70 lat. Na wewnętrznej stronie ud i łydkach miał taką skórę, jaka się ma po zerwaniu strupa...

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
malaczarna napisał:

59 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Jałówka się ma cielić 

Nie pójdę 

Kolejna rzecz co nie znoszę i krów. Porody. Sam da radę tym wycielaczem?

krowy to się same cieląt tyłka trzeba im stworzyć odpowiednie warunki i nie przeszkadzać...🙋‍♂️

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, slawek74 napisał(a):

krowy to się same cieląt tyłka trzeba im stworzyć odpowiednie warunki i nie przeszkadzać...🙋‍♂️

tak, zostaw sama krowę przy pośladkowym ułożeniu. 20metrów rozpędu 

Edytowane przez Mateusz1q
  • Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, malaczarna napisał(a):

Nerwica natręctw?

Nie wiem, przecież po doktorach nie chodzę.

8 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Właśnie miałem zapytać czy już po osiemdziesiątce chłop...

Nie do końca precyzyjna jest ta definicja z Wikipedii...z tego co dziadek opowiadał, to odpowiadał za pracę 3, nieraz 4 par koni razem z chłopami którzy tymi końmi pracowali. Dziadka obowiązki polegały na rozdysponowaniu tych par do poszczególnych prac i dbaniu i stan koni, uprzęży itp. Sam pracował na czwartej lub piatej parze, ale głównie w transporcie, rzadko bezpośrednio w uprawie. Np przy wywożeniu gnoju dziadek ten gnój woził zmieniając wozy, a jego pary chodziły w pługach. Załadunek i rozładunek robili inni. Jeden wiz się ładował, drugi rozładowywał, a dziadek tylko przeprzęgał konie w miejscu załadunku. Ale być może w każdym folwarku było to trochę inaczej zorganizowane

On młodszy, starszy jego brat żyje jeszcze. Ojciec umarł wcześnie, niewiele pogospodarzył na 5 hektarach z parcelacji. Wokół mnie to same "pańskie pola". 

Z gnojem to tak wszędzie wyglądało chyba... U pradziadków też tak robili - pole oddalone o ponad 2km od chałupy, w zasadzie to taka kita na 25m szeroka a długa, potem pański staw, lasek, w lesie jedno stajanie i za laskiem mokra łąka. Pradziadek miał jednego konia, brał od sąsiada drugiego i na dwa wozy - jeden ładowały córki w domu, drugi na polu rozrzucali synowie od razu, on tylko kursował z pełnym i pustymi.

• Like 1
Opublikowano
59 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Później zdziwienie że macice wypadają

Ale same, odpowiednie warunki

45 minut temu, Strongman napisał(a):

@Karol6130 koło ciebie spadł ten dron

Niedaleko

Opublikowano
4 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Później zdziwienie że macice wypadają

Niedaleko

Dalej szukają reszty? Jak to wkońcu było, wiadomo? Z tego co mówili w radio to wczoraj jeszcze żniwa robili

Opublikowano
Mateusz1q napisał:

7 minut temu, slawek74 napisał(a):

to wal.... ile miałeś ciężkich porodów w roku? U mnie 90% sama się cieli...🙋‍♂️

Qwazi napisał:

Mój dziadek był fornalem.  Zmarł w 1998 roku. Miał 70 lat. Na wewnętrznej stronie ud i łydkach miał taką skórę, jaka się ma po zerwaniu strupa...

a mój był furmanem 🙋‍♂️ zmarł w 94 jakoś zaraz będzie rocznica...

Mateusz1q napisał:

5 minut temu, Karol6130 napisał(a):

i wróble po 3 kilo tam

nie ujmuj 🙋‍♂️ po 5..

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
24 minuty temu, Belaruss820 napisał(a):

Dalej szukają reszty? Jak to wkońcu było, wiadomo? Z tego co mówili w radio to wczoraj jeszcze żniwa robili

Nie wiem nic praktycznie więcej

Niby chodzili i szukali po polu resztek

Opublikowano
41 minut temu, slawek74 napisał(a):

a mój był furmanem 🙋‍♂️ zmarł w 94 jakoś zaraz będzie rocznica...

Furman to dzisiejszy kierowca tira...fornal to operator ciągnika...tak by chyba można powiedzieć upraszczając temat🤔...

Dzień dobry...6° było przed 6⁰⁰... słonecznie...

Opublikowano
11 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Te z podcinaczami też ładnie robią, tylko trzeba umieć to ustawić i jest pole jak stół ...

No tak, ale nie do takich pierdków.

Sam szukałem smaragda 2.2m, ale na szczęście w porę się ocknąłem 

Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie wiem, przecież po doktorach nie chodzę.

On młodszy, starszy jego brat żyje jeszcze. Ojciec umarł wcześnie, niewiele pogospodarzył na 5 hektarach z parcelacji. Wokół mnie to same "pańskie pola". 

Z gnojem to tak wszędzie wyglądało chyba... U pradziadków też tak robili - pole oddalone o ponad 2km od chałupy, w zasadzie to taka kita na 25m szeroka a długa, potem pański staw, lasek, w lesie jedno stajanie i za laskiem mokra łąka. Pradziadek miał jednego konia, brał od sąsiada drugiego i na dwa wozy - jeden ładowały córki w domu, drugi na polu rozrzucali synowie od razu, on tylko kursował z pełnym i pustymi.

To samo podobno bywało z sianem, zbożem, kartoflami w majątkach....

Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

To samo podobno bywało z sianem, zbożem, kartoflami w majątkach....

W majątkach tak. No, z ziemniakami też tak bywało bo kopali na raz - kopaczka była wspólna, w 4-5 do kupy ją mieli. Buraki to po trochu, żeby liście spasać. Z sianem mieli wesoło, bo największa łąka, podmokła, miała 1,5 morgi i była prawie 3km od domu. Mieszkała tam taka biedota to zawsze wszystkim pomagali przy składaniu a nieraz i jak zwozili i się na burzę miało to pomagali swoim koniem z wozem.

• Like 1