Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Ile ma Pioter? Babki renta musi być duża. Dostała wdowi dodatek

Ta akurat dostała. Druga nie dostała tak samo mama nie dostanie bo za wcześnie owdowiały. T🔨🔨🔨 

Pomyliłem babki

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano
10 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Ta akurat dostała. Druga nie dostała tak samo mama nie dostanie bo za wcześnie owdowiały. T🔨🔨🔨

To ile masz tych hektarów  jak nic nie wychodzi djp 0.30 z tego co podałeś 

Opublikowano
27 minut temu, dsbh napisał(a):

Skoro kukurydze masz gdzie indziej to soje również chyba byś mógł. Z ciekawości jak tą kukurydzę zbierasz, ręcznie i łuskasz ? Na kamienie szybciej ustawisz grubość śruty.

Co do siewu, chłopak siał zwykłym konnym groch i też mu urósł.

Ale płodozmian i rozłożenie na kawałkach tak pasuje. 

Kukurydza normalnie, kombajnem. 

Tylko śrutownik na kamienie bo sypkie frakcje, po śrutowaniu bijakowym lub takie coś jak koncentrat czy witaminy to pobierają szczątkowo - resztę wyrzucają a co zostanie to tego nie tkną choćbyś je dwa dni głodził.

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Oj jest zainteresowanie, widać

Tylko coś się tu pokręciło. @Kowalsky30 powinien pytać @Bezduszna o hektary a nie na odwrót 🤣.

15 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Tylko śrutownik na kamienie bo sypkie frakcje, po śrutowaniu bijakowym lub takie coś jak koncentrat czy witaminy to pobierają szczątkowo - resztę wyrzucają a co zostanie to tego nie tkną choćbyś je dwa dni głodził.

A granulowany zamiast sypkich ? Dałem kiedyś prosa po siewie bo mi zostało to też się nie zachwycały tym.

Opublikowano
57 minut temu, dsbh napisał(a):

@Kowalsky30 Ty nie powinieneś być teraz w pracy a siano w stodole 🤫?

Tak jest

50 minut temu, Bezduszna napisał(a):

To ile masz tych hektarów  jak nic nie wychodzi djp 0.30 z tego co podałeś 

Jak to policzyłaś? 

Opublikowano
48 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Oj jest zainteresowanie, widać

Szkoda ze wszyscy się hektarami interesują zamiast kandydatem. Krzty romantyzmu.. 

Radziu jak zawsze sianko pierwsza klasa👍

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Moja mama mówi że moczyć trzeba i  łamać. Ona tak za dzieciaka robiła. 

wystarczy ze trzy tygodnie jesiennej rosy z obu stron i nadaje się na międlarkę i na trzepak, takie przemysłowe

odwraca się ręcznie kijem albo mechanicznie odwracarką, zależy, kto jak ma to zmechanizowane

zbiera się w snopki ręcznie wiążąc sznurkiem albo snopowiązałką z podbieraczem

Opublikowano
4 godziny temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ale soja chyba największego nawożenia i ochrony wymaga. I termin zbioru mi nie pasuje.

Mając swój kombajn? 

No i słoma zwinięta. Ludzie w ch*ja polecieli. Jakieś 350 sztuk za mało będzie 🤷 zimą się dokupi... 

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał(a):

Mając swój kombajn? 

No i słoma zwinięta. Ludzie w ch*ja polecieli. Jakieś 350 sztuk za mało będzie 🤷 zimą się dokupi... 

Czemu w ch*ja? 

Opublikowano
2 minuty temu, Baks00 napisał(a):

Na Ile bar robisz swoją🤔

Różnie...

Jeden nawet chciał żeby mi siano całkiem bez ciśnienia...😆

...zaczyna mnie to denerwować...

Chyba skończę te ..bezinteresowne pomoce sąsiedzkie...

Opublikowano
1 godzinę temu, Kowalsky30 napisał(a):

Pomyliłem babki

Kurna....tyle rentow....i to wszystko dla ciebie?🙆

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Czas proszę Pana. 

Już bym do sznurka nie wrócił 

Wiem ..

Też mi się dluży owijanie....zwłaszcza że kilka bel sie robi...w sezonie...

Edytowane przez 12Pafnucy
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v