Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

....jak to miło w letniej porze ..

...można pojeździć, se na motórze....

🤭😆😜

IMG_20250806_162358.jpg

Czekaj. Klient słomę ma zebrać i zapłacić to też sobie kupię 😄

Opublikowano
Michał18 napisał:

Nie wiem dlaczego niektórzy się tak ślinią . Ale może dlatego że jest chyba tylko jedna kobieta na forum 😲

Ale w życiu codziennym oni nie spotykają kobiet że na forum tak się kleją 🤔🤣

kto? bo ja nie bardzo widzę 🧐🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Ja piszę o pewnej grupie hodowców koni, do której kiedyś chciałbym dołączyć. Ale żeby to było możliwe wpierw muszę wyhodować (nie nabyć) odpowiedniego konia. A żeby to było możliwe to najpierw muszę kupić odpowiedni materiał do tego wyhodowania. W tym gronie o standardach utrzymania koni się nie dyskutuje. One MAJĄ być🤷

To nie jest świat rozkapryszonych panienek, które chcą mieć konika do przytulania

Po niedzieli 🤔

Z tymi rodami to fajna bajkę ktoś sobie wymyślił żeby golić frajerów.

Skończy się to tak samo jak dojenie Arabów na arabach..

Zostaliśmy z tanimi końmi.aferami i przekrętami i milionowym i stratami stadnin..

Opublikowano (edytowane)

Germaniec naprawiony

Jeszcze profilaktycznie 4 łożyska co miały lekki luz żeby tusek nie miał się czego czepić

Wszystko wydmuchane wybrane do słomki i nic

Nawet małego kamyczka nie było

Edytowane przez Rolnik1973
Tel wysyła co innego niż ja pisze
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

już Ci pisałem kiedyś rozpędzi się i pier**l.ij głową we wrota od stodoly może Ci pomoże

jeszcze sie otworzą w drugą stronę 

2 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

A ile osób odeszło z af 

Z moich stron bardzo dużo się zabrało 

a co sie dziwić , osoby spoza rolnictwa nic nie wnoszą poza spamem chyba że w tematach i samej sferze rolniczej sie udzielają a typowi rolnicy też nie mają często potrzeby pisać i życiem codziennym/prywatnym sie dzielić i tylko problemy ich ściągają tu

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Bananek napisał(a):

Kolejny grat do gospodarstwa. Perzówka.

IMG_20250806_121250.jpg

Tam z tyłu ,,jakiś'' wałek można podpiąć ? ,a belkę do podpięcia też dostałeś ? 3, 15 m ,to niebieski będzie ,,wymyślał'';)

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

1 minutę temu, Kowalsky30 napisał(a):

Chyba widzisz co tu się dzieje na przełomie roku

Oprócz tego że jeden debil pisze z 15 kont niszcząc przez to temat ...

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏 dokładnie tak jest

Michał18 napisał:

Nie wiem dlaczego niektórzy się tak ślinią . Ale może dlatego że jest chyba tylko jedna kobieta na forum 😲

Ale w życiu codziennym oni nie spotykają kobiet że na forum tak się kleją 🤔🤣

dziś czy wczoraj nowa uczestniczka zalozyla nowy temat człowieku ja dziennie spotykam więcej kobiet niż Ty w cały tydzień

malaczarna napisał:

8 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

u nas w centrum to padało od 18.30 do ok północy może do q w nocy 

Nie padało. Cały dzień latania. Mąż mi zafundował oglądanie pawia bez ogona

IMG_20250806_161429.jpg

jednym słowem pokazał Ci mąż dużego ptaka 🤭😉😀😀😀

Rolnik1973 napisał:

Germaniec naprawiony

Jeszcze profilaktycznie 4 łożyska co miały lekki luz żeby tusek nie miał się czego czepić

Wszystko wydmuchane wybrane do słomki i nic

Nawet małego kamyczka nie było

bo przelecial przez kombajn I wypadł

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, kizak napisał(a):

Tam z tyłu ,,jakiś'' wałek można podpiąć ? ,a belkę do podpięcia też dostałeś ? 3, 15 m ,to niebieski będzie ,,wymyślał'';)

3.15 to niebieski nawet przodu nie włączył 

Belka zaczepowa w bagażniku, żeby nie zgubić na Mazurach. 

Miał drugą z wałkiem, ale 2000 droższa 

Edytowane przez Bananek
Opublikowano
30 minut temu, wojtal24 napisał(a):

dziś czy wczoraj nowa uczestniczka zalozyla nowy temat człowieku ja dziennie spotykam więcej kobiet niż Ty w cały tydzień

Ta nowa użytkowniczka to według mnie kolejne kobiece wcielenie kogoś 🤣🤣.  Nie mów że taki z ciebie jepak😲🙆

Opublikowano
1 minutę temu, Michał18 napisał(a):

Ta nowa użytkowniczka to według mnie kolejne kobiece wcielenie kogoś 🤣🤣.  Nie mów że taki z ciebie jepak😲🙆

pytała o jakieś rolnicze tematy całkiem normalnie 

czy Tobie i innym starym kawalerom kobieta kojarzy się tylko z jednym?

Opublikowano
1 minutę temu, Bananek napisał(a):

3.15 to niebieski nawet przodu nie włączył 

to poplon mieszasz i przykrywasz gruberem a kasujesz tym ?

47 minut temu, kizak napisał(a):

Tam z tyłu ,,jakiś'' wałek można podpiąć ?

a po co ? to i tak po tym pług raczej idzie 

Opublikowano
4 minuty temu, konteno napisał(a):

to poplon mieszasz i przykrywasz gruberem a kasujesz tym ?

Słomę po rotorowym przekos sprzedałem. (Jakieś 1/3 normalnej ilości po zwykłym kombajnie) Resztę, co rozwiał kombajn zmieszam gruberem. W to wsieję mieszankę poplonową, w jak urośnie - talerzem będę kasował poplon jakoś we wrześniu. Potem usługa siewu i do żniw spokój. Jedynie kosmetyczne jazdy po polu, typu oprysk, nawóz. 

7 minut temu, konteno napisał(a):

a po co ? to i tak po tym pług raczej idzie 

Nie do końca. Widziałem uprawę po dobrej talerzówce z wałem i żadnych pługów już tam nie trzeba 

@konteno talerzówka kupiona ze względu na to, żeby nie pożyczać u kolegów. Choć nigdy nie miałem z tym problemu, każdy chętnie użycza. Ale czas już mieć swój sprzęt. 

Niedługo będę kasował facelię więc się przyda na pewno. Zresztą już dziś zrobiłem próbny przejazd w facelii i za maszyną pas czarnej ziemi 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v