Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

z tomexu nie bierzesz 🤔

Nie

Brałem parę razy b7 to 2 wiadra mułu P0 zimie w mauzerze było

I na 600 l w 3 beczce w hvj brakowało jak nie miałem mauzera

Tera mbx stacja parczew on premium b0 i git

Czysto i nie oszukano w mauzerze jak wleje to jest jak być P0winno

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, Sylwekx25 napisał(a):

Jakie zużycie na dobę i ile m2 do ogrzania? Ja w projekcie na nowy dom mam ogrzewanie gazem ale trzeba będzie zmienić...

Czemu? Ja miarodajny nie jestem bo licho dom ocieplony ale somsiad dom 195m2, temperatura 22,5 stopnia, bodajże 16cm styropianu, ocieplony strop i za cały sezon razem z ciepłą wodą i kuchenką 5500zł.

Opublikowano
12 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czy ja wiem..

Mi bardzo odpowiada...

Olczyk...1350 tona....nie paleta..

Oj to zależnie od temperatury za oknem.

Gaz leci nitka dalej... trochę...

Bardzo mi odpowiada opal peletem...

Jaki pellet? Potrzebuje motywacji do wymiany pieca

Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Czemu? Ja miarodajny nie jestem bo licho dom ocieplony ale somsiad dom 195m2, temperatura 22,5 stopnia, bodajże 16cm styropianu, ocieplony strop i za cały sezon razem z ciepłą wodą i kuchenką 5500zł.

Jaka temperatura zazwyczaj w zimie w pomieszczeniu?

Po za tym coraz bardziej do gazu się przyczepiają...temu nie przyszłościowe to...

Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Mama bierze?

Z ZUS  moi rodzice mieli emerytury. Dostała ta wdowia. Babcie z KRUS co miały wnioski złożone to w lipcu jeszcze nie dostały kasy. Kazali czekać.

Będzie coś z tego?

IMG_20250804_144359.jpg

• Like 3
Opublikowano
8 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Nie

Brałem parę razy b7 to 2 wiadra mułu P0 zimie w mauzerze było

I na 600 l w 3 beczce w hvj brakowało jak nie miałem mauzera

Tera mbx stacja parczew on premium b0 i git

Czysto i nie oszukano w mauzerze jak wleje to jest jak być P0winno

W beczkę teoretycznie 205l wlałem na stacji ostatnio 217 litrów 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, malaczarna napisał(a):

No jak jaki?

Drzewny...🤷

Naprawdę polecam...

Dobry piec, dodać owies ...i czyste ręce...

Nie cza się tułać po lasach.

...zaglądam do kotłowni raz na kilka dni...uzupełnić zasobnik...i popiół wybrać....

Bez porównania na plus pelet niż  palenie węglem i drewnem.

A i dodam że Tusk daje na takie piece...Ryskowi nawet chałupę zrobi na tip top....za darmo...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
31 minut temu, Sylwekx25 napisał(a):

Ja w projekcie na nowy dom mam ogrzewanie gazem ale trzeba będzie zmienić...

Chodzi o podłączenie do działki?  Czy koszty przeprowadzenia do domu rur? 

Opublikowano
2 godziny temu, Leszy napisał(a):

Dwuletnią(albo i starszą) słomę przywiozłem. Okryta dobrze była, ale siatkę szlag trafił, i się troszkę bele pokruszyły. 

Reklamacja ..🤷

8 minut temu, malaczarna napisał(a):

Z ZUS  moi rodzice mieli emerytury. Dostała ta wdowia. Babcie z KRUS co miały wnioski złożone to w lipcu jeszcze nie dostały kasy. Kazali czekać.

Będzie coś z tego?

IMG_20250804_144359.jpg

Będzie...też mam...smaczne som...

Opublikowano

Przeczytałem 10 stron do tyłu od rana fajna dyskusja wyniknęła między Piotrem, Mateuszem, Sławkiem, Zbyszkiem, Tomkiem, Sylwkiem i pewnie jeszcze paru innych których nie wymieniłem ale pokazuje to przekrój całej Polski jak z różnych regionów każdy postrzega inaczej rolnictwo życie i podejście do życia jak każdy z nas jest inny pewnie na to też ma wpływ wychowanie i to co wynosimy z rodzinnego domu od rodziców itp

• Like 1
Opublikowano
Bezduszna napisał:

31 minut temu, Sylwekx25 napisał(a):

Ja w projekcie na nowy dom mam ogrzewanie gazem ale trzeba będzie zmienić...

Chodzi o podłączenie do działki?  Czy koszty przeprowadzenia do domu rur? 

Gaz z butli, nie dodałem. Chodzi o to, że przy nowych budynkach na chwilę obecną pojawiają się problemy... A i później różnie to może być. Zabronić pewnie całkowicie nie zabronią ale obłożą opłatami emisyjnymi i UJ wie czym jeszcze. Generalnie jak już robię od podstaw to wolę coś co nie ma jakiegoś "ale" w najbliższej przyszłości, przynajmniej na teraz.

Opublikowano
Teraz, Sylwekx25 napisał(a):

Generalnie jak już robię od podstaw to wolę coś co nie ma jakiegoś "ale" w najbliższej przyszłości, przynajmniej na teraz.

czegoś takiego nie ma 

Opublikowano
malaczarna napisał:

12 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czy ja wiem..

Mi bardzo odpowiada...

Olczyk...1350 tona....nie paleta..

Oj to zależnie od temperatury za oknem.

Gaz leci nitka dalej... trochę...

Bardzo mi odpowiada opal peletem...

a czym palisz teraz?

Opublikowano
14 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jaka temperatura zazwyczaj w zimie w pomieszczeniu?

Po za tym coraz bardziej do gazu się przyczepiają...temu nie przyszłościowe to...

Przecież piszę na ile nastawione...

To co jest przyszłościowe?

Opublikowano
3 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

pewnie na to też ma wpływ wychowanie i to co wynosimy z rodzinnego domu od rodziców itp

a jak nic sie nie wynosło to i nic sie nie wnosi do sPOłeczeństwa

Opublikowano
2 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

Przeczytałem 10 stron do tyłu od rana fajna dyskusja wyniknęła między Piotrem, Mateuszem, Sławkiem, Zbyszkiem, Tomkiem, Sylwkiem i pewnie jeszcze paru innych których nie wymieniłem ale pokazuje to przekrój całej Polski jak z różnych regionów każdy postrzega inaczej rolnictwo życie i podejście do życia jak każdy z nas jest inny pewnie na to też ma wpływ wychowanie i to co wynosimy z rodzinnego domu od rodziców itp

Dobre podsumowanie ..

Ważne by w miarę normalnie dyskutować, a nie kłócić się i wyzywać...

Każdy ma swoje potrzeby, inne warunki i ..różne spojrzenie świat..

Opublikowano
Baks00 napisał:

Będę miał nowych sąsiadów 

Trzeba będzie jaki naparstek brać i kiedy pójść się przywitać 🤔

ja chyba też bo sąsiad dom sprzedał wyprowadza się do syna I jacyś nowi mają się sprowadzić aby nie byli gorsi od starych

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v