Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, Wpaw napisał(a):

Ale to dajesz obornik na łąki? Wybacz może nie doczytałem...

Nie daję. Po prostu mieszam obornik spod wszystkiego. U mnie dawanie go na trawę może być bardzo problematyczne.

36 minut temu, 6465 napisał(a):

U mnie trzy stwory. 2 te ze zdjęcia i 2 królik. Miałem i ja stworów przeszło 200szt. Teraz mam ile mam. I w ogóle mi się gorzej nie żyje. 

Sądzę, że jakbym tego nie miał to już bym z łóżka nie wstawał bo nie miałbym po co.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, radekz200 napisał(a):

nie będzie się gotować? 🤔 

a u mnie laweta pracuje na siebie 😂 zwożenie na usługach 😂

IMG_6931.jpeg

twoja siuntka ? wom stygnie 

Edytowane przez konteno
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

O to teraz to tak...no to to tak...👍

jak za byka dużego dorosłego HF teraz płacą Zbyszek? Znaczy za 1kg  

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
Godzinę temu, marulekk napisał(a):

Ty widział tego New hollanda chyba w muzeum,  chłopie nim to pradziadek Ursuli uczył się kosić w niderlandach,  on już powinien na hucie leżeć ale jeszcze kosi no to męczę go 

Pradziadek widać że dbał 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

jak za byka dużego HF teraz płacą Zbyszek? Znaczy za 1kg  

Nawet do 18...ale częściej 15 jak Hf

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, wojtal24 napisał(a):

a te rozruszniki nie pogarnoles nic ?

nie brałem , te zwykłe co @ZetorMisio pisał w temacie allegro to może jeszcze warto byłoby wziąć 

było pare alternatorów ciągnikowych co 3p i zwykłych siuntek oraz mtz/t25 chyba ale to zwroty /reklamacje i pewnie nie działają , czaiłem się na silnik ten duży ale gotówki nie miałem ze sobą , pojechałem do bankomatu i w pare innych złomów (tam gdzie maszt i ramka jd była) jak wróciłem w tosamo miejsce to wziąłem miernik by ten silnik sprawdzić to sie dowiedziałem że sprzedany ale wiem że to sciema bo albo biore w ciemno albo wcale

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał(a):

To i tak lepiej niż niektórzy. U mnie dzikie łąki plonują coraz lepiej, ale zacząłem obornik na nie wywozić. 

Jak Pjoter zacznie wywozić gnój spod drobiu na łąki, to nie zapanuje nad kokcydiozą u królików. 

Opublikowano
7 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

😆😆😆

Nie mam powodu..

Właśnie się wyprysznicowalem i jem obiad...

Jacus...wszystkie twoje bajeczki poszły się...

Ta też łatwa do obalenia...

Każdy wie że z takim bebzonem ptaszka dawno nie widziałeś..., a przez to i ...a szkoda pisać...

Każdy już wie jak...mijasz się z prawdą...

U ciebie ni cywilizacji ...ni brombrania...🤭😆

Wy oba jak się do tej pory nie nabrumraliście to już nie pobrumbracie 😣🤷

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

2 godziny temu, simsones napisał(a):

Tak , lekko podsuszyć z wierzchu, później w wałki 2 dni poleżeć i w " kopce" suszyć ewentualnie na strychu . Ja teraz mam rusztowania i leży sobie na nich w polu przykryte

Trawy jakoś coraz lichsze są. Kiedyś to się suszyło, tak z 6-7 lat temu a teraz to jakieś chyba wyrodzone. A nigdy to nie orane i nie siane. 

Spróbuj posiać koniczynka perską jednoroczną , ja dla uszytych sieję koło 4 ar , i zielonki pod dostatkiem i siano można zrobić ... Nie mówiąc że dobre stanowisko zostawia po sobie 🙂

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

🙋🤝 

...no cza wstawać....coś porobić....zanim sie na weselicho pójdzie...

No tak bawić się to by się każdy bawił ale pracować w Polsce nie ma komu na Tuska, na PKB  i ukraiński naród

Kurde ale rosa duża , wstałem wcześniej żeby oporządzić bycki i myśle jadę po beluję coś ale słoma od rosy kupi

Edytowane przez marulekk
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v