Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rysiek, ile lat mają twoje panele?

Jak się kwalifikują na wymianę to wymienisz i zutylizujesz  na swój koszt czy będziesz nadal użytkował i płacił karę? 

15 minut temu, Wpaw napisał(a):

agregatem to idzie robota😁

IMG20250714093846.jpg

IMG20250714093917.jpg

A wystarczyło zadzwonić i by chłopaki z maszyny zrobili tynki

Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Lubię i się dobrze bawię. Ale staram się nie przesadzać, żeby Wam tutaj nie wadzić i nie psuć konwersacji. Z tym psycholem to tak może nie do końca. Każdy jakieś odchyły ma😉

Spoko. Bo już zaczynałem wątpić 😉

58 minut temu, malaczarna napisał(a):

Już nie miała gdzie chyba

IMG_20250714_091154.jpg

Poczekaj pierwszego większego deszczu, sama przyniesie z płaczem. 

U mnie w tym roku więcej chętnych niż maluchów. 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Lubię i się dobrze bawię. Ale staram się nie przesadzać, żeby Wam tutaj nie wadzić i nie psuć konwersacji. Z tym psycholem to tak może nie do końca. Każdy jakieś odchyły ma😉

Nie podlizuj się.. Stary Solski chociaż jakoś próbował wpłynąć na córkę a tu nic. Odnoszę wrażenie, że tobie nawet bardziej zależy aby nic z tego nie wyszło

Opublikowano
12 minut temu, Michał18 napisał(a):

IMG20250714085520.jpg

@Qwazi @slawek74 mam nadzieję że ta będzie lepsza 

Jak ją teraz żywisz i jak zamierzasz żywic po wycieleniu? Chodzi mi o proporcje objętościowych oraz skład i ilość treściwych 

2 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

Nie podlizuj się.. Stary Solski chociaż jakoś próbował wpłynąć na córkę a tu nic. Odnoszę wrażenie, że tobie nawet bardziej zależy aby nic z tego nie wyszło

No i, wiedząc, jak się jego podlizywanie skończyło, nie zamierzam tego błędu powielać 🤷... gdybym takich bohaterów filmowych naśladował, to bym pewno teraz...siano na ostrewkach suszył 🤭

Opublikowano
36 minut temu, Karol6130 napisał(a):

A wystarczyło zadzwonić i by chłopaki z maszyny zrobili tynki

Tynki są gipsowe takie średnie pod szpachlowanie, sufity podwieszane. Takie tam pierdoły😉

Opublikowano
Godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Jeśli już jesteśmy przy remoncie jak uważacie do recznego przycinania gresu firmy RUBI będzie dobra? 

Screenshot_20250714-092930.Chrome.png

Powinna być ok. Ja używam maszynki Sigma 

Opublikowano

@Michał18 no to Cię teraz witam oficjalnie z powrotem Michałku 🤝... niepotrzebnie żeś poprzednie konto usunął moim zdaniem...

Nie żyw krów czy jałówek tak samo przed i po wycieleniu, bo to jest źródło problemów 🤷

3 minuty temu, Michał18 napisał(a):

@Qwazi W żywieniu po wycieleniu nie będzie zmian. Siano , mieszanka zbożowa z dodatkiem otrąb, wysłodki w niewielkiej ilości

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Qwazi napisał(a):

@Michał18 no to Cię teraz witam oficjalnie z powrotem Michałku 🤝... niepotrzebnie żeś poprzednie konto usunął moim zdaniem... 

Głupio wyszło . Czasem się napiszę głupotę a nie pomyśli się o konsekwencjach 😒

😒

Edytowane przez Michał18
  • Like 1
Opublikowano
25 minut temu, Qwazi napisał(a):

Jak ją teraz żywisz i jak zamierzasz żywic po wycieleniu? Chodzi mi o proporcje objętościowych oraz skład i ilość treściwych 

No i, wiedząc, jak się jego podlizywanie skończyło, nie zamierzam tego błędu powielać 🤷... gdybym takich bohaterów filmowych naśladował, to bym pewno teraz...siano na ostrewkach suszył 🤭

No to nie pokolegujemy w takim razie🤝

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

to już czas...

Szkoda chłopa, już stracony...

2 godziny temu, PAN88 napisał(a):

Jakie bujać 🤔 sprzeda pod domy czy halę produkcyjną. . 

Z nocnej burzy 3mm dopadało. A na drugim gospodarstwie 9km od domu rodzinnego lało 2godziny. Ile spadło to nwm bo deszczomierza tam nie mam 

W szczerym polu kto mu kupi pod domy? Hala produkcyjna? Do nas na szczęście to jeszcze nie doszło, choć 200m ode mnie mieli produkować kotły c.o., nawet działkę kupili ale na plus dla nas wyszła ta nagonka na piece... Przynajmniej nieprędko się wybudują, o ile w ogóle.

2 godziny temu, PAN88 napisał(a):

Część z llu tego nie zrozumie że u was blisko było do Krakowa czy innego miasta i praca była wszędzie.

W samych zakładach ponad 2 tysiące ludzi w szczytowym okresie. Do tego zakładowe straże pożarne, GS'y, kopalnie z dojazdem. Po co uganiać się za polem? Obrabiali tylko swoje a i z obecnych bambrów, którzy większość ziemi przejęli, więcej niż połowa to etatowcy, bez hodowli lub z marginalną hodowlą. Ale bańka kiedyś pęknie - nie można non stop produkować zboża bo kto i co je przeje?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

nie można non stop produkować zboża bo kto i co je przeje?

Pola te same, a nawet mniej...

Więc zboże się nie przeje. 

Hodowla nadal jest...tyle że bardziej skupiona.

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)

Pól coraz mniej, produkcja w wielu miejscach ekstensywna, dodatkowo działania UE wymuszają zmniejszenie produkcji zbóż

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
Teraz, jahooo napisał(a):

Pól coraz mniej

U nas to chyba w drugą stronę... Łąki, których nikt nigdy nie orał, gdzie się dało to poorane i obsiane.

1 minutę temu, jahooo napisał(a):

produkcja w wielu miejscach ekstensywna

W okolicy to tylko u takich jak ja - bambry jadą z koksem ino dudni. 

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

U nas to chyba w drugą stronę... Łąki, których nikt nigdy nie orał, gdzie się dało to poorane i obsiane.

W okolicy to tylko u takich jak ja - bambry jadą z koksem ino dudni. 

jada, ale oni tez mają ograniczenia

Opublikowano
14 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

póki co, aby ktoś wrócił. 

Ano..

...coś lexiona nie widać...

...ciekawe czy prognozowana burza przyjdzie...

Tak to by jutro słomę zwinął....i sprzedał prosto z pola...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v