Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Nie wiem czy tak dobrze , bo zboża nie ma co żreć 

Widać to po jego cenach. Hodowli co raz mniej. Nie ma chętnych do zapierdolu 365 dni i nocy w roku, zbożowców co raz więcej i ten trendt idzie w góre.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Teraz, soltys48 napisał(a):

Tu się z Tobą zgodzę. Kostka jest mega pracochłonna ale często niezbędna. Kilka lat na małe pomieszczenia robiłem mniejsze kulki ale i tak trzeba było się na kombinować. Teraz zrobię z 500 kostek i jest o wiele mniej problemów zimą a i chętnych do zakupu sporo

Nie zużywam dużo. Do 200 sztuk rocznie. Przeważnie tak koło 150. I w dodatku mam ocieplenie na stropie. 

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie zużywam dużo. Do 200 sztuk rocznie. Przeważnie tak koło 150. I w dodatku mam ocieplenie na stropie. 

Koń kostkę siana opierdala na dwa dni,do cielunów w kojcach po świniach 3-4 dziennie słomy bo te dziady siana nie chcą żreć 

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Poważnie o tym myślę. 

A przestań...

Jak już, to poszukaj zwykłej...zachodnie fajne w dobrych pieniądzach bywały.

Może i teraz coś by znalazł...

To co chcesz, to to ....tak jak byś kupił syrenę Bosto teraz...

Opublikowano
14 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Opony jakby szersze masz na tyle?

Na przodzie też. Tył jest 13,6 na najszerszym rozstawie, a przód 750x16 na rozstawie fabrycznym

• Like 1
Opublikowano

Koń kostkę siana opierdala na dwa dni,do cielunów w kojcach po świniach 3-4 dziennie słomy bo te dziady siana nie chcą żreć 

Teraz niewiele idzie - ze dwie tygodniowo, chyba, że większa zima się zrobi i kury będą w areszcie to wtedy więcej. Od marca się zacznie bo brojlery, kaczki, 5 samic dopuszczone. 

Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał(a):

Tylko ich mało było ... to ogólnie wersjia exportowa te 335...

Fakt. Niedaleko chłopak ma c335m bodaj z 90 roku, to układ kierowniczy jak c360 i sterowanie podnośnika też...a czy coś jeszcze to się nie przyglądałem. Ale to w okolicy jedyny c335

Opublikowano
7 minut temu, soltys48 napisał(a):

Nie niski zgniot

Myślałem o niebieskim germańcu ale to duży klonkier, ciężki, C-330 może sobie nie poradzić. Tyle, że kilka jeszcze w okolicy by znalazł ale innych welgerów i tym podobnych to nie ma. Znajomy miał Claasa Markanta ale to więcej nerwów zepsuło niż zrobiło kostek.

Opublikowano
11 minut temu, soltys48 napisał(a):

Do konia w okolicy tylko biorą tylko kostkę. Zarówno siano jak i słomę. Kiedyś chciałem siano w kulce pogonić do pobliskiej stajni to babka nie powiedziała że darmo nie chce. A za kostkę płaci ile chłopy powiedzą..

Opublikowano
9 minut temu, Qwazi napisał(a):

Fakt. Niedaleko chłopak ma c335m bodaj z 90 roku, to układ kierowniczy jak c360 i sterowanie podnośnika też...a czy coś jeszcze to się nie przyglądałem. Ale to w okolicy jedyny c335

,,plecak'' inny

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Teraz niewiele idzie - ze dwie tygodniowo, chyba, że większa zima się zrobi i kury będą w areszcie to wtedy więcej. Od marca się zacznie bo brojlery, kaczki, 5 samic dopuszczone. 

I mnie poyebało . Kupiłem znowu króliki 

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Myślałem o niebieskim germańcu ale to duży klonkier, ciężki, C-330 może sobie nie poradzić. Tyle, że kilka jeszcze w okolicy by znalazł ale innych welgerów i tym podobnych to nie ma. Znajomy miał Claasa Markanta ale to więcej nerwów zepsuło niż zrobiło kostek.

Tego niebieskiego klamora to w krzaki albo na hutę... Kup se coś bardziej cywilizowanego

Opublikowano
1 minutę temu, Buszmen11 napisał(a):

Do konia w okolicy tylko biorą tylko kostkę. Zarówno siano jak i słomę. Kiedyś chciałem siano w kulce pogonić do pobliskiej stajni to babka nie powiedziała że darmo nie chce. A za kostkę płaci ile chłopy powiedzą..

Pobliska koniara weźmie belę słomy ale siano tylko kostka. Z belami siana przegoni na cztery wiatry. Ja znów siano uznaję tylko luzem. Ale mam tego parę arów.

I mnie poyebało . Kupiłem znowu króliki 

Mam cały czas. Nie mam przerwy od początku. To już prawie 15 lat. W zeszłym roku w pewnym momencie miałem prawie 80. 

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Da radę z takim forszem. Ojciec kilka lat prasował ale do tego już licho z częściami 

2 minuty temu, Buszmen11 napisał(a):

Kostka siana czy słomy na wagę złota. Grześ sprzedaje odpowiednio 20 i 10/szt

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Mam cały czas. Nie mam przerwy od początku. To już prawie 15 lat. W zeszłym roku w pewnym momencie miałem prawie 80. 

Były od zawsze. Teraz było 4 lata przerwy. Symbolicznie 2 samice Belga będą 

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał(a):

Były od zawsze. Teraz było 4 lata przerwy. Symbolicznie 2 samice Belga będą 

Ja uznaję krzyżówki. Jakiś samiec lepszy a samice wybieram najładniejsze ze swoich. Po ponad 5kg pierwiastki mają. To mi się udaje. Rekord 13 odchowanych sztuk. 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Sipma jest w super stanie do handlu. Podbieracz i aparaty Świerzno po porządnym remoncie. 

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja uznaję krzyżówki. Jakiś samiec lepszy a samice wybieram najładniejsze ze swoich. Po ponad 5kg pierwiastki mają. To mi się udaje. Rekord 13 odchowanych sztuk. 

Do uboju takie kundle najlepsze, jednak u mnie to będzie hobby . Nie przepadam za królikiem w garze 

Generalnie z nudów mam już wszystko od kur przez gęsi po perliki i indyki 

3 minuty temu, 6465 napisał(a):

Sipma jest w super stanie do handlu. Podbieracz i aparaty Świerzno po porządnym remoncie. 

Drabinki nie ma?

IMG20241013162533.jpg

• Like 1
Opublikowano

Do uboju takie kundle najlepsze, jednak u mnie to będzie hobby . Nie przepadam za królikiem w garze 

Generalnie z nudów mam już wszystko od kur przez gęsi po perliki i indyki 

Mam co roku perliki, indyki, kaczki. Największy bum jest na jaja. 

Królika bardzo lubię a i chętnych mam sporo. U mnie wszystko idzie na ubój, tylko jeden ma dożywocie. 

371059208_3650767521838689_2129493554914917427_n.jpg

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, soltys48 napisał(a):

. Nie przepadam za królikiem w garze 

Królik w sosie śmietanowym jest dobry , ale podstawa to dobra rasa , rasa nowozelandzka to taki angus wśród królików 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v