Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Baks00 napisał(a):

Myślisz że się dopchasz?

Najlepsze też jadą, pewnie po 3 tys za 80 kg . Powinieneś dobrze znać temat jeżdżąc do Zosienki dawniej 

Przytulić kaskę i niech hoduje ten co kupi

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Co to za piec?

defro Calori chyba , sam oglądałem semax opti 16kW metalfacha i jakbym dobudowywał kotłownie do chaty to może i taki bym kupował , na razie zostaje piecokuchnia i jak zdechnie to sie wymieni na mocniejszą bo matce wodotryski nie potrzebne i oszczędza , nawet POmpka dla niej zbędna, do garażu/obejścia trafi taki 

P_20250705_184020.jpg

2 godziny temu, mf362 napisał(a):

Skażenie środowiska : D

zakażenie to tacy ludzie , ja z przyzwyczajenia papierowe worki po paszach czy innych duperelach na takie cele przeznaczam 

3 godziny temu, radekz200 napisał(a):

Zbyszek piec się zepsuł 😱

IMG_6882.jpeg

PO co palić latem ? i tak gorąc 

Opublikowano
Godzinę temu, Popier96 napisał(a):

Jak komuś pada po 40-60 rodzin to zwyczajnie warozy nie zwalcza lub nie podkarmia pszczół w okresie bezpożytkowym wygołacając całe gniazdo z tego co przyniosły, innej opcji nie ma. Żelazny zapas jest gwarantem spokoju z chorobami... W tym roku udało się uzyskać miód z kwitnących roślin przed kwitnięciem rzepaku. Ogólnie rzepak w tym roku bieda. Raz nektaruje, raz nie. Na akację też pogody nie było. Lipy coś przyniosły, ale odwirować narazie się nie chce. Wywiruje i trzeba leczyć. 

Kupują jakieś hiper matki UJ wie skąd i z czym w pakiecie, jeden karmi melasą w korytach przed ulami 🤣 sąsiad mówił, że to przez to że paski zamiast dymienia dał. 

Ojciec całe życie na paskach baywarol chyba i bezproblemowo. Coś tam padnie, ale mikro procent. Na życiu ani matki nie kupił, ani krat nie wstawia. Ale trzeba zaglądać... 

Opublikowano
W dniu 7.07.2025 o 19:29, 12Pafnucy napisał(a):

Ooo.

Używane...

może pękają jak pończochy 

W dniu 7.07.2025 o 19:26, pedro2 napisał(a):

Masz paniusiu. 🤭

Tylko od razu mówię, małego ci nie pokażę 

8

IMG_20250707_192222_0.jpg

te normalnie wchodzą a też 8

P_20250708_092837.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał(a):

Kupują jakieś hiper matki UJ wie skąd i z czym w pakiecie, jeden karmi melasą w korytach przed ulami 🤣 sąsiad mówił, że to przez to że paski zamiast dymienia dał. 

Ojciec całe życie na paskach baywarol chyba i bezproblemowo. Coś tam padnie, ale mikro procent. Na życiu ani matki nie kupił, ani krat nie wstawia. Ale trzeba zaglądać... 

Ja samym paskom nie ufam. Osyp jest, ale jak po paskach odymisz po zakarmieniu gdzieś w październiku, listopadzie to jeszcze w uj dziadostwa spada na dennicę. W tym roku plan jest następujący- paski z kwasem w przyszłym tygodniu- pozwolić matuli czerwic do początku września i w izolator. po 24 dniach odymię apiwarolem i matki wypuszczę w lutym. Kraty wstawiam, bo po to mam takie ule, żeby z tego korzystać. A matkę też od czasu do czasu kupię, głównie po to żeby pozbyć się czegoś agresywnego albo z skłonnościami do biegunek wczesnowiosennych. Ale fakt, matki odciągnięte z młodych larw są lepsze od kupnych juz nie wspominając o rojowych... 

Opublikowano

Zajechałem na rozładunek pod Madrytem a tam brygadzista Polak  co spierdzielił 15 lat temu z Polski "tzw. A" widać jakoś tam nie tak wspaniale jak ludzie uciekają 🤔. I mówi że musi tam wrócić ale tylko po jakieś papiery o niekaralności bo wystąpił o hiszpańskie obywatelstwo. 

Opublikowano

+13

36 minut temu, 6465 napisał(a):

Zajechałem na rozładunek pod Madrytem a tam brygadzista Polak  co spierdzielił 15 lat temu z Polski "tzw. A" widać jakoś tam nie tak wspaniale jak ludzie uciekają 🤔. I mówi że musi tam wrócić ale tylko po jakieś papiery o niekaralności bo wystąpił o hiszpańskie obywatelstwo. 

Może Dudzie sprzedał dom 🤣🤣😉

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

@radekz200

Radosławie 

Jeśli masz 24 punkty to zaraz będzie nowa laweta

Tusk dał 25l 

I nadal pada

Cza będzie wyjechać z saletrą 

jeszcze nie będzie 😉 ale pamiętam że jak coś to pronarka w pierwszej kolejności dla ciebie za 35 tys, drugi w kolejce jest sołtys 

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, radekz200 napisał(a):

😉 ale pamiętam że jak coś to pronarka w pierwszej kolejności dla ciebie za 35 tys, drugi w kolejce jest sołtys 

Tylko ja więcej niż 30% tego nie dam

• Haha 1
Opublikowano

Się pogoda popsuła,ale nie pada, w sam raz na wypad do Warny.

Woda nie jest jakoś specjalnie ciepła a w basenie wręcz zimna.

3 godziny temu, 6465 napisał(a):

Wasze kompleksy są rozczulające..

Od razu sprawdzałeś nazwę miejscowości?

2 godziny temu, szymon09875 napisał(a):

+13

Może Dudzie sprzedał dom 🤣🤣😉

Już znalazłeś odpowiedź na pytanie czemu nawet Adrian i uchodźcy nie chcą i was mieszkać??

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, jacus napisał(a):

Od razu sprawdzałeś nazwę miejscowości?

Nie musiałem nic sprawdzać, sam się pochwalił że spierdolił z Krakowa który tak chwalisz 😆😆. Choć chłopak bardzo pomocny i  szanuje Polaków bo kazał wjeżdżać nie czekając w kolejce. 

Edytowane przez 6465
  • Haha 2
Opublikowano
12 minut temu, jacus napisał(a):

Już znalazłeś odpowiedź na pytanie czemu nawet Adrian i uchodźcy nie chcą i was mieszkać

Bo wolą bardziej opuszczone, ustronne miejsca....u was...🤭

Całą noc se deszcz siąpił.

Teraz nie pada, ale pochmurno, temperatura...nie za wysoka....

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, jacus napisał(a):

Już znalazłeś odpowiedź na pytanie czemu nawet Adrian i uchodźcy nie chcą i was mieszkać??

Bo my w Wielkiej Polsce nie bardzo lubimy imigrantów nie to co tam u was w oświeconej małej polsce 

• Thanks 1
  • Haha 2
  • Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v