Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Łolek napisał:

Godzinę temu, soltys48 napisał(a):

Pewne to że własne?

Pewności nigdy nie ma

noe wiem z kim wy się zadajecie 🤔🤭🤦

Nieustraszony1044 napisał:

12 godzin temu, Qwazi napisał(a):

To podstawowa wiedza na temat fizjologii zwierząt, które mam w gospodarstwie...nie lubię się zabierać za cokolwiek nic nie wiedząc o tym, co chcę robić. A wielu tak ma, że wchodzą w paszowozy, żywieniowców, badania pasz, nawożenia itd, a nie wiedzą czego w poszczególnych etapach rozwoju bydlak potrzebuje🤷

Wygoniłeś🤔...nieładnie z Twojej strony 😞

Skracają kosmki żwaczowe. I dobrze, że nie kupujesz

Może w domu rządzą kurpiowskie hormony🤔...w takiej sytuacji chyba też bym wolał ciągnikiem pojeździć 🤷

Ja żywię bez tych książkowych teorii , kiedyś ludzie nie karmili cieląt musli tylko sianem, i takie krowy żyły 20 lat , wujek nigdy nie wzywał do wyjęcia łożyska tylko wiązał cegłę żeby szybciej wyleciało , taka krowa chodziła dwa tygodnie i nic jej nie było , a teraz po paru godzinach już żreć nie chce i gorączkuje

kiedyś częściej weterynarz przyjeżdżał niż dzisiaj biorąc pod uwagę ilość zwierząt.. 🙋‍♂️

Opublikowano
9 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ja żywię bez tych książkowych teorii , kiedyś ludzie nie karmili cieląt musli tylko sianem, i takie krowy żyły 20 lat , wujek nigdy nie wzywał do wyjęcia łożyska tylko wiązał cegłę żeby szybciej wyleciało , taka krowa chodziła dwa tygodnie i nic jej nie było , a teraz po paru godzinach już żreć nie chce i gorączkuje

znajomy też , cały czas w sezonie ścinacz zielonek w ruchu , jak da krowom trawy to co najmniej 100l na udój więcej przy jakichś 70 w doju , niby mało doi bo do 10k od sztuki jakieś 1,5 2k  brakuje ale krowy te pare laktacji więcej niż u rekordzistów wytrzymują 

Opublikowano
18 minut temu, Qwazi napisał(a):

Wyobraź sobie, że ta wiedza, jak to określiłeś, książkowa, w większości pokrywa się z tym, co robiły w hodowli poprzednie pokolenia. Dlaczego? Bo te poprzednie pokolenia obserwowały naturę i wyciągały wnioski z tych obserwacji. Obecnie hodowcy nie obserwują ani nie analizują i nie wyciągają wniosków, tylko słuchają wszelkiej maści doradców i funkcjonują w rzeczywistości tzw trendów. A owi doradcy i trendy są kreowane przez tych, którzy na tym zarabiają, w sposób, który ma na celu, aby ten zarobek był odpowiedni. To nie ma wiele wspólnego z hodowlą. To jest produkcja masowa poprzez swoiste pranie mózgu. I zauważ, że to trwa dopiero ok 20 lat. Do czego dojdziemy za kolejne 20 hodując w taki sposób 🤔

Nie chciałem tego pisać 🤷

Zgadzam się

Opublikowano
1 godzinę temu, konteno napisał(a):

tu siedza oringi metryczne czy calowe  ? 

Do tego sa zestawy naprawcze, bo niektóre uszczelnienia wcale nie są okrągłe. Ale szkoda zachodu.

Opublikowano
radekz200 napisał:

4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

to czemu krótką lawetę do bel kupiłeś 🤔🤭😁

bo ciasne wjazdy 😂

toć ty bamber na całą okolicę 🙆‍♂️ nie co ja🤦

Opublikowano
6 minut temu, konteno napisał(a):

znajomy też , cały czas w sezonie ścinacz zielonek w ruchu , jak da krowom trawy to co najmniej 100l na udój więcej przy jakichś 70 w doju , niby mało doi bo do 10k od sztuki jakieś 1,5 2k  brakuje ale krowy te pare laktacji więcej niż u rekordzistów wytrzymują 

Też tak miałem,.ale teraz trawy nie daje

Opublikowano
Łolek napisał:

Godzinę temu, slawek74 napisał(a): czworo to czworo liczyć umię...🙋‍♂️😁 Sławek liczyć to może tak  ale pisownia umię 🙆

gdybyś mnie znał zrozumiałbyś i nie szukał dziury tam gdzie nie trzeba i weź głèboki oddech...

• Haha 3
Opublikowano
55 minut temu, Qwazi napisał(a):

Nie rozrzucam w dniu skoszenia ani następnym 🤷

Mariusz jak Ty koniec czerwca pierwszy pokos robisz to ona już bez mała na pniu sucha...

To i szybko wyschnie. 

Składasz na ptaszki?

Opublikowano
konteno napisał:

9 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

na wożenid zielonki trzeba mieć czas... u nie zawsze warto bo by z obory nie wyszedł . 🙋‍♂️

Opublikowano
31 minut temu, slawek74 napisał(a):

kiedyś częściej weterynarz przyjeżdżał niż dzisiaj biorąc pod uwagę ilość zwierząt.. 🙋‍♂️

Jak tak się naumiesz ,to za 20 lat nie będzie wcale przyjeżdżał ,tylko sam nie wiem ,czy wszystko będziesz umiał ,czy gospodarzyć już nie będziesz;)

• Like 1
Opublikowano
kizak napisał:

Jak tak się naumiesz ,to za 20 lat nie będzie wcale przyjeżdżał ,tylko sam nie wiem ,czy wszystko będziesz umiał ,czy gospodarzyć już nie będziesz

za dwadzieścia to nie wiem czy dożyje... a jak będę żył to emeryt i jsk zdrowie pozwoli to jedynie pomoc jak ktoś to będzie jeszcze ciągną... czasy są jakie są ...

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, slawek74 napisał(a):

gdybyś mnie znał zrozumiałbyś i nie szukał dziury tam gdzie nie trzeba i weź głèboki oddech...

Lubię dziury szukać i dokuczać ci też lubię trochę 🤷

50 minut temu, slawek74 napisał(a):

.. 🙋‍♂️

A bo tata to wziął mamę a ja musiałem całkiem obcą 😉

• Haha 4
Opublikowano
34 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Mariusz jak Ty koniec czerwca pierwszy pokos robisz to ona już bez mała na pniu sucha...

To i szybko wyschnie. 

Składasz na ptaszki?

Nie skład na ptaszki ani inne ekobzdury. Biorę tylko podstawę, wypas i ściółkę, bo to robię. A w tym roku kosze od połowy czerwca, ale to jest związane z warunkami jakie mam na łąkach. Jeśli siałem nawozy w ostatnim tygodniu kwietnia i zrobiłem to celowo, bo wcześniej była taka pogoda, że to byłoby marnowanie pieniędzy bo i tak nic nie rosło na zimnym torfie, to mam kosić w połowie maja? Teraz jest najlepszy moment na koszenie tej trawy. I to wcale nie jest suchy towar. Zresztą ocen sobie sam 👇

IMG_20250612_164824683_MFNR.jpg

3 minuty temu, Łolek napisał(a):

Lubię dziury szukać i dokuczać ci też lubię trochę 🤷

Oooo...ja też lubiem...Sławkowi troszeczkę podokuczać🤭

• Like 2
Opublikowano
Qwazi napisał:

Nie skład na ptaszki ani inne ekobzdury. Biorę tylko podstawę, wypas i ściółkę, bo to robię. A w tym roku kosze od połowy czerwca, ale to jest związane z warunkami jakie mam na łąkach. Jeśli siałem nawozy w ostatnim tygodniu kwietnia i zrobiłem to celowo, bo wcześniej była taka pogoda, że to byłoby marnowanie pieniędzy bo i tak nic nie rosło na zimnym torfie, to mam kosić w połowie maja? Teraz jest najlepszy moment na koszenie tej trawy. I to wcale nie jest suchy szuwar. Zresztą ocen sobie sam 👇 

🤔🤔🤔🤭🙆‍♂️

Opublikowano

Sławek nie zastanawiaj się tak intensywnie, żeby Ci się...głowica nie przegrzała 😁

A tak poważnie, to napisz co myślisz a nie emotki kleisz 🤷

Opublikowano
Łolek napisał:

Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

czworo to czworo liczyć umię...🙋‍♂️😁

Sławek liczyć to może tak  ale pisownia umię 🙆

57 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Ja tylko biało czerwone

Uważasz że utrzymywanie zdrowej osoby jest zdrowe?

A co w przypadku jak Ci się coś stanie?

Śmierć, wypadki i inne przypadki chodzą po ludziach

Co cię wzięło na takie rozkminy 

36 minut temu, Popier96 napisał(a):

Ja nic nie uważam, ja po prostu pytam. Jest tu coraz więcej zwolenników twierdzeń Pjotera. A jak ktoś ma wypadek czy inną tragedię i nie ma kto tym się zająć, to chyba wiadomo że idzie pod młotek w takim przypadku. Bodajże @6465 opowiadał jak trafił przy covidzie do szpitala i już co poniektórzy chcieli hektary rozszarpać. Życie. Ogólnie, uważam że opieranie się na kimś przy takiego typu działalności to słaby pomysł. Trzeba robić tyle na ile da się samemu czy z rodzicami ogarnąć- pod warunkiem że są normalni. Nieraz śmierci czy wypadku nie potrzeba, a potrafi się rodzeństwo żyjące i pracujące przy tym od lat razem pożreć, bo się kobiety pojawią. 

Tomkowi to wszyscy wokół pomagali 

też mi tak mówił czy pisał nie wiem skąd @popier ma takie informacje

Qwazi napisał:

5 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Wyobraź sobie, że ta wiedza, jak to określiłeś, książkowa, w większości pokrywa się z tym, co robiły w hodowli poprzednie pokolenia. Dlaczego? Bo te poprzednie pokolenia obserwowały naturę i wyciągały wnioski z tych obserwacji. Obecnie hodowcy nie obserwują ani nie analizują i nie wyciągają wniosków, tylko słuchają wszelkiej maści doradców i funkcjonują w rzeczywistości tzw trendów. A owi doradcy i trendy są kreowane przez tych, którzy na tym zarabiają, w sposób, który ma na celu, aby ten zarobek był odpowiedni. To nie ma wiele wspólnego z hodowlą. To jest produkcja masowa poprzez swoiste pranie mózgu. I zauważ, że to trwa dopiero ok 20 lat. Do czego dojdziemy za kolejne 20 hodując w taki sposób 🤔

3 minuty temu, Łolek napisał(a):

Sławek liczyć to może tak  ale pisownia umię 🙆

Nie chciałem tego pisać 🤷

może zmądrzejemy i wrócimy właśnie do natury albo jak pójdzie jeszcze bardziej w tą stronę to nie będzie hodowli tylko mleko z probówki

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

też mi tak mówił czy pisał nie wiem skąd @popier ma takie informacje

A ja jestem pewny, że wspominał o tym, że podczas pobytu w szpitalu ktoś odważył się wyjść z taką propozycją. ALE palca nie dam sobie uciąć, może osoby pojebałem. Całe szczęście rodzina i przyjaciele wychodzi na to, że należy do normalnych. 

Teraz, slawek74 napisał(a):

nie którzy prowadzą archiwum ,,X,, 🤭🤦😁

To nie archiwum X tylko zapadło mi to w pamięć. Jednak dużo rzeczy się tutaj czyta. 

Opublikowano

wojtal24 napisał:

Nie chciałem tego pisać 🤷 może zmądrzejemy i wrócimy właśnie do natury albo jak pójdzie jeszcze bardziej w tą stronę to nie będzie hodowli tylko mleko z probówki

naturalnie nie znaczy zawsze zdrowiej 🙋‍♂️ nie pryskać zbóż od grzyba czy będzie zdrowiej jak będzie czarny tuman się unosił 🤔

Opublikowano
32 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Nie skład na ptaszki ani inne ekobzdury. Biorę tylko podstawę, wypas i ściółkę, bo to robię. A w tym roku kosze od połowy czerwca, ale to jest związane z warunkami jakie mam na łąkach. Jeśli siałem nawozy w ostatnim tygodniu kwietnia i zrobiłem to celowo, bo wcześniej była taka pogoda, że to byłoby marnowanie pieniędzy bo i tak nic nie rosło na zimnym torfie, to mam kosić w połowie maja? Teraz jest najlepszy moment na koszenie tej trawy. I to wcale nie jest suchy towar. Zresztą ocen sobie sam 👇

IMG_20250612_164824683_MFNR.jpg

Oooo...ja też lubiem...Sławkowi troszeczkę podokuczać🤭

Ja tak samo, inaczej uprawiam trawy niż inni 

Opublikowano
13 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ja tak samo, inaczej uprawiam trawy niż inni 

Ja też tak uprawiam . Dopiero zakończyłem sianokosy 

Jeszcze raz skosze i starczy 

Opublikowano
24 minuty temu, Popier96 napisał(a):

A ja jestem pewny, że wspominał o tym, że podczas pobytu w szpitalu ktoś odważył się wyjść z taką propozycją. ALE palca nie dam sobie uciąć, może osoby pojebałem. Całe szczęście rodzina i przyjaciele wychodzi na to, że należy do normalnych. 

To nie archiwum X tylko zapadło mi to w pamięć. Jednak dużo rzeczy się tutaj czyta. 

pewnie jak wszędzie i zawsze byli tacy co pomogli i chcieli pomagać a byli tacy co zacierali ręce że będzie ziemią w dzierżawę czy na sprzedanie