Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mchale + fynd 718 ponad 1100 bel przez dobę 

W słomie

Nh br6090 i jd 5100r w słomie lekko ponad 60 bel

Ten od fenda ostatnio opowiadał że gdzieś widział wywiad o mchale, gość mówił że w gospodarstwie zrobiła 6000 bel przez czas użytkownika 

I chwalił jaka ona dobra, ten co to opowiadał zrobił swoją w pierwszym sezonie 11000

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Nie wiedziałem o jakiej prasie rozmawiamy. 

Jedna mchale uruchamiałem przez swoja dotychczasowa karierę serwisanta, ta miała przerób. Jeleń 250 koni obciążenie 100-105% pokazywał. 18-20 cały czas jechał. Zanim dobrze wyhamował to owinęła siatkę. Skrzynia AP to moment się rozpędzał 

Wierzę ,

Mniejsze zestawy widziałem w akcji🤭 

Zaraz w ,,biegu belka" większość powie że marna słoma....,ale chodzi o szybkość wyplucia belki

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

...drogą za polem jechał...🤭

👍 

Jego brat w tym samym roku nabył classa nie pamiętam oznaczenia-nie ma polotu.W tej chwili ta prasa już męczy 716

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Mchale + fynd 718 ponad 1100 bel przez dobę 

To jest 45 z kawałkiem na godzinę...bez szału jeśli mówimy o wyczynowym prasowaniu 

25 minut temu, soltys48 napisał(a):

Ponoć przegania ją 

I jedną i drugą dość dokładnie obserwowałem w robocie. Dla mnie to są jednakowo skuteczne prasy. Nie zauważyłem żeby którąkolwiek z nich była wydajniejsza...ale reszta nie dorównuje 

7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...drogą za polem jechał...🤭

I do tego miał podniesiony podbieracz. Przyjrzyj się dokładnie 

Edytowane przez Qwazi
  • Haha 1
Opublikowano
55 minut temu, soltys48 napisał(a):

Lely+822

V750?

Ponoć valtra klękała 

Ta co uruchamiałem v660 była 

5 minut temu, 6465 napisał(a):

Takim wyczynowym prasowaniem to szwagier szwagrowi rozjebutał NH t7. Dobrze że jeszcze na gwarancji. 

Tak że dla mnie to głupota. 

Wyczynowe nie wyczynowe, prasowanie zgodnie z wydajnością i nieobciążanie zbytnie maszyny niczego złego nie zrobi. Tyle że często młodzi gniewni sipma chcą robić tak jak mchale i wtedy opinia że to badziewne prasy 🤷

• Like 3
Opublikowano
6 minut temu, 6465 napisał(a):

Takim wyczynowym prasowaniem to szwagier szwagrowi rozjebutał NH t7. Dobrze że jeszcze na gwarancji. 

Tak że dla mnie to głupota. 

Ta od nowości bez większych przygód 7 rok chyba.Jak dla mnie pomijając wszystko jedna z najlepszych pras

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Ta co uruchamiałem v660 była 

Wyczynowe nie wyczynowe, prasowanie zgodnie z wydajnością i nieobciążanie zbytnie maszyny niczego złego nie zrobi. Tyle że często młodzi gniewni sipma chcą robić tak jak mchale i wtedy opinia że to badziewne prasy 🤷

Każda maszyna ma swoją nominalna wydajność i nominalne obciążenie. Dlatego mi dzisiaj brat poprasował, bo swoją prasą by mi zwyczajnie dnia zabrakło. A zadzwonił z pytaniem, czy mi nie pomoc, to pomógł 

Edytowane przez Qwazi
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nie atakuje ciebie tylko twoje postępowanie, które normalne nie jest.

11 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ty masz też niezłego zajoba. Facet żeby tworzył kilka kont, na jakimś tam rolniczym forum, w tym jedno jako kobieta to trzeba mieć dobrze pofałdowane pod sufitem.

Powiem to tylko raz mam jedno konto i nie jestem facetem. 

Tym bardziej tym o kim myślisz. Zmień adres dobrze ci radzę  

Jeśli nie umiesz odróżnić faceta od kobiety to już nie jest moj problem.

Tym bardziej że ten facet jest z wami od wielu lat a ja dopiero od kilku miesięcy 

Edytowane przez Patrycja2
Opublikowano

Cześć towarzystwu...12°, słońce bardzo nieśmiałe...

6 godzin temu, Patrycja2 napisał(a):

Dobrego masz brata często bywa tak że rodzinna z chęcią bym cię utopiła w łyżce wody. 

Trzech...i siostrę...ona przez przypadek🤭...

6 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Takie pola 

45 bel to naprawdę dużo 

Co innego jak są ładne kawałki

To fakt. Na popierdółkach najwydajniejszy zestaw i najlepszy operator kulek nie naturla...

A wogóle to czemu @12Pafnucy jeszcze śpi🤔🤭

• Like 1
Opublikowano
45 minut temu, Qwazi napisał(a):

Cześć towarzystwu...12°, słońce bardzo nieśmiałe...

Trzech...i siostrę...ona przez przypadek🤭...

To fakt. Na popierdółkach najwydajniejszy zestaw i najlepszy operator kulek nie naturla...

A wogóle to czemu @12Pafnucy jeszcze śpi🤔🤭

....bo zaspał...🥱🥱🥱🥱

• Haha 2
Opublikowano
9 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Sam się jebnij w ten pusty cymbał.

100 razy wolę jego wypociny niż twoje 

To nie czytaj moich🤐. Czyli popierasz go że on chce kobietę tylko za wyrobnice i inne takie ...🙆🤦

🙋🤝☀️

Opublikowano
10 godzin temu, soltys48 napisał(a):

Z czego motor? Gość wioskę obok mnie ma już z bizona a w drugim ze starą.teraz coś kombinują nad 6 Perkinsa 

kupiłem drugi silnik z agregatu, przerzucam całość, do opryskiwacza i rozsiewacza nie potrzebuję większej mocy

• Like 2
Opublikowano
17 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ty masz też niezłego zajoba. Facet żeby tworzył kilka kont, na jakimś tam rolniczym forum, w tym jedno jako kobieta to trzeba mieć dobrze pofałdowane pod sufitem.

Co w tym złego skoro lubi taką zabawę 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, Wiesio80 napisał(a):

🙋☀️..,...😡😡😡

Wiesław...nie denerwuj sie tak....

No cza śniadanie se zjeść...i jechać...dobre uczynki spełniać...

Zwieść siano, trochę za to siana wziąć...i czekać...pod telefonem...

Pogoda sprzyja....do niedzieli to większość łąk będzie sprzątnięte..

Od rana dziś traktory słychac...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v