Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

To pewnie z tych "legalnych" inżynierów Kaczyńskiego ;)

Nie po to głosowałeś czasem na tych teraz, żeby było lepiej? a co robią? zwalaniem że poprzednicy coś tam coś tam to my też nie jest usprawiedliwieniem żadnym.

Opublikowano
3 godziny temu, Qwazi napisał(a):

Tomek poświęć pół godziny i obejrzyj se to. I pojedź do Płocka, a potem napisz jakie zorganizowane bandy łażą po ulicach i zrównują miasto z ziemią, codziennie inny kawałek. I jeszcze pogadaj z tamtejszymi policjantami, to będziesz wiedział czy się boją czy nie. Bo tak mi już ta Twoja wypowiedź Jacusiem zaleciała

@Rolnik1973 Rysiek Ty tez se obejrzyj. Tam się pojawia fajna nowa ksywka dla Pana Premiera 

Ciebie jakby na biały domek dali to po miesiącu byś na L4  . Co służbę byś musiał pampersa zmieniać 🤣

Nie gadałeś nigdy z kolegami ktorzy w miastach pracują?tych prawdziwych? Tam ktoś miękkim wujem robiony nie ma co szukać..

Opublikowano
48 minut temu, pedro2 napisał(a):

Jedzie klient po owiesek i pszenżyto.

Czyszczenie magazynów.

Po średnio 930/t 

Będzie z 8t

Dobry klient 🤣. Workowałeś pewnie 🤔

Opublikowano
27 minut temu, jacus napisał(a):

Ciebie jakby na biały domek dali to po miesiącu byś na L4  . Co służbę byś musiał pampersa zmieniać 🤣

Nie gadałeś nigdy z kolegami ktorzy w miastach pracują?tych prawdziwych? Tam ktoś miękkim wujem robiony nie ma co szukać..

Zmieniałem co 2 godziny🤷...

Ty masz, jak zwykle, najwięcej do powiedzenia o ludziach i rzeczach czy sytuacjach, o których nie masz zielonego pojęcia 🤦...jak np z Tomka żoną i rozwodem, jakbyś co najmniej materacem był u nich😱...

Żebyś chociaż miał lat 20+, to jeszcze bym zrozumiał, ale chłop po pięćdziesiątce 🤦🤦🤦...

Opublikowano

Kurła prawie 10t było.

Radziu waga prima sort. 👍

Już się prawie zwróciła, 3 klientów po 50zl za zważenie na ogólnej w kieszeni.

Jeszcze miodu wziął 6 słoików 🙆 

Mówił, że dzieci łyżkami jedzą 

Godzinę temu, Rolnik1973 napisał(a):

Żeby się utrzymała cena 

Ale Zara skupy zrobią P0 600

Na skup tylko dwie ciężarówki pszenżyta poszły z zimy. 

Resztę rozebrali z okolicy. U nas ceny skupowe nie obowiązują. 

20 minut temu, PAN88 napisał(a):

Dobry klient 🤣. Workowałeś pewnie 🤔

W baksach od żniw stoi

Opublikowano
14 minut temu, pedro2 napisał(a):

Kurła prawie 10t było.

Radziu waga prima sort. 👍

Już się prawie zwróciła, 3 klientów po 50zl za zważenie na ogólnej w kieszeni.

Jeszcze miodu wziął 6 słoików 🙆 

Mówił, że dzieci łyżkami jedzą 

Na skup tylko dwie ciężarówki pszenżyta poszły z zimy. 

Resztę rozebrali z okolicy. U nas ceny skupowe nie obowiązują. 

W baksach od żniw stoi

to daj worek owsa za to 😂 bo mój się jeszcze zejdzie nim urośnie 

IMG_6797.jpeg

• Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Podaj numer telefonu, poproszę ją i zadzwoni, skoro tak bardzo chcesz dostać opier...l🤷...

Przy obecnym deficycie cieląt takich soltysów nawet nie wpuściłbym na podwórko

7 godzin temu, soltys48 napisał(a):

Co do ceny to w granicach 27/kg

Nie interesują mnie Kwasia kilogramy. Gadaj cenę jednostkową kolor idokładny wiek

To tego z 28 maja sprzedał? A tak się zarzekał, że młodszych niż sześciotygodniowych nie sprzedaje fiu fiu😁

Opublikowano
10 minut temu, ciapek102 napisał(a):

Nie interesują mnie Kwasia kilogramy. Gadaj cenę jednostkową kolor idokładny wiek

To tego z 28 maja sprzedał? A tak się zarzekał, że młodszych niż sześciotygodniowych nie sprzedaje fiu fiu😁

Sprzedał bo poprosiłem sam. Nie miałem co do krowy dołączyć 

Teraz jest deficyt i sołtys zły ale jak jest nadmiar to już sołtys aja? Pamiętaj że ja jeśli biorę to odbiorę zawsze i wszystko. Jeszcze jedna sprawa za bydło do chowu nie targuje się. Albo biorę i cena mi pasuje albo dziękuję 

Opublikowano

Dowiem się ile dałeś i za co? 

2 minuty temu, soltys48 napisał(a):

Sprzedał bo poprosiłem sam. Nie miałem co do krowy dołączyć 

Teraz jest deficyt i sołtys zły ale jak jest nadmiar to już sołtys aja? Pamiętaj że ja jeśli biorę to odbiorę zawsze i wszystko. Jeszcze jedna sprawa za bydło do chowu nie targuje się. Albo biorę i cena mi pasuje albo dziękuję 

Wielce litościwy Pan handlarz😁

Opublikowano (edytowane)

Byczki SM ok 27,-/kg

Tu Masz oba. Policz sobie +- ile to za sztukę 

IMG20250612184715.jpg

2 minuty temu, ciapek102 napisał(a):

Wielce litościwy Pan handlarz😁

Chciałbym nim być w dzisiejszych czasach.....

Edytowane przez soltys48
  • Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, ciapek102 napisał(a):

Tylko dlatego, że kolejny odpój spędził już przy mamce. Przecież wyraźnie pisałem, że dwutygodniowego mogę sprzedać, jeśli pójdzie pod mamkę. Gdyby miał iść na koryto, to jest za mały.

Masz jednego cielaka na kwartał, to se możesz dziwaczyć przy sprzedaży. Ja, gdybym tak cudował jak Ty to pewnie bym musiał sam te byczki opasać. Poza tym jest też coś takiego jak zmienność koniunktury i trzeba tak handlować, żeby nie mieć z tym sprzedawaniem problemu ani wtedy, kiedy koniunktura jest dobra, ani wtedy kiedy jest niedobra

Powiem Ci jeszcze, że rozmawiałem z kilkoma osobami i ci w mojej okolicy, którzy potrafią liczyć przestali teraz kupować cielaki...

8 minut temu, soltys48 napisał(a):

Byczki SM ok 27,-/kg

Tu Masz oba. Policz sobie +- ile to za sztukę 

IMG20250612184715.jpg

517 naprawdę brany na cyca😊

Opublikowano

Dopiszę tylko, że reszta to tajemnica handlowa...a zarobić nie zarobię. Odbiorę tylko swoje, bo towar jest dla osoby o takim samym wysokim statusie, a na takich ludziach się nie zarabia😊

Opublikowano (edytowane)

Jest takie ssanie na cielaki, że jakbyś przyznał, że masz wycielenie za tydzień gotowi są koczować krowie pod ogonem 

Edytowane przez ciapek102
Opublikowano
3 minuty temu, ciapek102 napisał(a):

Jest takie ssanie na cielaki, że jakbyś przyznał, że masz wycielenie za tydzień gotowi są koczować krowie pod ogonem 

Za tydzień to nie, ale...za trzy...razy...też trzy🤭

A koczowanie i tak byłoby bezowocne 🤷...

5 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Ale mając towar powtarzalny, dobry lepszym rozwiązaniem jest stały dostawca/odbiorca 

Na Orawie za mało towaru mają, żeby to mogli zrozumieć 🤷

Opublikowano

Teraz tak jest nie przeczę.

Zobaczysz co będzie jak duży yebnie....a ja chowałem i chował będę.

Twierdzisz że jestem MIŁOŚCIWY

zapewne tak skoro odkąd zaczęliśmy handlować innych nie szukają 

4 minuty temu, ciapek102 napisał(a):

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v