Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał(a):

U mnie to chyba wogule mrozu nie było. U sąsiada kukurydza 3 liście nic nie widać żeby zmarzła, liście na orzechach też zielone, zero uszkodzeń. 

ale piszesz z polski czy hiszpani? 😂

Opublikowano
W dniu 4.05.2025 o 20:55, Popier96 napisał(a):

@Chłoporobotnik przygotowany do sezonu rójkowego? U mnie pierwsze mateczniki podlane już w tamtym tygodniu. Rzepak kwitnie na całego, pogoda ma się zrobić lipna na co najmniej 10 dni. Oj będzie się działo. Po korpusie wielokwiatu przyniosły. 

Nie boję się, mam matki w izolatorach Chmary, zero czerwiu odkrytego. Koło 20 maja wypuszczę.

Pierwszy przymrozek tej wiosny, ziemniaki przyczerniałe. 

Kwiecień 26mm. 

Tyle, do widzenia.

Opublikowano
8 minut temu, pedro2 napisał(a):

Czereśnie dzisiaj zaczęły pokazywać 

5 wiśni to samo. 

Już pal licho ten owoc, ale orzech i wiśnie tragicznie oberwały, oby nie uschły bez liści 

IMG_20250509_200036_3.jpg

IMG_20250509_200020_0.jpg

Czereśni to u mnie pelno, nie widać jakichkolwiek oznak aby zmarzły.

9 minut temu, PAN88 napisał(a):

Wiesz jak mówią 🤔 głupi ma więcej szczęścia niż rozumu 🤣.

Orzech włoski u ojca wygląda jak u @pedro2

To dzięki życzeniom kolegi Ryszarda, im gorzej mi życzy tym lepiej xD

Opublikowano
Godzinę temu, Baks00 napisał(a):

To tak jak u nas ładują już lucerny- jak dla mnie póki co to jest błoto.🤔

I te tłumaczenie że potem twarda🤷Co do kukurydzy wielkie poruszenie kukurydza,,kozacka''-smiem twierdzić że nie wiedzą co to kukurydza

W zeszłym tygodniu zebrałem. 

Młoda, ładnie się dociela. Włókna mam w opór pod flizem. Dobrej jakości mało paszy więc zdecydowałem się skosić wcześniej w tym roku. Zobaczymy czy dobra decyzja. Aczkolwiek gdyby nie to że się te prognozy diametralnie zmieniły i wiedziałbym że gorzowska zostanie na sezon to z tydzień bym jeszcze przetrzymał 

Opublikowano
13 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

No pisał o wyborcach uśmiechniętej koalicji, a ja na PSL przecież głosowałem xD

To znaczy to samo co byś głosował na Tuska . Nie wiedziałeś że złączą sie z nim.

Opublikowano

...ale czemu sobą być nie potrafi?

4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

To jest alter ego Kowalskiego które ma się zaprzyjaźnić z Ryszardem ;) 

...i tak nie da mu się kajtnąć...😄

• Haha 2
Opublikowano
23 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Głupoty. Masz, że wiesz? 

Te mity, że mała pojemność to muł są wyssane z palca.

Mój 2.9L 4 tys h dobija i bez fanatyzmu szczerze powiem, że ciężko go zmulić. Fendt bez turbiny w pługu każdą górkę widział, a temu wciskasz gaz pod górę i się rozpędza. 

Fakt, że z 10t z tyłu  z 30 do 40km/h go bujnąć pod górkę jest słabo, ale przy tej mocy nie ma się co dziwić. 

I z jakim pługiem te twoje za***iste  70 KM chodzi z takim samym jak ten fend, może był on już zajechany?. Porównujesz 70 KM czy 80 z 115 czy120. tak samo jakby porównać 4 z turbina z wolnossącą 6

Porównujesz ciągnik który ma 4 tys mth z ciągnikiem który ma nakręcone 30 tys albo więcej.

Skoro te małe silniki takie za***iste, to czemu nie kupiłeś samochodu z 1.0, tylko poszedłeś w dwu-litrówkę? I nie ważne czy to samochód, czy ciągnik, mały silnik o dużej mocy, to silnik "wyżyłowany" o bardzo małej elastyczności i trwałości.

Opublikowano
15 minut temu, szymon09875 napisał(a):

W zeszłym tygodniu zebrałem. 

Młoda, ładnie się dociela. Włókna mam w opór pod flizem. Dobrej jakości mało paszy więc zdecydowałem się skosić wcześniej w tym roku. Zobaczymy czy dobra decyzja. Aczkolwiek gdyby nie to że się te prognozy diametralnie zmieniły i wiedziałbym że gorzowska zostanie na sezon to z tydzień bym jeszcze przetrzymał 

Tylko że Szymek u Ciebie trochę inna lokalizacja....i pewnie inaczej wygląda.

U mnie Najwięksi za dwa tygodnie i gorzowska i lucerna,nawet dzisiaj trochę pogadaliśmy.

• Like 2
Opublikowano
38 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Czereśni to u mnie pelno, nie widać jakichkolwiek oznak aby zmarzły.

Dobrze wiedzieć. 

Podeślesz ze 3 wiadra koledze w biedzie 😁

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, pedro2 napisał(a):

Dobrze wiedzieć. 

Podeślesz ze 3 wiadra koledze w biedzie 😁

Tylko że ja nie mam za bardzo czasu pryskać na robaka. Jak nie przeszkadzają takie z dodatkiem białka to mogę podesłać xD A i jeszcze szpaki muszą nie zjeść xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
14 minut temu, radekz200 napisał(a):

to po co jeszcze zboże siejesz 😛

A czemu mam nie siać 

Jeszcze jest pryzma sianokiszonki z tamtego roku

Bel z tamtego roku starczy do końca tego roku, liczę że jeszcze coś ukosze

W tym roku zboża zasiane będzie sporo więcej 

Opublikowano
9 minut temu, jacor73 napisał(a):

I z jakim pługiem te twoje za***iste  70 KM chodzi z takim samym jak ten fend, może był on już zajechany?. Porównujesz 70 KM czy 80 z 115 czy120. tak samo jakby porównać 4 z turbina z wolnossącą 6

Porównujesz ciągnik który ma 4 tys mth z ciągnikiem który ma nakręcone 30 tys albo więcej.

Skoro te małe silniki takie za***iste, to czemu nie kupiłeś samochodu z 1.0, tylko poszedłeś w dwu-litrówkę? I nie ważne czy to samochód, czy ciągnik, mały silnik o dużej mocy, to silnik "wyżyłowany" o bardzo małej elastyczności i trwałości.

Taki sam kv AB 3x50. 

Zajechany czy nie. Nie chodzi o to tylko o te głupie gadki, że mała pojemność to muł. 

Nigdzie nie mówię, że za***iste bo zgadzam się z tym, że takie żyłowanie z mini pojemności nie będzie żywotne. 

Raczej. Bo jak na razie nie wiadomo.

Nie kupiłem fury z nowoczesnym silnikiem 1.0 i 300km bo na razie mnie na nią nie stać 😁 i zostają stare z pancerniakami pod maską 

nie jestem fanatykiem, ale mam, trochę już popracował i widzę jak te teorie nijak się mają do rzeczywistości 

We wsi chodzi T5.115 12 lat z 3.6L ponad 6tys h i chodzi. I chłop nie narzeka, że muł 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v