Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
15 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

To jeśli masz xx ha i tak jak Tomuś - wszystko do żarcia kupujesz w sklepie to z automatu powinieneś być wykreślony z definicji "rolnik". Co najwyżej przedsiębiorca. Rolnik to ktoś kto produkuje nie tylko pod handel - zabezpiecza też żywieniowo siebie, rodzinę. 

warzywa wiekszosc swoje mam, jajka dostaje za wymianę za pszenice, mleko swoje, mąke przydałoby się zmielić. ujdzie?

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ceny były dobre już przed PiSowskim socjalem ...

tak , tak było , ja nie mam, 10 lat a ten pisowski social ma 10 lat jeszcze pewnie wtedy trzode chlewną hodowałeś 🤣

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

tak , tak było , ja nie mam, 10 lat a ten pisowski social ma 10 lat jeszcze pewnie wtedy trzode chlewną hodowałeś 🤣

Chłopie, truskawki w gospodarstwie które aktualnie prowadzę były na długo przed tym jak się urodziłem, to nic nowego ... Sam obcuję z tą uprawą już z jakieś 25 lat ... I uwierz mi, że przed PiSdą ta uprawa też była opłacalna ...

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko dzięki temu ceny w sklepach poszły w górę, zwiększyły się koszty produkcji, np praca ludzka, która stanowi około 40% kosztów w uprawie truskawki ...

a co wolisz mieć ceny na owoce gdy za łubianke zbioru płaciłes 50 gr ? czy w ubieglym sezonie lepiej zarobiłes gdy płaciłeś 2-3 zł ? 

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał(a):

500 plus , 13 emerytura to było około 30-40 mld zł wpompowanych w rynek i miało to wpływ na całokształt gospodarki 

A niby gdzie się podziały to 40 mld jak nie wprowadzone ponownie do gospodarki?

49 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nigdy zwykły człowiek nie żył w takiej m dobrobycie jak teraz.

A Rysiek tak narzeka na tego tfuska🤔

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko dzięki temu ceny w sklepach poszły w górę, zwiększyły się koszty produkcji, np praca ludzka, która stanowi około 40% kosztów w uprawie truskawki ... Policz sobie że na ha truskawki potrzebujesz około 2000-2200 roboczogodzin ... I teraz jak zmiana płacy dla pracownika wpływa na koszty produkcji ...

Ile płaci Pan za godzinę?

Opublikowano
Teraz, jarecki napisał(a):

a co wolisz mieć ceny na owoce gdy za łubianke zbioru płaciłes 50 gr ? czy w ubieglym sezonie lepiej zarobiłes gdy płaciłeś 2-3 zł ? 

Procentowo względem pracownika zarobiłem tyle samo ... Wtedy za 30 tys miałem kilkuletniego Passata, teraz za niego muszę dać 100 tys dzięki PiSdaInflacji ... Kumasz różnicę ?? Ja więcej nie zarabiam, a jedynie mam większe cyferki na koncie ...

Opublikowano
1 minutę temu, jacor73 napisał(a):

A niby gdzie się podziały to 40 mld jak nie wprowadzone ponownie do gospodarki?

ludzie na truskawki wydali 🤣 i jesli nawet nie beneficjent w pierwszej lini to np . fryzjer który zrobił kolor emerytce 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Ile płaci Pan za godzinę?

Prace typu pielenie gdzie godzinówka to 25zł/h, ale tego mało, przy rwaniu truskawki jest akord 3zł od koszyka.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
12 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No wiem o czym Ty...

Tyle że teraz taka pańszczyzna jest dobrowolna, a i wielu chwali sobie taką formę.

Każda myszka swój ogonek chwali 🤷...

Opublikowano
13 minut temu, Qwazi napisał(a):

Nie skończył się...teraz się inaczej nazywa...

Teraz to w zależności od regionu - baor, rolnik biznesmen.

Tyle że teraz pracuje nie na jaśnie pana, tylko   na banki i innych urzędasów w agencjach itd.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, malaczarna napisał(a):

To te 25  i 3 to tak skromnie 

Tyle płacą inni, to i ja tyle płacę ... Przy rwaniu mało kto schodzi poniżej 10 łubianek na godzinę ... U mnie np nie muszą wynosić z pola łubianek, jak to bywa na wielu plantacjach. A jak są najlepsze "żniwa" to i potrafią po 16-18 łubianek w godzinę narwać.

Do tego pracownicy dostają produkty typu chleb,ziemniaki, warzywa, jakieś mięso, wędliny, takie powiedzmy podstawowe składniki na jakieś śniadanie czy obiad.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Teraz to w zależności od regionu - baor, rolnik biznesmen.

Tyle że teraz pracuje nie na jaśnie pana, tylko   na banki i innych urzędasów w agencjach itd.

Generalnie bym to nazwał "chłop rozwojowy"💪

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale ty głupi jesteś ...

wbrew pozorom to jest udowodnione że np . 13-14 emerytura wpłyneła na wzrost cen warzyw , wpływ był szybki a ceny zostały ,  tu faktycznie 500 plus nie wpłyneło bezposrednio na ceny truskawek ale wpłyneło na turystykę , na ceny korepetycji itd . a posrednio pewnie też w jakims stopniu przyczyniło sie do cen owoców 

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
  • Dodaj nową pozycję...
v