Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, jahooo napisał(a):

a czas, a prąd , śruby dobre też kosztują z nakrętkami, weź jakiś szmelc odkręć - trzeba ciąć, a porządne nawet po kilku sezonach idą jak złoto

Z stożkowymi jakoś nigdy problemów nie miałem. Za to te płaskie z kwadratem, co były w naszych krajowych pługach, o to często albo spawarka i się spawało śrubę do lemiesza albo kątówka szła w ruch ... Mówię o takich śrubach: 

sruba-lemiesza-m12x35-sprzedawane-po-50

Opublikowano
6 minut temu, Strongman napisał(a):

Jaki kolwiek, aby po 50 najmniej brał na skibę.

Na 120 km 4x50 to nogi wyciągnie w cięższej ziemi.

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Z stożkowymi jakoś nigdy problemów nie miałem. Za to te płaskie z kwadratem, co były w naszych krajowych pługach, o to często albo spawarka i się spawało śrubę do lemiesza albo kątówka szła w ruch ... Mówię o takich śrubach: 

sruba-lemiesza-m12x35-sprzedawane-po-50

W Rabewerku miałem najlepsze takie owalne. W overum siedzą podobne na łezce. Też d*py nie urywa.

Opublikowano
6 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

nogi wyciągnie w cięższej ziemi

On chyba że do swojego..

Teraz, Kallina86 napisał(a):

Ale tu dziś świąteczne tematy 😆 Wam chyba Mikołaj nic nie przyniósł.

Oj tam...

Zapodaj jakiś ciekawszy...

Opublikowano
21 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Zapodaj jakiś ciekawszy...

Nie mam pomysłu. Ale tak o śmierci, chorobach, eutanazji... smutno.

20 minut temu, Karol6130 napisał(a):

No nie chciała byś wiedzieć co przyniósł 

Chciałabym. Ale teraz trochę się obawiam 😉

Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Im węższa skiba tym lepiej 

35 ładnie się odkłada

Ja dużo orze po kukurydzy na ziarno. Wąska Skiba się nie nadaje. 

• Like 2
Opublikowano

Pożyczyłem od kolegi akpila km180hp przy dostawie 4x50 badyle po kukurydzy orane na raz krył pięknie. Ciągnik w uciądu dawał radę elegancko, najgorzej cierpiał podczas obracania. 

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Na 120 km 4x50 to nogi wyciągnie w cięższej ziemi.

To najlepiej z vario lub 3 normalno,jak bierze dużo na skibę to najlepiej kryje jak by potrzeba było coś dobrze przykryć.Bo te takie po 35 czy 40 nie mają sensu.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
52 minuty temu, Kallina86 napisał(a):

Ale tu dziś świąteczne tematy 😆 Wam chyba Mikołaj nic nie przyniósł.

A tobie? Co, co przyniósł? Był choć😛 

Opublikowano

Tak sobie dochodzę do wniosku że nie ma co szukać miejsca na tym świecie obłudy, kłamstw,nienawiści do drugiego człowieka..

Czas najwyższy zabrać swoje zabawki i zrobić raz a porządnie porządek i usiąść sobie i zrobić raz ciach i będzie po sprawie i spotkam się z wami po drugiej stronie tęczy. 

• Haha 1
  • Confused 2
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, mf362 napisał(a):

No 25 lat temu , sporo aktorów odeszło / umarło 

I ja 25 lat starszy 😭😭

Czy ktoś widział Ryśka???

Jezu ten bigos kapusta teściowej go pochłonął 

@Rolnik1973 odezwij się 🥺🤔🙋

Edytowane przez marulekk
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
  • Dodaj nową pozycję...
v