Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

100 musiał bys sobie zapłacić.🤣

@Kallina86 Chcesz jednego? Moge ci oddać. Tylko orzechami to sama musisz sobie posypać:

20251224_092242.jpg

Nigdy tego nie jadłem. Kutie to raz tylko. Mak lubię to i kutia mi smakowała.

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

@Kallina86 Chcesz jednego? Moge ci oddać. Tylko orzechami to sama musisz sobie posypać:

20251224_092242.jpg

Dziękuję, ale może przy innej okazji. Na te święta już wystarczająco słodkości się narobiło. A i mrowisko pewnie jeszcze "dojedzie" ;) 

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Pigmei napisał(a):

Spokojnie, w Betlejem może nie było choinki był za to osiołek, na forum wiać już jego odpowiednik 😄

To dlaczego katolicy przywlekają do domu choinkę, a nie osiołka ??

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał(a):

Nigdy tego nie jadłem. Kutie to raz tylko. Mak lubię to i kutia mi smakowała.

To takie faworki, chruściki tylko inny kształt mają, pokładzione na siebie i polane polewą składającą się głównie z miodu, posypane makiem i rodzynkami. A ja lubię jeszcze z orzeszkami. 

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Bo "osiołka" już mają, i baranka też, a jeszcze często i jakaś małpa się trafi ;) 

• Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano
Teraz, Karol6130 napisał(a):

No i plany gnojenia na dziś mróz popsuł

A kojec kipi

Wczoraj trzeba było wozić, tyle że wczoraj graty zabierali i czasu nie było

Wigilia jest dzisiaj nawet jak ty nie obchodzisz to daj innym spokoju 

Opublikowano
8 minut temu, Kallina86 napisał(a):

To takie faworki, chruściki tylko inny kształt mają, pokładzione na siebie i polane polewą składającą się głównie z miodu, posypane makiem i rodzynkami. A ja lubię jeszcze z orzeszkami. 

Bo "osiołka" już mają, i baranka też, a jeszcze często i jakaś małpa się trafi ;) 

To jest to samo co ten sękacz?

Opublikowano
11 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Bo tak chcą? 

No 12kg mięsa uwędzone🤭

Opublikowano
radekz200 napisał:

9 godzin temu, FarmerDyzio napisał(a):

fajne autko, trochę małe ale za to ze sportowym pazurem. 160 wystarczyło ?

tak 

9 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

gratuluje jaki motor w nim?

1.5 tsi 150 km

czemu nie diesel? byłem pewny, że jak rolnik to diesla weźmiesz. Automat ? Fajne autko. gratulacje ;)

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

3 minuty temu, FarmerDyzio napisał(a):

czemu nie diesel? byłem pewny, że jak rolnik to diesla weźmiesz. Automat ? Fajne autko. gratulacje ;)

Na start cena większa o 35.000zł, to masz dodatkowe prawie 6000l paliwa, czyli jakieś 90.000 km za darmo jeździsz benzynowcem, licząc tylko koszty paliwa ... Niech będzie nawet 70.000km, do tego koszt serwisowania diesla będzie zawsze większy, chociaż przy tych nowych benzynach akurat ta różnica się zaciera.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Na start cena większa o 35.000zł, to masz dodatkowe prawie 6000l paliwa, czyli jakieś 90.000 km za darmo jeździsz benzynowcem, licząc tylko koszty paliwa ...

Ale w trasie jednak to odczujesz 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

Ale w trasie jednak to odczujesz 

S90, 2.0 benzyna i w trasie pali mi 7-7,5l benzyny mając na tempomacie 150km/h ...  

Teraz, 6465 napisał(a):

A czy saxw sprzedaży nowe cupry w dieslu?

Chyba tylko 2.0 150 koni zostało.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

3 minuty temu, FarmerDyzio napisał(a):

Na start cena większa o 35.000zł, to masz dodatkowe prawie 6000l paliwa, czyli jakieś 90.000 km za darmo jeździsz benzynowcem, licząc tylko koszty paliwa ... Niech będzie nawet 70.000km, do tego koszt serwisowania diesla będzie zawsze większy, chociaż przy tych nowych benzynach akurat ta różnica się zaciera.

nie ma takiej różnicy w cenie. nie gadaj glupot

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v