Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie obrażajcie się na Kasie. Przecież te wsiuro było do mnie. Ale ja się nie gniewam. Nie spodziewam się tego, aby rodowici Warszawianie czy inni Krakowiacy, rozumieli i szanowali wsiury i wsioków. Im się od pokoleń wpajało, że są kimś bo są z miasta. I oni potrzebują znaleźć "niższą warstwę społeczną" w porównaniu do której, w swoim mniemaniu, mogą czuć się kimś. 

• Haha 5
Opublikowano
Godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Kup sobie starą Corollę e11 e12 1.4 benzyna i nie cuduj

Patrzeć tylko czy mocowanie tylnej belki z karoserią istnieje... bo blachy nie gniją i nie wymyślaj sobie atrakcji 

Albo Volvo co Rysiek miał te stare

siostra sobie kupiła zamiast skody fabii,  ja się nie dotykam do tego bo mam ręce jak midas 

u ciotki jak wyremontowała kuchnię to jakis wyłacznik dotykowy pod szafką zepsułem jak dotknałem

Opublikowano

A myślę że większość jak by mogło poszło by z miasta na wieś 

Że ktoś mieszka na wsi nie oznacza że tyra na roli czy też hodowli.Choc by @6465.Hobbystycznie pyrkocze na roli a utrzymuje się z etatu.Zreszta ma rodzina z mego gospodarowania też Eci peci nie widzi 

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jakie kłamstwa że szpital w Sochaczewie wychodził na plus ... On jest od wielu lat zadłużony, skutki rządów PiSuaru w powiecie ... 

Ja unikam tego szpitala jak mogę, pełno wschodniego akcentu u lekarzy ...

Przecież POpierasz ten rząd i ich politykę względem ua która jest taka sama jak pisuaru 

Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Katarzyno, trochę przesadziłaś ☝️

Screenshot_20251210-142257~2.png

A piesek się pomylił i tłumaczył że to miła osoba a tu taki klops 

Opublikowano

3 raz ta sama ankieta..

a kurna ,chyba dzisiaj nic nie zrobie.a plany byly wielkie..zupelnie jak wczoraj 😂

15 minut temu, Kallina86 napisał(a):

Nie obrażajcie się na Kasie. Przecież te wsiuro było do mnie. Ale ja się nie gniewam. Nie spodziewam się tego, aby rodowici Warszawianie czy inni Krakowiacy, rozumieli i szanowali wsiury i wsioków. Im się od pokoleń wpajało, że są kimś bo są z miasta. I oni potrzebują znaleźć "niższą warstwę społeczną" w porównaniu do której, w swoim mniemaniu, mogą czuć się kimś. 

ale oni ze wsi pochodza .. prawdziwych warszawiakow czy krakowian od pokolen to maly procent jest .

miasta zamieszkiwali przewaznie niemcy i zydzi..

Opublikowano
8 minut temu, Baks00 napisał(a):

Ja w Warszawie roku nie wytrzymałam... Ale po tym zrozumiałam, co sprawia że oni tyle płacą za pobyt na agroturystykach. 

9 minut temu, Baks00 napisał(a):

Że ktoś mieszka na wsi nie oznacza że tyra na roli czy też hodowli.

Ja podziwiam rolników. Takich, którzy tylko z rolnictwa żyją. Jest raz lepiej raz gorzej i nikt nie jest w stanie przewidzieć kiedy co nastąpi. Inwestują, chcą się rozwijać, bo jest dobrze, a tu jeb z przyczyn o których np. trzy miesiące wcześniej nikt nie słyszał, jest źle. Niewielu ma takie oszczędności, żeby przez rok dokładać i czekać na lepsze. I nawet nie wiedzą, czy te lepsze w ogóle będzie. Długi, trudny i ciężki temat. Ja rolników zawsze szanowałam i szanowała będę. Bo gdyby nie oni, to bylibyśmy uzależnieni od innych i to w aspekcie najważniejszym, czyli żywność. 

Ja też mieszkam na wsi. Nie wyobrażam sobie mieszkać gdzieindziej. Ale z rolnictwa się nie utrzymuje. To dla mnie za trudne i za ciężkie. 

9 minut temu, jacus napisał(a):

ale oni ze wsi pochodza .. prawdziwych warszawiakow czy krakowian od pokolen to maly procent jest .

miasta zamieszkiwali przewaznie niemcy i zydzi..

Ale wiesz, że po miesiącu w Warszawie mówi się "a u nas w Warszawie" xD ? 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
55 minut temu, Baks00 napisał(a):

To częsty przypadek, każdy to przeszedł,potem to domyc 🤦

Co do narzędzi kiedyś takich się używało 😉 

To po co Ci wiedziec jak świnia dobrze przygotowana wygląda? 

Co do opalania jest kilka sposobów, wiem że to takimi lokalizacjami robią 

Jedni jak ja walą prymusem,inni słoma inni mają ruszta,a są tacy co jeszcze wrzątkiem skrobią 

Jeśli mówisz że osoba która przygotowała tak świniaka za bardzo walczyła z ogniem to chciałam się przekonać jak faktycznie powinna wyglądać dobrze upieczona świnia. 

• Haha 1
Opublikowano
malaczarna napisał:

5 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ja dziękuję...mam już... oprawczynię 🤷...może Mietek się...skusi🤔

🤭

Eee. Miastowy tylko egzemplarz wchodzi w gre

miastowego na miastowego zamieniać to nie ma sensu

Wiesio80 napisał:

Czy agrofoto jest jakoś powiązane z agrofaktem? Bo są tam komentarze między innymi @Roki212@mf362 z tematu dopłat 

jeden właściciel jedna redakcja

Opublikowano
Godzinę temu, rolniczka_agro napisał(a):

No trochę Pani przesadziła . Nie szanuje Pani rolników?

Właśnie to było do ciebie skierowane do nikogo innego. 

Jeśli się mieszka w mieście można czegoś nie wiedzieć i się zapytać jeśli jest temat. Jednak jak widać masz z tym dużo problemu. 

Ja nie będę wertować kilkadziesiąt stron w internecie aby uzyskać odpowiedzi na temat który w tej chwili się toczy ponieważ uważam że można uzyskać szybkiej i jasnej odpowiedzi od razu. 

Opublikowano
Bezduszna napisał:

Wydaje mi się że on cały czas w bambuko z wami idzie. 

Jednak to jest coraz to leprze I leprze bambuko.  

z czym

Bezduszna napisał:

27 minut temu, 6465 napisał(a):

Ty tu Piotera od oszustów nie pociskaj. No w sprawach oszukiwania to on przy tobie jak Mrówka przy słoniu.

Jeszcze konstytucja nie zabroniła mi wyrażać swojej opinii. 

I jeszcze jedno dla mnie jesteście tylko zwykłymi userami którzy tylko reagują jak krzywda się dzieje innemu userowi. 

Na mnie macie wywalone więc ja też zaczęłam mieć na was i pisze i przestałam obwijać w bawełnę swoje słowa. 

13 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

To przyjedź, obejrzyj, a kto ci broni?

Mnie to naprawdę nie interesuje co kto ma. 

Wypowiadam się tylko. 

Chłoporobotnik napisał:

18 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Na mnie macie wywalone

Cytując Kononowicza - "przepraszam bardzo" ale sam sobie na to zapracowałeś. 

lepiej bym tego nie napisał sama sobie zapracowała na taki szacunek tutaj

6465 napisał:

Godzinę temu, konteno napisał(a):

u mojego znajomego już na deskach 

zemsta Muska

Ja to na leżąco flaki wypuścić?. Ja to zawsze jak za tylne nogi wisi. Ten to jakoś mało apetycznie wygląda. Może on z Chin 🤔

przy wschodniej granicy tak robią u nas inaczej

konteno napisał:

@Bezduszna wskocz do solarium to sie dowiesz 

👏👏👏👏👏👏👏👍👍👍👍👍👍 dobre

Opublikowano
33 minuty temu, PAN88 napisał(a):

A piesek się pomylił i tłumaczył że to miła osoba a tu taki klops 

Nie dzielta włosa na czworo. Jeszcze raz powtarzam, że w realnej rozmowie to jest sympatyczna osoba. Nie mam poczucia, żebym się pomylił. Widzę, że są próby, żeby mi to wmówić, ale żaden z próbujących z Kaśką na żywo nie rozmawiał 🤷

• Like 2
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał(a):

@Tomasz0611

Bob

I co łyso? 

Jakie kłamstwa że szpital w Sochaczewie wychodził na plus ... On jest od wielu lat zadłużony, skutki rządów PiSuaru w powiecie ... 

Ja unikam tego szpitala jak mogę, pełno wschodniego akcentu u lekarzy ...

niestety nie kłamstwa ale myślę że Małecki w tym macza palce. a do akcetu wschodniego pewnie będziemy musieli się przyzwyczaić

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kallina86 napisał(a):

Nie wydaje mi się żeby było to do ciebie... A może się nie znam, a może zazdrosna, bo tobie wszyscy odpisują i nie nabijają się z ciebie. 

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
Bezduszna napisał:

13 minut temu, Baks00 napisał(a):

A jakich narzędzi byś użyła by zabić?

Nie jestem wsiurom ze wsi abym wiedziała  jak to się robi. .

Idę do sklepu i kupuje mięso a jak to zostało przygotowane do tego aby się w sklepie znalazło nie interesuje mnie to. 

pewnie zakarzone te mięso że sklepów i z wirusami

Opublikowano
Kallina86 napisał:

to po co są tacy ludzie na forum rolniczym wytłumacz mi ?

Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

to po co są tacy ludzie na forum rolniczym wytłumacz mi ?

A ja się zapytam dlaczego ludzie którzy są rolnikami pracują na etatach w miastach, niedaleko swojego miejsca zamieszkania lub w obrzeżach miejscowości której mieszkają? 

Jak dla mnie tacy ludzie powinni tylko siedzieć i zajmować się swoją ziemią a nie zabierać ludziom pracy. 

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Kallina86 napisał(a):

Że też Wy wchodzicie w jakąkolwiek dyskusje z tym cudakiem, to szczerze podziwiam 

• Like 2
Opublikowano
50 minut temu, Baks00 napisał(a):

Że ktoś mieszka na wsi nie oznacza że tyra na roli czy też hodowli.Choc by @6465.Hobbystycznie pyrkocze na roli a utrzymuje się z etatu.Zreszta ma rodzina z mego gospodarowania też Eci peci nie widzi 

Ja tam jestem chłop ze wsi  a że tłukę się jak ten bezdomny i rodzina to akceptuje to jest ok.

Opublikowano
6 minut temu, 6465 napisał(a):

Ja tam jestem chłop ze wsi  a że tłukę się jak ten bezdomny i rodzina to akceptuje to jest ok.

Pewnie lubisz jeździć dlatego, kuzyn też kierowca teraz mu zabrali prawko za punkty, No nie może se chłopak poradzić 😔

Opublikowano
11 minut temu, 6465 napisał(a):

Jak to mówią: Chłop ze wsi wyjedzie, ale wieś z chłopa nigdy. 😉

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Pewnie lubisz jeździć dlatego, kuzyn też kierowca teraz mu zabrali prawko za punkty, No nie może se chłopak poradzić 😔

125tys. Km wyjechanie w roku 0 punktów, 1 mandat. 

Opublikowano
8 minut temu, Bezduszna napisał(a):

A ja się zapytam dlaczego ludzie którzy są rolnikami pracują na etatach w miastach, niedaleko swojego miejsca zamieszkania lub w obrzeżach miejscowości której mieszkają? 

Jak dla mnie tacy ludzie powinni tylko siedzieć i zajmować się swoją ziemią a nie zabierać ludziom pracy. 

Tutaj widzę przytyk trochę do mnie... wytłumaczę...pracowałem (choć to złe słowo), bo chciałem coś takiego robić, bo się do tego wyszkoliłem, bo zaczynając tą robotę nie miałem gospodarstwa...byłem wsiokiem ze wsi ale bez gospodarstwa. Więc można powiedzieć, że gdzieś musiałem pracować. A to, że w czasie, kiedy już byłem zatrudniony zacząłem budować gospodarstwo i przez lata doprowadziłem je do takiego stanu w jakim teraz jest, to druga rzecz. Jest też drugi aspekt tego wszystkiego, czyli taki, że miałem dwa światy. Jak szedłem do roboty nie myślałem o gospodarce, jak robiłem w gospodarce, robotę zostawiałem w robocie. To było zdrowe i pozwalało trzymać dystans do jednego i do drugiego. Ale to może nie być zrozumiałe dla wszystkich🤷

• Like 1