Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

.. Zabawa, cos co cieszy. 

Pioter dąży do sprzedaży 1500jaj miesięcznie. Będzie miał z tego satysfakcję i przyniesie mu radość. Mnie cieszy to że robię to o czym marzyłem od dziecka, a ciebie dwa kółka. Toż tak świat stworzony. Każdemu co inne przynosi radość. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, 6465 napisał(a):

A idźta z tymi kurami. Jak ktoś ma gdzieś miejsce z boku odgrodzone to jeszcze jeszcze, ale żeby po podwórku łaziły samopas to nigdy w życiu.

U mnie miejsce na takie coś tylko poza ogrodzeniem, trzeba by tam wygrodzić wybieg, ale jak psy tam nie będą chodzić to aby stołówka dla lisów będzie ... A na podwórku tego trzymał nie będę, lubię mieć czyste buty xD

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Wpaw napisał(a):

Bo ci co tak mówią chcieliby chyba komuny, żeby tylko garstka miała dobrze, a reszta od pierwszego do pierwszego żyła... Szlak ich trafia że trochę się wyrównuje status społeczny.

O właśnie takie odnoszę wrażenie. I szlak mnie trafia jak można być takim człowiekiem. Jestem w stanie zrozumieć zazdrość, jak się samemu nie ma chociaż się stara, pracuje itp. Tylko z powodów losowych jakoś coś zawsze nie wychodzi. Ale zazdrościć innym pomimo tego, że nic nam nie brakuje... to już jakaś choroba poważniejsza jest. 

11 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

kupiłaś te kury?

No coś Ty... Nie ma gdzie. I tak jak już pisałam tu komuś, jak do znajomego przywieźli to powiedział, że nikomu ich nie poleci. 

6 minut temu, malaczarna napisał(a):

Mega drogie i  szybko zdychające są teraz.

Że drogie to niestety wiem. Bo jak jeszcze dało się kupić, to już ceny były kosmiczne. Ale że szybko zdychające to nie wiedziałam. Ech... 

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

1 minutę temu, Michał18 napisał(a):

Czy ja wiem. To ok 50 jaj dziennie czyli 50 dniówki. Jak dla murzyna wypłata 

50 jaj x 80gr, masz 40zł na czysto x 30 dni, ponad tysiąc ekstra do wypłaty, bez wielkiej roboty, to mało?

no ale pasza, zboże, jakieś witamin , leki, woda, słoma, jakieś światło, zakup kur, jakieś koszty kurnika wybialkowanie jakieś gniazda taki biznes Piotrze bo ja te? liczę to wszystko i pieniędzy nie widzę a jeszcze jakieś mycie tych jajek wytłaczanki

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, 6465 napisał(a):

Pioter dąży do sprzedaży 1500jaj miesięcznie. Będzie miał z tego satysfakcję i przyniesie mu radość. Mnie cieszy to że robię to o czym marzyłem od dziecka, a ciebie dwa kółka. Toż tak świat stworzony. Każdemu co inne przynosi radość. 

No 

Bardzo fajne formy rozrywki... 

U Piotra to widzevradosc na kazdym kroku.... 😆

Dobra... Dosc... 

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
Teraz, wojtal24 napisał(a):

no ale pasza, zboże, jakieś witamin , leki, woda, słoma, jakieś światło, zakup kur, jakieś koszty kurnika wybialkowanie jakieś gniazda taki biznes Piotrze bo ja te? liczę to wszystko i pieniędzy nie widzę a jeszcze jakieś mycie tych jajek wytłaczanki

To już masz odliczone. 

Jaj się nie myje. 

W życiu ani jednego pudełka nie kupiłem, wszystko na wymianę idzie.

Opublikowano
10 minut temu, malaczarna napisał(a):

Nie zna się Pan i nie pozna. Nasza natura taka że musimy zaskakiwać cały czas

Nie zamierzam i nie chcę 🤷...

Kobieta też nie pozna męskiej natury🤷

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

No 

Bardzo fajne formy rozrywki... 

U piotra to widzevradosc na kazdym kroku.... 😆

A widziałeś kiedyś jego minę jak brojlery ślubie, abo króliki pałką traktuje? On to z taką radością robi jak ty na motor wsiadasz. 😄😄

• Haha 3
Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał(a):

Kurde, aż żem się zaczął zastanawiać co mnie radość przynosi 🤔

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Kallina86 napisał(a):

O właśnie takie odnoszę wrażenie. I szlak mnie trafia jak można być takim człowiekiem. Jestem w stanie zrozumieć zazdrość, jak się samemu nie ma chociaż się stara, pracuje itp. Tylko z powodów losowych jakoś coś zawsze nie wychodzi. Ale zazdrościć innym pomimo tego, że nic nam nie brakuje... to już jakaś choroba poważniejsza jest. 

No coś Ty... Nie ma gdzie. I tak jak już pisałam tu komuś, jak do znajomego przywieźli to powiedział, że nikomu ich nie poleci. 

Że drogie to niestety wiem. Bo jak jeszcze dało się kupić, to już ceny były kosmiczne. Ale że szybko zdychające to nie wiedziałam. Ech... 

to jak nauczyć społeczeństwo minimalnego szacunku? 

Zobacz mleko w markecie 1,50 teraz ludzie mają eldorado żywnościowe nigdy w życiu nie mieli tak dobrze. a zaraz wyjdzie jakiś wielkomiejski i rolnikowi powie aa ty masz nowy ciągnik, masz doplaty. ludzie mają 0 szacunku, dlatego powinien przyjść głód żeby docenili 

Edytowane przez Mateusz1q
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

A widziałeś kiedyś jego minę jak brojlery ślubie, abo króliki pałką traktuje? On to z taką radością robi jak ty na motor wsiadasz. 😄😄

Fakt, moze i tak... 😆

Opublikowano
17 minut temu, Wpaw napisał(a):

Bo ci co tak mówią chcieliby chyba komuny, żeby tylko garstka miała dobrze, a reszta od pierwszego do pierwszego żyła... Szlak ich trafia że trochę się wyrównuje status społeczny.

Co ty gadasz, toć to charakterystyka większości naszych rolników...wszak najlepiej, żeby sąsiadowi krowa zdechła 🤦

• Haha 2
Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Kurde, aż żem się zaczął zastanawiać co mnie radość przynosi 🤔

Śmiem twierdzić że rozród i inseminacja trudnych przypadków 🤭

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

najlepiej, żeby sąsiadowi krowa zdechła 🤦

A bo somsiad to dziad i złodziej xD im somsiadowi gorzej tym im lepiej xD nie ważne że oni mało mają, ważne że somsiad ma jeszcze mniej xD

• Haha 2
Opublikowano
9 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

I tu się różnimy. Dla mnie życie to egzystencja, która jest zawsze z góry skazana na niepowodzenie.

Szanuję Ciebie i to, że tak Ci dobrze. Zrozumieć nie zrozumiem. Żebym miała tak żyć, to by mi się ani rano wstawać nie chciało, ani myć ani ubierać ani jeść. Ja potrzebuję mieć jakiś cel, do czegoś dążyć, czegoś od życia chcieć i oczekiwać. A tak być aby być. Masz rację, że każde życie kończy się tak samo. Ale istotne jest właśnie to co pomiędzy początkiem a końcem. Śmierć jest oczywista i nieunikniona. Ale nie jest celem samym w sobie. Większość ludzi nie po to żyje aby umrzeć. Gdybym Ciebie nie znała, to powiedziałabym że nikt nie żyje po to, aby umrzeć. 

• Like 2
Opublikowano
18 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Statut społeczny wyrównuje się tylko dlatego że masz socjal a jak socjalu zabraknie wszystko wróci po staremu. 

To o czym mówisz jest sztucznie napędzane. 

Ludzie którzy nie korzystają z żadnego socjalu ponieważ nie mogą to i tak klepią biedę. 

Nie opowiadaj farmazonów, w tych czasach jest nieograniczona możliwość do wszystkiego. Social może jej nie jest dobry, ale jest. 

Opublikowano
3 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

to jak nauczyć społeczeństwo minimalnego szacunku? 

Zobacz mleko w markecie 1,50 teraz ludzie mają eldorado żywnościowe nigdy w życiu nie mieli tak dobrze. a zaraz wyjdzie jakiś wielkomiejski i rolnikowi powie aa ty masz nowy ciągnik, masz doplaty. ludzie mają 0 szacunku, dlatego powinien przyjść głód żeby docenili 

Nawet jeśli to nadejdzie chociaż w to wątpię to i tak ludzie niczego się nie nauczą. 

Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał(a):

Śmiem twierdzić że rozród i inseminacja trudnych przypadków 🤭

Już mi... przeszło 😲

4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

A bo somsiad to dziad i złodziej xD im somsiadowi gorzej tym im lepiej xD nie ważne że oni mało mają, ważne że somsiad ma jeszcze mniej xD

I tutaj patrząc na to co Tomek napisał o sprawianiu radości mogę stwierdzić, że to mnie właśnie najbardziej wku...wia🤬

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Nie opowiadaj farmazonów, w tych czasach jest nieograniczona możliwość do wszystkiego. Social może jej nie jest dobry, ale jest. 

Jakoś ja nie widzę tego że by była nieograniczona dostępność do wszystkiego. 

Nawet do lekarzy musisz czekać jeśli by było tak jak mówisz każdy miał by dostęp do tego na już lub by poczekał 2 tygodnie a teraz jak jest na  cito rok  czekasz normalnie 2 lata. 

Po pierwsze do socjalu nie każdy ma dostęp tylko wybrańcy nawet ci najbiedniejsi którzy żyją zgodnie z zasadami które ich uczono czyli nie kombinuj przekrocza pewna kwotę i już pozamiatane 

Oczywiście jak masz pieniądze to masz wszystko otwarte a jak i nie masz to tylko czekasz może kiedyś będzie lepiej.  

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
17 minut temu, Kallina86 napisał(a):

Są tacy co ich szlak trafia jak widzą że się dorabiam i się coś kupuje. Obrabiają d*pę na okrągło skąd on ma i skąd on ma.