Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Na biednego nie trafiło 🤭

Szczerze  te 126zł to  UJ nie wydatek. Po przejechaniu jakieś 130000km. 

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, ZetorMisio napisał(a):

U mnie same piachy. Większość 5 klasa. 2 kawałki większość 4. I te 2 lepsze kawałki z górki. Tylko tam na wiosnę będzie kukurydza i będę dawał pod nią też obornik tylko już pod agregat, bez orania. To jednak chyba lepiej chyba zrobię agregatem. 

Ja bym nie mieszał 

Chyba że całkiem górki 

5 minut temu, Wpaw napisał(a):

Ja z biedy się wywodzę, w biedzie żyłem i przeżyłem🤷

Może i mi się uda

• Thanks 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

8 minut temu, 6465 napisał(a):

Ano. Zapomniałem cam-sama załączyć i wzięli mnie z zaskoczenia 😆😆

Bywa. Nie Ty pierwszy i nie ostatni. Natomiast pozwolę sobie na moją osobistą opinię. To jest tak, że ja zawiniłem, psy mnie złapały, ale to one są winne, że ja mam teraz kłopot. Tylko, że gdybym nie zawinił, to nie miałyby powodu, żeby mnie łapać 🤷...często się spotykałem z takimi tekstami u wesołych cyklistów:"Byście się zajęli prawdziwymi przestępcami, a nie chłopem, co wypił setkę i rowerem jedzie"...zawsze odpowiadałem krótko "a nie wiedziałeś, że jazda rowerem po kielichu jest karalna?" "Wiedziałem" "to po coś wsiadał, trzeba było se rowerek prowadzić"...miałem też przypadek, że taki cyklista zginął w wypadku. Jego córka, gdy przyjechała na miejsce kilka razy powtórzyła do nas "czemu żeście go nie złapali?"...pies, jakby się nie odwrócił tak ma du..ę z tyłu🤷...i niekoniecznie sam na to zasłużył 

zawsze tak jest ze to winny policjant że zatrzymał a nie ten co wsiadł za kierownicę po % ja to zawsze się zastanawiam jak podaj te statystyki po świętach czy długich weekendach że za alkohol zatrzymali xxxx prawojazd a ile osób nie zatrzymali? mieliście jakieś statystyki że zatrzymujecie 10% nie trzeźwych kierowców czy coś takiego ?

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Qwazi napisał(a):

Tak🤔...to masz 3 minuty, żebyś mi ładnie napisał ile Cię kosztował w tym roku hektar kukurydzy i hektar trawy🤔

Czas start

Kompletne? Za jakie pieniądze?

Kompletne jeżdżące z papierami, ale cena wydaje mi się spora 35tys chcą. Jak ytzeba dam namiar. Sprowadzone do Kraju z zagranicy. 

3 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

My mieliśmy takiego co mówił 2x2=5 i do końca szkoły nie wytłumaczył 😛

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Kornicka po 500, saletra 1660 saletrzak 1440 bb

4 minuty temu, ZetorMisio napisał(a):

Po ile kreda? I jakie nawozy? Dostałam dzisiaj ciekawa ofertę na saletrę i nie wiem czy brać.

Nie mieszaj tego wapna.

Edytowane przez Wpaw
  • Thanks 1
Opublikowano
6465 napisał:

12 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Na biednego nie trafiło 🤭

Szczerze  te 126zł to  UJ nie wydatek. Po przejechaniu jakieś 130000km. 

jakoś Ci roczek minie niedługo w firmie ?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

Już podliczony. Pierwszy kurs wyjechałem 5 grudnia. A miały być dwa kursy na zastępstwie. 🤦

Edytowane przez 6465
Opublikowano
6 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie dziwny...

...tylko Jacuś go dziwnie tak nazwał...😆

dobra zmieniam nazwe na drewniany 😂

5 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Dorzucę do tego kamyczek jeszcze. Nawet we dwoje jest słabo, jak dzieci wyfruną. W moim przypadku dobrze, że jest najmłodsza. Ona tak potrafi dom wypełnić swoją osobą, że pustkę po starszych zapycha z nawiązką

Ja wiem czy instynkt🤔...faktem jest, że pies psem zdechnie, ale nie jestem przekonany czy to akurat się przejawia w tym przypadku 🤷

u mnie poodbnie choc najmlodsza niedlugo 20 lat .

wiec w domu bywa gosciem..ale przed chwila zworkowalismy 500 kg pszenzyta.. akurat ma w pracy wolne

5 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie przyszło wam do głowy że nie może wszystkiego tu napisać?.

Był , widział, 

Powiedział kto jest kto...

Trzeba czegoś więcej?

tak..wystarczylo zdjecie dloni..

5 godzin temu, Bezduszna napisał(a):

Rosjanie łykają wszystko co tylko im się powie.

oni tez maja takie fora jak my ??
tam raczej inny model rolnictwa..

tam jak ci idzie pisanie-tez cie drecza jak w polsce ??

spotkalas juz jakiegos milicjanta ??🤣

Zbychu, stwierdziłem odnośnie pogrzebów. Wiem też, że takie rozwody również bywają. Nie wiem jaka jest tego skala, dlatego napisakem że słowo "większość" nie jest zbyt fortunne 

Powiem Ci więcej. To działa też z drugiej strony. Odcinałem kilku samobójców, którzy się targnęli na życie w skutek choroby, bo nie chcieli obciążać rodziny. I to wszystko było w mieście. Ani jednego takiego samobójstwa na wsi nie "obsługiwałem". Dlaczego🤔 

bo nikt sie nie przyznaje do tego .sasiad sie otrul a dopiero po paru miesiacach to wyszlo.. drugi rzucil sie dos tudni..

Na wsi...w ciągu 17 lat służby na dzielnicy miałem przydzielone rejony na 3 gminach. Każdorazowo wiejskich. Pierwsza 6 lat, druga (najlepsza) 9 miesięcy i trzecia (najgorsza) 10 lat

niedawno sie, przypadkiem dowiedzialem ze obecnie na rewirze mamy dzielnicowa..

kurna pod pache bym ja wzial a podniosl jedna reka.

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, wojtal24 napisał(a):

zawsze tak jest ze to winny policjant że zatrzymał a nie ten co wsiadł za kierownicę po % ja to zawsze się zastanawiam jak podaj te statystyki po świętach czy długich weekendach że za alkohol zatrzymali xxxx prawojazd a ile osób nie zatrzymali? mieliście jakieś statystyki że zatrzymujecie 10% nie trzeźwych kierowców czy coś takiego ?

Nie da się takich statystyk prowadzić. Skąd do tego dane wziąć 

2 minuty temu, jacus napisał(a):

Też mam dzielnicową...sam ją roboty uczyłem 🤷

Opublikowano
11 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Ja bym nie mieszał 

Chyba że całkiem górki 

Może i mi się uda

Masz posłuchaj sobie w mf-ie, kiedyś bardzo lubiłem ten kawałek

Opublikowano
11 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Kompletne jeżdżące z papierami, ale cena wydaje mi się spora 35tys chcą. Jak ytzeba dam namiar. Sprowadzone do Kraju z zagranicy. 

Dzięki. Faktycznie sprawi. Trzeba by to było dobrze oglądnąć, ale trzeba też mieć na uwadze, że będzie taniej z każdym miesiącem teraz

Opublikowano
6465 napisał:

3 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

Już podliczony. Pierwszy kurs wyjechałem 5 grudnia. A miały być dwa kursy na zastępstwie. 🤦

Ważne że zadowolony I kasa się zgadza 😀😀 nie trzeba doić i ta najniższa krajowa na konto wpada 😉🤭🫢🫢

Qwazi napisał:

9 minut temu, wojtal24 napisał(a):

Nie da się takich statystyk prowadzić. Skąd do tego dane wziąć 

2 minuty temu, jacus napisał(a):

Też mam dzielnicową...sam ją roboty uczyłem 🤷

a zastanawiałeś się kiedyś jako policjant ilu się "udalo"?

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, jacus napisał(a):

dobra zmieniam nazwe na drewniany

To Zara jakich kołków osikowych który zechce...

... też zła nazwa.

55 minut temu, Wpaw napisał(a):

Ta, ciekawe czego...

...no zakupu🤷

Opublikowano
4 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

zastanawiałeś się kiedyś jako policjant ilu się "udalo"?

Szczerze mówiąc, jeśli chodzi o nietrzeźwych kierujących, to nie. To nigdy nie był mój zakres działania, więc jeśli już to robiłem, to wtedy kiedy musiałem. Natomiast zastanawiałem się wielokrotnie nad tym przy okazji kradzieży, włamań oraz innych tego typu przestępstw. I tutaj już można się pokusić o określenie tej liczby na podstawie spraw niewykrytych. Ale istnieje też jakaś ciemna liczba, która zawiera ilość zdarzeń niezgłoszonych. No i ją też ciężko oszacować. Ale raczej ona jakiś mocno duża nie jest. Ciemna liczba może być spora w zakresie znęcania. Tam jest duża niechęć do zgłaszania tego organom ścigania. I ta niechęć występuje po obu stronach barykady, a ludzie, którzy mają wiedzę z zewnątrz, typu sąsiedzi, też nie są zainteresowani żeby to gdziekolwiek zgłaszać

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

To Zara jakich kołków osikowych który zechce...

... też zła nazwa.

...no zakupu🤷

Tak to wszystko jest zjebane, ciekawe do czego nas ta Unia za 10 lat doprowadzi 🤷🤔

Opublikowano
2 godziny temu, Wpaw napisał(a):

No i widzisz, jak się rozumiemy 🤭

Trzymajcie kciuki, biorę się za wymianę szyby w 80 z przodu 🙆

Jak coś to mam jedną jeszcze albo i dwie 😉

2 godziny temu, 6465 napisał(a):

A ja to od takiej co ma jedną czy 3 krowy i sprzedaje mleko w butelkach na targu czy z domu to bym się nie napił. Mam bardzo źle doświadczenie z takim mlekiem. 

Ja mam jedną i mleko w całości do cieląt idzie, a nie raz prosto z kany się napiłem. 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Bogacz 

Podwójny 

I to nie mliczarz 😁 coś cieniutko mliczarze przędą a przecież produkt mlikopodobny miał już być 3zł/litr.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Ja mam jedną i mleko w całości do cieląt idzie, a nie raz prosto z kany się napiłem. 

Co innego swoje mleko świeżo wydojone, a co innego w plastikowych butelkach trzymane nie wiadomo gdzie przez niewiadomo jaki czas ... Kiedyś się na wsi kupowało, ale to zawsze prosto z schładzalnika, 3min i już było w lodówce w domu.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, szymon09875 napisał(a):

😉

Kurde nie rób smaka 😁 do tego jeszcze pajda ciasta drożdżowego i kolacja z dzieciństwa 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, PAN88 napisał(a):

Kurde nie rób smaka 😁 do tego jeszcze pajda ciasta drożdżowego i kolacja z dzieciństwa 

Chyba kiedyś pisałem ale nie w tym temacie, dawno temu ojciec zdoił siarę po wycieleniu, chodziły cygany z jakimiś dywanami, no i ten Cygan się pyta czy może się mleka napić, bo stało w wiaderku ojciec mówi pij, No i prawie pół wiadra wypił 🤦🤭 mówił że na kacu jest 😁

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, PAN88 napisał(a):

I to nie mliczarz 😁 coś cieniutko mliczarze przędą a przecież produkt mlikopodobny miał już być 3zł/litr.

A tam cieniutko, wiesz że im więcej masz, tym więcej byś chciał... Pazerność ludzka nie zna granic 😜

Ciągle źle źle A jakby się tak ze 3 hektary w kawałku niedaleko trafiło, to zaraz byś tu widział akt notarialny 😉 

• Thanks 1