Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Jak szydze, naprawdę nie załapało 25%  zbadanych na cielność

Jedna ma nowotwór

Karol skąd bierzesz nasienie? Kryłem SM z Konrada (nie pamiętam nazwy ale miał być cudowny i nie był tani) na 6 załapała 1 😡😡😡 i taka sama sytuacja u kolegi....

• Sad 1
Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

Gdzie sens i logika, 

Chodzi Jasio po korytarzu i powtarza . Gdzie sen gdzie logika. Spotkała go pani dyrektor i pyta Jasiu co tak powtarzasz? A Jasio na to. Spierdziałem się w klasie , pani kazała mi wyjść, a oni siedzą w tym smrodzie. Gdzie sens gdzie logika 😆😆

• Haha 4
Opublikowano
4 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Jaka norma, gdyby kolega miał wymienić 25 procent stada, musieli by sprzedać 100 sztuk

Gdzie sens i logika, trzeba brakowanie ograniczać w maksymalnym stopniu 

Kto Ci to zaciela ? Sam robisz? Po ilu godzinach kryjesz od pierwszych objawów rui?

Opublikowano
11 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Genetyka dobra 

Sm, mo, nrf, bs, ho, hf, je, vr

Jeszcze se tam dorzuć Hereforda i Highlanda, może też Angusa...na pewno będziesz wiedział jak tego miksa żywić🤦...krzyżowanie to max 3 rasy, jeśli chcesz doić 🤷

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Jedna z nowotworem jajników, obydwa zajęte, kule 120mm średnicy, zrosty 

On nie ma racji 

Ja nie wiem, nie chodzę do kościoła, nie stać mnie

Wnuka by miał to dopiero by się rozwijał 

Pół powiatu jego 

Dobrze że on z tamtej strony łukowa

Mówiłam żeby nie doić tylko do miasta iść 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Niby też prawda...inni patrzą żeby się nie wychylać i być pionkami całe życie....

Trzeba mieć świadomość po co się jest. Jak ktoś poszedł do służby, żeby się prześlizgnąć do emerytury lub skakać po szczebelkach kariery to UJ z niego nie policjant...

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Wiesio80 napisał(a):

Karol skąd bierzesz nasienie? Kryłem SM z Konrada (nie pamiętam nazwy ale miał być cudowny i nie był tani) na 6 załapała 1 😡😡😡 i taka sama sytuacja u kolegi....

"Swojego" nie mam 

Lekarz daje, kryje tym te trudniejsze co im się sprawdza 

Kiedyś na trudne sztuki szedł nrf w żelu i było ok

Hf żelowy już nie jest taki dobrym 

A tak to lecę tym co się u mnie sprawdzało, w lato było trochę przestoju

Te od października połapały w większości 

Konrad, top gen w większości 

Po mo mi żadna nie złapała 

Sm trochę było 

Po je bez problemów łapały, ale on idzie na sztuki małe, jałówki 

A w tamtym roku miałem przygodę z je, nie dość że same byczki to rodziły się i martwe 

Później nie mieli już tego nasienia

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

super porada brawo

W mieście też nie tak słodko za najniższą krajową. I jeszcze jak się nie ma własnego mieszkania tylko cza wynajmować. A jak z roboty zwolnią to jest się zerem.

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Już nie przesadzaj. Znam wielu starych pijaków i palaczy a nie znam żadnego starego szaleńca typu sportsmen albo człowiek na diecie.

Wiadomo że w dużych ilościach i co dzień to szkodzi,ale jak raz na kilka dni po trochu to jest ok 

Opublikowano
45 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Mf ma gorszy sterownik

Już chyba lepiej case kupić niż mf 

Nie są złe 

U kolegi tłucze to codziennie w paszowozie, dodatkowo w trasie, w ładowaczu mało bo taki zapierdziel że nie ma na to czasu, ale ciągnik jak najbardziej ok

Jałówkę rozdoiłeś?

Łożysko odeszło? 

Ja nic nie wiem 

ja do niej nie podchodzę z dojarka, no był wet i wrzucam tabletki w poniedziałek płukanka i będziemy zacielac do świąt, chociaż doradzał żeby sprzedawać 

Opublikowano
9 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Kto Ci to zaciela ? Sam robisz? Po ilu godzinach kryjesz od pierwszych objawów rui?

Kryją weterynarze

A krycie jest różne, jak zauważę od rana, to robi po południu, nieraz dopiero wieczorem, albo rano, zależy od twardości pęcherzyka

9 minut temu, Qwazi napisał(a):

Jeszcze se tam dorzuć Hereforda i Highlanda, może też Angusa...na pewno będziesz wiedział jak tego miksa żywić🤦...krzyżowanie to max 3 rasy, jeśli chcesz doić 🤷

Lm dobry był w krzyżówce z je

30+ dawała, z 10 albo i lepiej laktacji była 

10 minut temu, malaczarna napisał(a):

Mówiłam żeby nie doić tylko do miasta iść 

Do miasta daleko 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Kryją weterynarze

A krycie jest różne, jak zauważę od rana, to robi po południu, nieraz dopiero wieczorem, albo rano, zależy od twardości pęcherzyka

Karol, sprzedaj te swoje ogony i jedź w podróż dookoła świata.

Pieniądze szczęścia nie dają, zobacz jaki los

https://www.onet.pl/styl-zycia/ofeminin/irena-rupinska-i-jej-wnuk-zgineli-w-pozarze-tragiczne-okolicznosci-smierci-milionerki/sk7edq7,7765eaf2

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Karol6130 napisał(a):

Kryją weterynarze

Ja nie patrzę na twardość , niby dobrze robisz ale ja bym opóźnił jeszcze , u siebie rano jak przyjdę i ma ruję to kryje późnym wieczorem , a jak wieczorem to krycie na drugi dzień rano , jak potrzeba bo ma dłuższą ruję po 12 godzinach reinseminacja i nie narzekam na zacielenia  . A i mój inseminator jeździ tylko rano i wieczorem 😉

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Kryją weterynarze

U mnie te, które miały ruje od rana i były kryte ok 23⁰⁰, połapały w 100%...te, które były do krycia rano często były odkładane do południa...ale też połapały...dwie są do wybrakowania to koncertują co 3 tygodnie...jedna miała torbiel, ale wykryta przy rui, zamiast katetera poszła strzykawka, kolejna ruja i cielna...jedną jałówkę sam zepsułem, bo miała ruję w drugim terminie po kryciu i zamiast zrobić USG, to ją zainseminowałem, zrzuciła za dwa czy trzy dni...już jej nie ma...

9 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Lm dobry był w krzyżówce z je

30+ dawała, z 10 albo i lepiej laktacji była 

I jakie wnioski wyciągać z parametrów od takiej sztuki🤔

Edytowane przez Qwazi
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Ty jedno czytasz, drugie rozumiesz 

To miejski przyszedł na wieś 

Chłop z miasta przyszedł do baby ze wsi 

Tak ale miała wyjście iść do miasta. 

Jednak wolała zostać na wsi 

Jeśli ktoś mieszka na wsi przez większość swojego życia to wiadome jest że nie wie do końca jak jest w mieście więc jego porady że jest słodko i wygodnie może być mylne. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
6 minut temu, jacor73 napisał(a):

Karol, sprzedaj te swoje ogony i jedź w podróż dookoła świata.

Pieniądze szczęścia nie dają, zobacz jaki los

https://www.onet.pl/styl-zycia/ofeminin/irena-rupinska-i-jej-wnuk-zgineli-w-pozarze-tragiczne-okolicznosci-smierci-milionerki/sk7edq7,7765eaf2

Może jeszcze chłop szczęśliwy będzie 

Mało to młodych atrakcyjnych świeżych kobiet w naszym kraju w których można się zakochać?

Opublikowano
7 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ja nie patrzę na twardość , niby dobrze robisz ale ja bym opóźnił jeszcze , u siebie rano jak przyjdę i ma ruję to kryje późnym wieczorem , a jak wieczorem to krycie na drugi dzień rano , jak potrzeba bo ma dłuższą ruję po 12 godzinach reinseminacja i nie narzekam na zacielenia  . A i mój inseminator jeździ tylko rano i wieczorem 😉

Reseminacja trzykrotna, przekonanie lekarza że będzie torbiel, a tu kuźwa byk

Przed wczoraj ruja, po południu krycie, do południa wizyta i było już po

Opublikowano
4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Tak ale miała wyjście iść do miasta. 

Jednak wolała zostać na wsi 

Jeśli ktoś mieszka na wsi przez większość swojego życia to wiadome jest że nie wie do końca jak jest w mieście więc jego porady że jest słodko i wygodnie może być mylne. 

Zależy w jakim mieście 

Lublin jest tani ale nie rozbudowany tak jak warszawa

Warszawa jest droga, ale ma bardzo dużo do zaoferowania 

A w takim Łukowie to, już lepiej na wsi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v