Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, ZetorMisio napisał(a):

Męskich bardziej nie było? 🤔 Ciepło w nich będzie w zimę? Bo tanie nie są 🤷

Jeszcze jakieś podwyższane - teraz nawet gumiaki robią dla kurdupli, żeby ich pare cm podnieść.

• Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Sam żeś jak ta ...lodzia...🤭

Tiaaaa....możesz ...ciekawe która tratwa by cię uniosła....😆🤭

a ciebie ?? 

zreszta w radio podawali ze w zlewni wieprza szusza hydrologiczna to byc plynal nomen omen po warszawsku-d*pa po piasku 😂

10 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

Najebałeś się?

dalej nie wierzysz ze to eksperyment firmy af ??

emerytowany policjant do archiwum X sie nie nadawal ale ze inni wierza ze to prawdziwa kobieta ??

2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Jemu na koło ratunkowe to dyntka r38 może nie starczyć 😁

tobie zostaltylko kaftan pardon kapok ratunkowy .. 38 masz rozmiar buta ??

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

On nie chce ale musi, gnój pod drzwiami od chałupy to chcąc nie chcąc musi wejść w ten gnój xD

zakupy na dlugi likend robiles ??

cieplo ,slonce swieci i znowu menele pod sklepem mieli ubaw ....

49 minut temu, Michał18 napisał(a):

@LeszyNo bo jest też tak że zegar biologiczny goni a wiek do posiadania dzieci jest ograniczony i która chce mieć dzieci i rodzinę sama też nie za bogata to bierze i biednego jak lepszy nie startuje 😗

I jeszcze jak z wyglądu nie modelka

a tobie czemu nie wychodzi ??? mezczyzna moze dluzej ..

6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

sam w tej wajszawie jestes ? to nie ogladaj takich filmow bo cie zbierze i michal bedzie ci musial dac namiary 😂😂

wszystkie liroje w warszawie odwiedzisz ????🤣

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał(a):

cieplo ,slonce swieci i znowu menele pod sklepem mieli ubaw .... odwiedzisz ????🤣

Nie dziwię im się, jakbym zobaczył w sklepie takiego Alvaro z bebzunem jak ty to też bym miał ubaw xD

Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Nie nie...Rysiek ikoną tematu o pogodzie jest 😊...

...że o cenach pszenicy nie wspomnę 🤷

A do czego toto🤔

A pantofle kościołowe...🙋‍♂️🤭

Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał(a):

zreszta w radio podawali ze w zlewni wieprza szusza hydrologiczna to byc plynal nomen omen po warszawsku-d*pa po piasku 😂

Czy ja wiem...w mojej okolicy Wieprz dość okazałe wygląda....znaczy rzeka..

7 minut temu, jacus napisał(a):

sam w tej wajszawie jestes

Na wieczór jedziemy...

Teraz to w żelaznym żem...

Chcesz co?

Opublikowano
35 minut temu, Bezduszna napisał(a):

To dlaczego nie przebadasz wątroby? 

Jeszli tak mówisz to przecież dawka która znajduje się na opakowaniu produktu można dostosować do swoich potrzeb ja tak robię. 

Jednak można zastosować. Zioła które mają zawartość cynku i selenu więc od razu nie trzeba iść w proszek witaminowy poza tym zioła nie są aż tak groźne niż jak te witaminy które podajesz. 

Będzie się trzymam rękoma i nogami już wiadomo po ostatnich sodażach przeprowadzonych że chcąc nie chcąc i tak PO wygrywa wybory. Ma bodajże ok 33% procent a PIS tylko 27% 

Długo będziemy mieć ich przy sterze. 

Uuu pani na żywieniu bydła się zna 🤭🙆‍♂️🤣🤣🤣

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Uuu pani na żywieniu bydła się zna 🤭🙆‍♂️🤣🤣🤣

Nie znam się. 

Jednak nie mogę zrozumieć dlaczego lepiej doprowadzać do tego stanu gdzie trzeba wzywać weta zamiast zapobiegać aby nie przyjeżdżał zbyt często 

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ona na wszystkim się zna 🤣

Bardzo śmieszne. 

Chce to zrozumieć a ty swoje jak zawsze dwa grosze musisz wtrącić. 

Opublikowano
4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Nie znam się. 

Jednak nie mogę zrozumieć dlaczego lepiej doprowadzać do tego stanu gdzie trzeba wzywać weta zamiast zapobiegać aby nie przyjeżdżał zbyt często 

Bardzo śmieszne. 

to jest temat rzeka, nikt ci nie wytłumaczył tu w 2 postach takiego tematu 

Opublikowano
45 minut temu, Bezduszna napisał(a):

To dlaczego nie przebadasz wątroby? 

Jeszli tak mówisz to przecież dawka która znajduje się na opakowaniu produktu można dostosować do swoich potrzeb ja tak robię. 

Jednak można zastosować. Zioła które mają zawartość cynku i selenu więc od razu nie trzeba iść w proszek witaminowy poza tym zioła nie są aż tak groźne niż jak te witaminy które podajesz. 

Będzie się trzymam rękoma i nogami już wiadomo po ostatnich sodażach przeprowadzonych że chcąc nie chcąc i tak PO wygrywa wybory. Ma bodajże ok 33% procent a PIS tylko 27% 

Długo będziemy mieć ich przy sterze. 

A dlaczego miał bym ją badać?

To może i odrazu badać ciała ketonowe, i insulinę 

Tylko co zrobić w przypadku jak ciała ketonowe będą w miare ok, a insulina za mała?

Dać glikol i liczyć że będzie dobrze, czy może gliceryny i mieć pewność że insulina skoczy do góry 

Tylko trzeba mieć świadomość że gliceryna zakwasza, to by chyba należało podać coś na podniesienie ph

Tylko co? Bolus, bufor, czy może kwaśny węglan, a może zwykła soda spożywcza?

Tylko chyba trzeba pamiętać o tym że dawanie sody jest niebezpieczne, żeby nie okazało się że z kwasicy się zrobi zasadowica

Zasadowica jest jeszcze gorsza niż kwasica, wtedy trzeba lać ocet na obniżenie ph 

I czy takie kłucie krowy to jest bezpieczne? Czy nie zrobi się z tego zapalenie otrzewnej? 

A czy nadmierna ilość glikolu nie rozwali wątroby? Może trzeba będzie podać krową choline?

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Nie znam się. 

Bardzo śmieszne. 

Ale droższe znaczy te lepsze witaminy do nich trzeba 20zł dołożyć...🤭

Opublikowano

Ku..wa...wywalić te krowy na powietrze, na trawę i się skończą dylematy...to już się powoli robi materiał na profesurę...a w rzeczywistości to te krowy zaraz zaczną świecić 🤦...

Przeżuwacz musi chodzić...jak stoi cały czas w jednym miejscu to nie jest w naturalnym środowisku🤷

• Like 5
  • Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, galan99 napisał(a):

Ile za 1 L mleka płacą obecnie 1,8 zł czy 1,75 zł ?. 

Powiada się czekamy na 1,50 zł za 1 litr mleka .

Będzie mniej 

• Confused 1
Opublikowano
29 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Sławek ten twój żywieniowiec to Tomek ma na imię?  Bo żywi we wsi jakiś Tomek z BIOFEED

Nie rozumiem żeby krowom takie badania robić 🙆

Zwykłe witaminy zboże , kukurydza i siano i nic więcej nie cza

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Michał18 napisał(a):

A na co to po co. Jak miałem krowy  rano dostały kiszonke z kukurydzy + miskę śruty, jak zjadły to siana. Na południe po widłach sianokiszonki, wieczorem po wiadrze ziemniaków i misce sruty na deser słoma. 

Edytowane przez 6465
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v