Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Te nowe gówna tak mają, jak akumulator rozładowany do zera to nie rusza. Trzeba drugi podłączyć kablem drugi  albo niektóre modele dają się nabrać na szybkie przełożenie przewodów.

On nie do zera bo pali. Może naładowany bo podłączyłem inny i zagrało 

Opublikowano
9 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...no myślę Grzesiu, że te przepisy nie pojawiły się przed chwilą...

Kurna...

Wam powiem, że ładniy dzionek dziś był...ale pod wieczór jakis zimny wiatr się zrobił...

...by nie ten wiatr, to by ciepło było....bo najgorszy jest wiatr...

Akumulator kup ...

...nie ma za co...

Po co jak pali. Chciałem profilaktycznie 

Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

1 godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

ktoś coś w tym temacie

Z kujawsko pomorskiego to Koronowo i okolice tam jest zagłębie tych producentów , masz kontakt do  Przemka sołtysa ? To dzwoń on robił  tam u któregoś  remont przyczepy , może doradzi odradzi 😉

o dzięki za Info

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...no myślę Grzesiu, że te przepisy nie pojawiły się przed chwilą...

Kurna...

Wam powiem, że ładnie dzionek dziś był...ale pod wieczór jakis zimny wiatr się zrobił...

...by nie ten wiatr, to by ciepło było....bo najgorszy jest wiatr...

Akumulator kup ...

...nie ma za co...

No nie...lecz ja nie o tym. Jakoś tak w takich sytuacjach...No nie po mojemu aby ,,kopać leżącego" lepiej żeby się żywność zmarnowała na polu? No ale cóż takie to teraz czasy🤷‍♂️

Zbyszek jak liczyć usługę oprysku od ha? 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał(a):

Dość drogo...

Bardziej by zniechęcić....

100 za ha.

Ale podczepić i opryskać komuś ten jeden ha tylko...to moim zdaniem...dobra cena ..

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jest taki prostownik z funkcją naprawy - fajna sprawa. Myślałem że to kit ale faktycznie coś tam działa.

Jaki to?  Mam taki mały CETEK , ma chyba funkcje odsiarczania czy coś takiego.🤔

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jest taki prostownik z funkcją naprawy - fajna sprawa. Myślałem że to kit ale faktycznie coś tam działa.

tzn z odsiarczaniem ? podobno działa tak że jak nie ładuje to trochę rozładowuje i tak w kółko ale skuteczność nieudowodniona tzn nie każdego ocuci tylko specyficzne przypadki 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, konteno napisał(a):

tzn z odsiarczaniem ? podobno działa tak że jak nie ładuje to trochę rozładowuje i tak w kółko ale skuteczność nieudowodniona tzn nie każdego ocuci tylko specyficzne przypadki 

7 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Jaki to?  Mam taki mały CETEK , ma chyba funkcje odsiarczania czy coś takiego.🤔

Nie pamiętam nazwy ale plus taki że jak podłączysz do zdechniętego aku to zacznie ładować. Miałem taki słabszy akumulator co zaraz zdychał,  po cyklu takiego odsiarczania widac było widoczną poprawe. 

Gdzieś widziałem na OLX  ogłoszenia z barierami drogowymi z których robią przegrodzenia dla bydła. Nie mają jakiś certyfikatów i od ciula ich zdemontowali przy drogach. Teraz wszędzie wstawiają te liny.

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, Ajeto napisał(a):

Trzy posty dziewczyn jeden pod drugim. O trzy za dużo

zmień robote

widać że widoku ładnych fajnych młodych dvpek ci brakuje chyba że wolisz męskie to nie masz czego tu szukać 

Opublikowano
21 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

No nie...lecz ja nie o tym. Jakoś tak w takich sytuacjach...No nie po mojemu aby ,,kopać leżącego" lepiej żeby się żywność zmarnowała na polu? No ale cóż takie to teraz czasy🤷‍♂️

Podatek kto zapłaci ?.

Opublikowano
21 minut temu, 6465 napisał(a):

On nie do zera bo pali. Może naładowany bo podłączyłem inny i zagrało 

Na pewno naładowany. Ten prostownik kontroluje poziom naładowania. Jak jest naładowany to nie ładuje. A pokrętło nie służy do podnoszenia wartości na wyświetlaczu tylko do jej obniżania. Jak podłączasz to najpierw sobie je ustaw na max, a potem, jak już podłączony, kręć w lewo, żeby na wyświetlaczu się pojawiło 10% pojemności akumulatora. Jak doładowuje, to ta wartość sama będzie spadać, aż spadnie do zera. Wtedy akumulator jest naładowany 

Cośta narozrabiali od południa🤔

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v