Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
20 minut temu, bezbarwny napisał(a):

Niepotrzebnie się silisz. Ten Kwazi, to Cię przecenia jednak. 
miłego dnia

Wierzę w ludzi 🤷...

19 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

grubo 

No...i to chyba nie jest koniec 😞

10 minut temu, 6465 napisał(a):

Nie pierwszy raz tak poleciało. 

W obecnej sytuacji wystarczy, żeby się utrzymali przez rok. Nasze rolnictwo leży i kwiczy...a w zasadzie nie istnieje po tym roku...

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Belaruss820 napisał(a):

Witajcie,ehh ciężkie jest życie na wsi jako niania. @Qwazi u nas mleczarze się zwijają,przerzucają się na roślinną...dynie pokazują potencjał cenowy,ale ja wiem że ta bańka pęknie za rok dwa. Może to czas się zainteresować uwięzieniem do końca życia i stawiać te mleczne jak to już kiedyś mnie na wsi ogłosili przyszłym potentatem mlecznym?🤔

Jeżeli masz potencjał, żeby to wytrzymać, to teraz będzie najlepszy czas na takie manewry. Warunek, trzeba mieć zapleeeeeecze...bo dość długo trzeba będzie jechać na dużych stratach...

1 minutę temu, 6465 napisał(a):

Nigdy tyle mięsa nie wywoziliśmy z kraju co w obecnej chwili. Chyba cena czyni cuda. 

Wy wywozicie, inni przywożą...i się kręci karuzela...tylko dla nas coraz wolniej

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Jak tak będzie podlewać dalej to kuku miejscami do stycznia będzie stać, chyba że zwierzyna wymłuci. Kto pokosił to o świcie widać jakie hordy tego siedziało w niej. 

U nas na razie nikt nie kosił za mokra jest jeden coś tam skosił ale to taka co się tam nie udała i taka po metr była, a z tymi dzikami to jest tak że w jednym miejscu oni są a w innym nie bo mam pola to 10 km w jedneo stronę to 10 km w drugą stronę,są miejsca po prostu na nie dzieś przy lesie jakieś bagna,a jak pole z daleka od jakiś lasów i nie po drodze do innego lasu to spokój.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Qwazi napisał(a):

Wierzę w ludzi 🤷...

No...i to chyba nie jest koniec 😞

W obecnej sytuacji wystarczy, żeby się utrzymali przez rok. Nasze rolnictwo leży i kwiczy...a w zasadzie nie istnieje po tym roku...

Skąd ten czarny scenariusz?. Chodowla trzody nie opłacalna od kilku lat a w okolicy trzodziarze najwięcej inwestują. I co rok powstają nowe chlewnie.  Ja im dobrze życzę i kibicuje. Skupują zboże i kukurydzę z okolicy a i przywożą do nich zboże że skupów.

Edytowane przez 6465
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Ajeto napisał(a):

No z Meg. Jacuś pisze, że to chłop😗

Nie wiem. Ostatnio go widziano gdy ruszał na Warszawę. Nie dotarł na spotkanie?

Nie masz od niego informacji rzadnej?.

Dziwna sprawa 

Zawsze w dwóch razem aż sama się dziwię że nie masz informacji. 

Może jeszcze się zapytam gdzie jest Slavvek po którym też ślad zaginął? . 

Dziwne tu rzeczy się dzieje jednego brak drugi zaginął.  

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
10 minut temu, 6465 napisał(a):

Skąd ten czarny scenariusz?. Chodowla trzody nie opłacalna od kilku lat a w okolicy trzodziarze najwięcej inwestują. I co rok powstają nowe chlewnie.  Ja im dobrze życzę i kibicuje. Skupują zboże i kukurydzę z okolicy a i przywożą do nich zboże że skupów.

Ja tam wszystkim dobrze życzę i kibicuję, ale krowy mleczne to nie świnie. Tu trzeba wytrwać w kryzysie przy dużych kosztach. A jak się nie wytrwa i zlikwiduje, to odbudować się tego tak szybko nie da. Nie mam wiedzy o rynku trzody, ale tam chyba króluje tucz nakładczy, a to jest zupełnie inna rzeczywistość 

Opublikowano

O mleku się nie wypowiadam bo krowy i nas w okolicy wyginęły. Jak gdzieś jedziemy z dziećmi i krowę zobaczą to taka euforia jak ja miałem w ich wieku i zobaczyłem zachodni traktor😃

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Mleczarze...dzisiaj dostanę SMS o obniżce 30gr. Przerzut po 1,3, wszystko zalega w magazynach. Z Argentyny ponoć dotarło do nas masło po 13 zł i sery po 10...jak tam ziemia po 100tys🤔...będzieta krów dostawiać 🤔...sorry za uszczypliwość 🙋

dlatego wziąłem używkę 😂

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał(a):

rolnik co wybierasz ??
albo areszt albo budapeszt ?? 🤣

piekne miasto ,warto zwiedzic, byl tak smao zniszczony jak warszawa albo i bardziej i bez powstania..

ilosc pomnikow i palacow nie do opisania.

nie wieje , bez chmur zimno,

komus sie nudzilo -jak nam i sprawdzil dane 

jak zwykle wyszo ze oo nieprawda.

ja to lubie taka pogode ..

po co pokazujesz swoje kompleksy ??? normalny by napisa do gdanska czy warszawy.

czytales jej posty ?? dokladnie zproba zrozumienia ??

jak ci sie bedzie nudzic cofnij  kilkaset stron...

absurdalna skladnia,dziwne slownictwo,wyszukane zwroty ..posty od czapy ,zupelnie nie na temat..

dopiero niedawno zaczela psac w miare sensownie-to sie nazywa samouczaca sztuczna inteligencja.

wierzyba baba w gusla, az jeje d*pa uschla ..

cytujac kasyka - mordujcie wszystkich ,bog swoich rozpozna.

ja nieraz swoje starej  mowie- pasztet dla paszteta 🤣

Widać Jacusiu że twoja niepełnosprawność zaczyna się pogłębiać coraz to bardziej i bardziej.

Szkoda mi ciebie naprawdę jednak wiadomo choroba nie wybiera na nią trzeba sobie zasłużyć.

Widać gołym okiem że u ciebie właśnie to się stało i zamiast być w remisji ona się pogłębia. Nie wiem czy to dobrze czy źle ale jednak stało się to co każdy wiedział że się stanie nawet co poniektórzy tutaj to podejrzewali. 

Zastanów się dobrze czy nie warto iść do innego lekarza który da ci prawidłową diagnozę na twój temat a nie tylko chodzisz do takiego co ci mydli oczy. 

• Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano
3 minuty temu, Strongman napisał(a):

Ja się pytałem kierowcy to on mówił że nic nie mówili żeby ja to obniżka była

Mam info od radnego. Po południu pewnie SMS dotrze, bo tak zawsze jest

Opublikowano
11 minut temu, 6465 napisał(a):

O mleku się nie wypowiadam bo krowy i nas w okolicy wyginęły. Jak gdzieś jedziemy z dziećmi i krowę zobaczą to taka euforia jak ja miałem w ich wieku i zobaczyłem zachodni traktor😃

Nawet w zagłębiach krowiarzy krowy nie zobaczysz bo wszystko siedzi w oborach od urodzenia do smierci.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

https://www.facebook.com/share/v/17W1v2shNG/

4 minuty temu, Strongman napisał(a):

Za bugiem ludzie wypasają.

U mnie co najmniej w 10 gospodarstwach wypasają. Jest taki, co HF-y tylko 2 miesiące w roku w oborze trzyma, a pozostałe 10 zgania tylko na udój. Choć nie bardzo wiem, czemu te 2 miesiące tak robi. Ja bym już tak trzymał całorocznie. Moje na noc w oborze, w dzień wypraszam panie z lokalu🤷

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

To temu tuskowi wzrosło do 40% bo miastowi jednak mają w portfelu więcej bo sklepie taniej jedzenie

Młody nie jesteś I wierzysz w te sondaże? Daj Boże🙏 ostatnie dwa lata rządów tego rudego Lisa.