Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, dsbh napisał(a):

U Ciebie gmina typowo rolnicza czy trafia się przemysł ?

Należało zapytać skąd te stawki ? Na podstawie czego wyliczone i kiedy.

Poza tym słyszałeś, że przepisy są po to aby je naciągać.

To Ty na całości widzę, rozwijasz się.

@Bezduszna znowu miesza. Pewnie jej o Chłoporobotnika chodzi. Tylko trzeba się wszystkiego w jej przypadku domyślać.

Skad te pomysły się ci biorą. 

Staram się być grzeczna i uprzejma dzisiaj.

O żadnym mieszaniu nawet dzisiaj nie pomyślałam 🤣

Opublikowano
Godzinę temu, Michał18 napisał(a):

Ja jak domieszam więcej niż pełne wiaderko 5 l pszenżyta na każdy worek owsu i otrębów to zapalenia

3/4 żyto i pszenżyto pół na pół, 1/4 mieszanki owies jęczmień pszenica. Do tego rzepakowa, witaminy i bufor. Zapalenia to rzadkość. Gatunek zboża u ciebie chyba nie jest problemem. 

36 minut temu, radekz200 napisał(a):

tylko tutaj mega mokra, ale sucha też się owija i idzie 😛

IMG_7170.jpeg

Bardziej chodzi mi o to czy folia nie przebija się o łodygi lucerny, bo skoszona lucerna "sciernisko" ma twarde. 

A beka z metalfachu spada dość agresywnie na ziemię 

Opublikowano
19 minut temu, Qwazi napisał(a):

Gmina typowo rolnicza. Działalności sporadyczne i powiązane z rolnictwem. Zapytany o wszystko. Albo raczej wyjaśnimy, że ta stawka jest wzięta z sufitu.

Mogą se naciągać, jak mnie tam nie będzie, dopóki będę to będą oficjalnie słychać, że naciągają 🤷

Radnym jesteś, sołtysem czy podatnikiem ?

Jeżeli typowo rolnicza to wiadomo że skądś  trzeba wziąć kasę na budżet.

19 minut temu, malaczarna napisał(a):

To teraz już wiemy na jakie "grzybki" chodzisz 🤫 😁.

19 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Skad te pomysły się ci biorą. 

A sam nie wiem 🤔🤫:ph34r:.

20 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Staram się być grzeczna i uprzejma dzisiaj.

O żadnym mieszaniu nawet dzisiaj nie pomyślałam 🤣

To powinnaś podkreślać do kogo co mówisz aby uniknąć nieporozumień.

• Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, szymon09875 napisał(a):

3/4 żyto i pszenżyto pół na pół, 1/4 mieszanki owies jęczmień pszenica. Do tego rzepakowa, witaminy i bufor. Zapalenia to rzadkość. Gatunek zboża u ciebie chyba nie jest problemem. 

Bardziej chodzi mi o to czy folia nie przebija się o łodygi lucerny, bo skoszona lucerna "sciernisko" ma twarde. 

A beka z metalfachu spada dość agresywnie na ziemię 

no nieraz potrafi się coś przedziurawić, jak coś to dopłać i weź z hydraulicznym lapaczem foli 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, dsbh napisał(a):

Jak ją oceniasz ? Co to za firma i ile ton nacisku ?

Firma Cormak jak dobrze pamiętam, co do nacisku 14T, sprawuje się bardzo dobrze jak mocno sękata i powykręcana sosna to jedynie trzask idzie. Tu wiadomo można łupać długie kawałki chyba +/- 80 cm długości to dorobiłem sobie taki grubszy pieniek wysokości 50 cm co stawiam na tym podeście, aby się nie schylać na sam dół kładąc i podnosząc klocki. Więc maszyna godna polecenia będzie już chyba 3 rok jak użytkuje 

• Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, dsbh napisał(a):

To teraz już wiemy na jakie "grzybki" chodzisz 🤫 😁.

Już wiadomo dlaczego męża tak karmi to ciasteczkiem to kotlecików . Aby był bardziej uległy i nie patrzył co żona robi i nie robi w domu. 🤣🤣

Ja bym na jego miejscu już nic nie wzięła do gardła przygotowanego przez nią. 🤣🤣

Opublikowano
2 godziny temu, Bezduszna napisał(a):

Do tej pory u mojej sąsiadki która paliła drewnem to była praca podzielona on przygotowywał drewno ona przewoziła przygotowane drewno do domu. 

Chociaż jak dla mnie tak jak mówisz powina robić jedna osoba Tym bardziej mężczyzna ale jak widać nie ukarzdego tak jest jak mówisz 

Niby w Warszawie sąsiadka paliła drewnem.🤦‍♂️ Weź ty bezmózgu idź do tego tartaku może cie wezmą do roboty, to dostaniesz pare opołów w ramach premi.

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, dsbh napisał(a):

Radnym jesteś, sołtysem czy podatnikiem ?

Jeżeli typowo rolnicza to wiadomo że skądś  trzeba wziąć kasę na budżet.

Radnym i podatnikiem. Chociaż akurat mi, jakim podatnikowi, to generalnie lotto, bo mam głównie ziemię bo i VI klasy...ale to nie znaczy, że mam akceptować takie buble

A głównym źródłem wpływów do budżetu gminy nie jest podatek rolny. On stanowi, w w przypadku mojej gminy. On stanowi niecałe 20% tuch wpływów 🤷

22 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

W skrócie to...

to dla dobra gmin...i nas samych...

Słaba argumentacja, bo jest dokładnie odwrotnie 🤷...dla dobra nas samych, czyli podatnika, to takie sztuczne ustalenie ceny skupu żyta powoduje, że ten podatnik płaci podatek wyższy, niż powinien płacić na podstawie ustawy o podatku rolnym. I tutaj pomijam tą niezgodność z przepisami o torek wspomniałem wcześniej 

A i jeszcze jedno...gmina nie musi się rozwijać...jedyne co ona musi, to realizować zadania własne i zlecone przez organy wyższego rzędu. A te zadania są precyzyjnie określone w ustawie...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

A do podatku wymyślili 620🤦

I tak obniżyli względem poprzedniego roku. 

Na podstawie art. 6 ust. 2 ustawy z dnia 15 listopada 1984 r. o podatku rolnym (Dz. U. z 2024 r. poz. 1176) ogłasza się, że średnia cena skupu żyta za okres 11 kwartałów poprzedzających kwartał poprzedzający rok podatkowy 2025 wyniosła 86,34 za 1 dt. 

Na podstawie art. 6 ust. 2 ustawy z dnia 15 listopada 1984 r. o podatku rolnym (Dz. U. z 2025 r. poz. 1344) ogłasza się, że średnia cena skupu żyta za okres 11 kwartałów poprzedzających kwartał poprzedzający rok podatkowy 2026 wyniosła 66,42 zł za 1 dt.

Edytowane przez Kallina86
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Niby w Warszawie sąsiadka paliła drewnem.🤦‍♂️ Weź ty bezmózgu idź do tego tartaku może cie wezmą do roboty, to dostaniesz pare opołów w ramach premi.

Nie wiesz co to skrót myślowy. 

Zapomniałam dyslekcja 

Następnym razem będę pisać jak do 4 letniego dziecka specjalnie dla ciebie. 

Sąsiadka na działce a nie w bloku. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
5 minut temu, Kallina86 napisał(a):

I tak obniżyli względem poprzedniego roku. 

Na podstawie art. 6 ust. 2 ustawy z dnia 15 listopada 1984 r. o podatku rolnym (Dz. U. z 2024 r. poz. 1176) ogłasza się, że średnia cena skupu żyta za okres 11 kwartałów poprzedzających kwartał poprzedzający rok podatkowy 2025 wy- niosła 86,34 za 1 dt. 

Na podstawie art. 6 ust. 2 ustawy z dnia 15 listopada 1984 r. o podatku rolnym (Dz. U. z 2025 r. poz. 1344) ogłasza się, że średnia cena skupu żyta za okres 11 kwartałów poprzedzających kwartał poprzedzający rok podatkowy 2026 wyniosła 66,42 zł za 1 dt.

To jest kwota wynikająca ze statystyki za 11 poprzedzających kwartałów. Ale to nie jest wysokość podatku rolnego w myśl ustawy. Poza tym, ta sama ustawa zawiera delegacje, na mocy której rada gminy może tą kwotę obniżyć. Może, czyli ma prawo. Zatem rada ma dwa wyjścia albo pozostanie przy kwocie podanej w obwieszczeniu prezesa GUS i wtedy będzie to te 68 z haczykiem, albo obniży. I teraz, jeśli obniży, to czym ma się przy tej obniżce kierować? Sufitem? Pijackim zwodem? Czy może jakimiś argumentami? Jeśli tak to jakie to argumenty. I tutaj należy wywieść, se Rada Gminy jest organem administracji publicznej, który zgodnie z Konstytucją musi działać na podstawie i w granicach prawa. Zatem sufit i pijackie zwidy nie wchodzą w grę. Argumenty typu wpływy do budżetu również. Jeśli już się decyduje na obniżenie, to należy obniżyć do realnej wysokości cen skupu w rejonie gminy. Po to ustawodawca zawarł ta delegację. Bo rok rokowi nierówny i rejon rejonowi też, a GUS podaje z niemal 3 lat...a rolnik ma uiścić podatek rolny w wymiarze 2,5 dt z ha przeliczeniowego...wiadomo, że zboża pod budynek gminy nie przywiezie...

Reasumując, jeśli obniżymy do kwoty, która jest wyższa niż ceny skupu w danym terenie, to powodujemy, że ten rolnik nie odprowadzi 2,5 dt, tylko dajmy na to 3...zgodne z przepisem?

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

k**wa co za czasy🤦‍♂️

Screenshot_20251021_160601_Facebook.jpg

Ludzie i tym nie pamiętają a później tragedia. 

Ale zawsze powtarzam głupich nie trzeba siać oni sami się rodzą. 

Opublikowano
23 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nudzisz się Ksysiu w tej pracy co nic nie robisz? To może pobaw się rączką pod biurkiem

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

k**wa co za czasy🤦‍♂️

Screenshot_20251021_160601_Facebook.jpg

No co....

Był czas przywyknąć...już...🤷

16 minut temu, Qwazi napisał(a):

Nie ma to znaczenia...mają płacić zgodnie z przepisem 🤷

Łeeee tam...przepisy głupie lepiej zmieniaj...

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Haha 1