Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeśli jednak będzie się najniższa stawkę placił to trzeba się przygotować na to że będzie się miało najniższa emeryturę. Duża część ludzi nie oszukujemy się nie samotna i trzeba się liczyć z tym że ta druga osobę też przydało by się w jakiś sposób zabezpieczyć na starość. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Ja nie lubię siedzieć w oborze ani też w polu 

Zrobię robotę do innych zajęć 

Gdy byś nie lubił to byś to ebnął i szukał innego chlebka. 

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Przecież 15 ha to ja swoją 3-ka w dwa dni po 8h zrobię ...

Całe życie spędzisz przy tych krowich cyckach, żeby sobie kupić większe zabawki, żeby siedzieć przy krowich cyckach ...

to czego gadasz ze dla mnie za mały? w tym roku zaorze jeszcze 1,5 ha starej łąki a na wiosnę 5 ha pod kukurydzę potem po gorzowskiej 3,5 ha i wszystko 😂

Opublikowano
5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Jeśli jednak będzie się najniższa stawkę placił to trzeba się przygotować na to że będzie się miało najniższa emeryturę. Duża część ludzi nie oszukujemy się nie samotna i trzeba się liczyć z tym że ta druga osobę też przydało by się w jakiś sposób zabezpieczyć na starość. 

Dużo masz odłożone na ,,starość,, 🤔

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

W rolnictwie zakup maszyn na nowsze, lepsze....nigdy się nie kończy...

Kwestia myślenia do przodu

W usługach to tak, dwa lata i następne, inaczej idą do konkurencji, a zwykły gospodarz to jak tam se chce

9 minut temu, 6465 napisał(a):

Gdy byś nie lubił to byś to ebnął i szukał innego chlebka. 

Dziś zboże lepiej mi dało zarobić niż krowy

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Jeśli jednak będzie się najniższa stawkę placiło to trzeba się przygotować na to że będzie się miało majniższa emeryturę. Duża część ludzi nie oszukujemy się nie samotna i trzeba się liczyć z tym że ta druga osobę też przydało by się w jakiś sposób zabezpieczyć na starość. 

A ile ja znowu się nasłuchałem od tych ludzi co dożyli emerytury że tyle co napłacili przez tyle lat i jakby zebrali te wszystkie pieniądze to jakie by byli bogaci a mają całe gówno ogólnie system polega na tym żeby płacić jak najmniej bo potem i tak nie wiadomo czy się te pieniądze dostanie czy nie może kto ukradnie a może młodych nie będzie żeby na ciebie pracowali i guzik z tego będzie

Opublikowano

Zresztą, u nas każdy se ubzdurał że musi mieć swoje, usługi są bardzo tanie 

I weźmy taki siewnik

Brutto wyjdzie 50 tys

Brona wirowa amazone z siewnikiem na redlice  talerzowej, 250 zł za hektar 

To jest 20 lat zasiewu bez kosztów paliwa i serwisu, a także swojej pracy 

Tylko żeby ścieżki jeszcze chcieli robić na 12m 

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jest taki chleb?

Przynajmniej tak jest nazwany przepis Chleb z szpinakiem i dynia. 

Wydaje mi się że bardziej to ciasto ale okaże się jak kupię dynie i go zrobię.

Resztę produktów do przepisu mam. 

12 minut temu, slawek74 napisał(a):

Dużo masz odłożone na ,,starość,, 🤔

Czy to ważne🤔

Opublikowano
7 minut temu, Karol6130 napisał(a):

usługach to tak, dwa lata i następne

Czy ja wiem czy tylko  w usługach...

Normalnie też ...tam te naście lat, i maszyny archaiczne się wydają.

Robić można nimi, ale ludzie chcą lepsze, wydajniejsze.....i tak się sami nakręcamy ..no oczywiście na różnych poziomach...w zależności od potrzeb...

Opublikowano
6 minut temu, Strongman napisał(a):

A ile ja znowu się nasłuchałem od tych ludzi co dożyli emerytury że tyle co napłacili przez tyle lat i jakby zebrali te wszystkie pieniądze to jakie by byli bogaci a mają całe gówno ogólnie system polega na tym żeby płacić jak najmniej bo potem i tak nie wiadomo czy się te pieniądze dostanie czy nie może kto ukradnie a może młodych nie będzie żeby na ciebie pracowali i guzik z tego będzie

Ty masz rację nigdy tak naprawdę nie wiadomo czy dostanie się swoja emeryturę tym bardziej czy jej się dożyje. Tylko jeśli się jej dożyje to za tą najniższa będzie ciężko przeżyć cały miesiąc. Więc jeśli chcemy nie głodować to tylko mamy dwa wyjścia albo płacić większe składki lub oszczędzać 

Opublikowano
9 minut temu, Strongman napisał(a):

ile ja znowu się nasłuchałem od tych ludzi co dożyli emerytury że tyle co napłacili przez tyle lat i jakby zebrali te wszystkie pieniądze to jakie by byli bogaci

Tak się zastanawiam....a czemu akurat Tobie o tym opowiadają?

...i ciekawe , jak by te składki policzyć, czy to prawda by była....że aż tyle tego..

Opublikowano
5 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Zresztą, u nas każdy se ubzdurał że musi mieć swoje, usługi są bardzo tanie 

I weźmy taki siewnik

Brutto wyjdzie 50 tys

Brona wirowa amazone z siewnikiem na redlice  talerzowej, 250 zł za hektar 

To jest 20 lat zasiewu bez kosztów paliwa i serwisu, a także swojej pracy 

Tylko żeby ścieżki jeszcze chcieli robić na 12m 

ale za 20 lat po zasianiu tego co liczysz będzie warta 80

Opublikowano
6 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Przynajmniej tak jest nazwany przepis Chleb z szpinakiem i dynia. 

Wydaje mi się że bardziej to ciasto ale okaże się jak kupię dynie i go zrobię.

Resztę produktów do przepisu mam. 

Czy to ważne🤔

No pewnie że ważne...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

No pewnie że ważne...

Kobiety nie rozmawiają o pieniądzach z męzczyznami. 

Edytowane przez Bezduszna
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Ty masz rację nigdy tak naprawdę nie wiadomo czy dostanie się swoja emeryturę tym bardziej czy jej się dożyje. Tylko jeśli się jej dożyje to za tą najniższa będzie ciężko przeżyć cały miesiąc. Więc jeśli chcemy nie głodować to tylko mamy dwa wyjścia albo płacić większe składki lub oszczędzać 

Oszczędzać I coś za to kupić powiedzmy mieszkanie na wynajem lub inne jakieś nieruchomości zainwestować bo oszczędzać I trzymać na koncie czy jakie lokaty to głupota bo po raz wszystko bardziej drożeje niż na tym koncie a jak by przyszła wojna to wszystko zabiorą

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
Teraz, Strongman napisał(a):

Oszczędzać I coś za to kupić powiedzmy mieszkanie na wynajem lub inne jakieś nieruchomości zainwestować bo oszczędzać I trzymać na koncie czy jakie lokaty to głupota jak mi przyszła wojna to wszystko zabiorą

A nieruchomości Ci nie zabiorą ?? xD Powiedzą wyp*erdalaj albo kula w łeb i co zrobisz ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1