Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

E no, to jeszcze nie jest takie złe... 

O ile jest w tym trochę prawdy...nie sama fikcja...

...dlatego z Tobą idzie się dogadać, mimo że na pewne rzeczy patrzysz inaczej...a on...no głównie fantazje ...

...no tak w skrócie ..

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał(a):

Niema problemu gdzie ta papryka była sprzedawana w jakich sklepach :D

Mają własne sieci handlowe to legalnie sprowadzają do swych punktów handlowych .

Polscy producenci najwyżej co mogą rozdawać za darmo bo nie ma POLSKICH SIECI HANDLOWYCH :D

Nie ma co owijać w bawełnę taka prawda .

Z danych GUS wynika, że w pierwszych siedmiu miesiącach 2025 r. Polska sprowadziła rekordową ilość papryki. Za importowane warzywa zapłaciliśmy ponad 581 mln zł. Najwięcej towaru ściągnęliśmy z Holandii, choć na podium są też Niemcy.

ównym jest słaba sprzedaż papryki gruntowej - skupy na Lubelszczyźnie czy Zamojszczyźnie nie chcą przyjmować towaru. Podobna sytuacja występuje w woj. mazowieckim.

Wiec na rok 2026 nie potrzeba  sadzić Papryki , ziemniaka , kapusty , marchewki , pietruszki , kalafiora , pomidora . SĄSIEDNICH KRAJÓW ROLNICY DOSTARCZĄ DO SWYCH SIECI HANDLOWYCH W POLSCE .

Pojawia się dużo tańszego produktu, często poniżej kosztów polskiej produkcji . W Polsce za drogo się produkuje .

Chwila moment przecież Lidl, Biedronka szczyci się tym że bierze od Polskich rolników produkty. 

To co uważasz że kłamią 🫢

Poza tym jest tak że od pewnego czasu Polska żywność to jest tylko na papierze ile to razy jest pod szyldem Polskim sprzedawane mięso z innych państw. 

Nasz rolnik teraz tylko będzie się zastanawiał czy warto inwestować w cokolwiek na przyszły rok a nie tylko w warzywa czy w owoce. 

Przychodzą ciężkie czasy 

Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał(a):

Polscy producenci najwyżej co mogą rozdawać za darmo bo nie ma POLSKICH SIECI HANDLOWYCH

No jak nie?

Teraz, Bezduszna napisał(a):

Przychodzą ciężkie czasy 

A były kiedyś lekkie...w rolnictwie?

6 minut temu, slawek74 napisał(a):

jednak cywilizacjia jak sznurek

W cywilizacji to...trytytki...😆

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A były kiedyś lekkie...w rolnictwie?

Nie było tylko teraz będzie jeszcze gorzej.

Z powodu tego że wchodzą niedługo bardziej konkurencyjne produkty czyli jednym słowem tańsze. Co za tym idzie zwiększona będzie chemia czyli ludzie będą chorować jeszcze więcej niż zazwyczaj. Dzięki temu mykowi rynek farmakologiczny się zbogadzi. 

Jeśli jeden do dodamy do drugiego mamy sytuację która na długie lata chociaż nie od razu ale po jakimś czasie jedna gałąź gospodarczą

Opublikowano
3 godziny temu, jahooo napisał(a):

Dziś mnie klątwa parczewska dopadła, opona w traktorze strzeliła z tyłu. Cóż, parę lat juz miała, ale była nadzieja, że do końca sezonu wytrzyma, tak się umawialiśmy :D

A mi krzyżak w wale napędowym cardana w john deere strzelił. Dobrze że mam więcej ciągników z ładowaczem niż jeden.

• Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, galan99 napisał(a):

Polscy producenci najwyżej co mogą rozdawać za darmo bo nie ma POLSKICH SIECI HANDLOWYCH :D

jak ktoś coś dostanie za darmo to tego nie kupi dlatego lepiej zniszczyć niż oddawać 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Czyli wychodzi na to że ma podwójna stratę. 

Dla mnie prosta sprawa by lepiej było powiedzieć co łaska to część kosztów  minimalnie się jednak by się zwróciła 

Opublikowano
12 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Nie było tylko teraz będzie jeszcze gorzej.

Źle jest bo przyszedł "urodzajny" rok. Do tej pory były susze, które mocno ograniczały plon, z roku na rok były coraz większe nasadzenia ale susza skutecznie je ubijała, aż przyszedł taki rok jak ten, gdzie wody nie zabrakło i zrobiła się spora nadpodaż, a jak nadpodaż to wiadomo co dzieje się z cenami ...

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, jarecki napisał(a):

jak ktoś coś dostanie za darmo to tego nie kupi dlatego lepiej zniszczyć niż oddawać 

Rozdawanie warzyw w tym roku nic dobrego nie wróży , daje sygnał dla importu jeszcze większej skali do Polski .  Polski towar wypadł z obiegu . Kilka lat temu powiadałem jak wchodziliśmy do Unii z pełnym talerzem zupy . Unia łyżeczką pomału co roku zabierała z talerza zupę . Co tam jedna łyżeczka a co tam 2 łyżeczki i przez ten czas łyżeczką zabrali wszystko . Niemcy powiadali tak jak weszliśmy do Unii oni 40 lat nie mieli rynku zbytu wiec obecnie MAJĄ ZDOBYLI I NIE POZWOLĄ SOBIE ODEBRAĆ . Polska miała rynek zbytu na wschód do roku 2014 w roku 2014 wszystko pier....eło przez nakładane embarga a był to rynek 80 % Polskiej produkcji rolnej .

Nie nadprodukcja, tylko nadmierny import żywności jest problemem.

https://www.facebook.com/watch?v=759342283478796

Marek mowi jak jest

https://www.facebook.com/watch?v=4087039221606762

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Bezduszna napisał(a):

się zbogadzi. 

Że co się mu zrobi?🤔

Ty z Galanem to nie po rodzinie?

...a tak z ciekawości....jak sądzisz ..czy Ziemia jest płaska?🤔

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Haha 3
Opublikowano
10 godzin temu, Qwazi napisał(a):

@Elon szacunek, Ty jesteś mega przedsiębiorczy gospodarz... usługi, suszenie, bydło, warzywa, handel bazarowy, transport i jeszcze miałeś czas, żeby z tatą do Niemiec po JD pojechać...Walencik może jedynie poczekać jak Ci siądzie kręgosłup lub padniesz na zawał...i długo czekał nie będzie raczej 🤔

Zapomniałeś dodać, że ma czas jeszcze coś napisać na AF. Musi mieć bardzo podzielną uwagę.

7 godzin temu, Wpaw napisał(a):

Szyjemy i dalej metry, Kasa jest konkretna nie to co na gospodarce 🤭

IMG20251006184020.jpg

IMG20251006184027.jpg

Na ścianach też się to sprawdza ? W jaki sposób się to robi ? Od pęknięcia do pęknięcia ?

25 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Jeśli jeden do dodamy do drugiego mamy sytuację która na długie lata chociaż nie od razu ale po jakimś czasie jedna gałąź gospodarczą

Jeśli jeden dodamy do drugiego mamy sytuację, która na długie lata chociaż nie od razu ale po jakimś czasie......

No właśnie co gałąź gospodarczą ?

@12Pafnucy czepiasz się szczegółów🙃.

Opublikowano
9 minut temu, dsbh napisał(a):

szacunek, Ty jesteś mega przedsiębiorczy gospodarz... usługi, suszenie, bydło, warzywa, handel bazarowy, transport i jeszcze miałeś czas, żeby z tatą do Niemiec po JD pojechać...Walencik może jedynie poczekać jak Ci siądzie kręgosłup lub padniesz na zawał...i długo czekał nie będzie raczej

Tak się zastanowić...to cały miesiąc roboty on w dwa dni ogarnia...

..szkoda że się gubi w tych bajkach...🤭

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Źle jest bo przyszedł "urodzajny" rok. Do tej pory były susze, które mocno ograniczały plon, z roku na rok były coraz większe nasadzenia ale susza skutecznie je ubijała, aż przyszedł taki rok jak ten, gdzie wody nie zabrakło i zrobiła się spora nadpodaż, a jak nadpodaż to wiadomo co dzieje się z cenami ...

Jeśli mówimy o tym to logicznie rzecz biorąc państwo Polskie jak i rządzący nie mówiąc o tych co importują do nas ta sama żywność powinni wziąć pod uwagę to że w tym roku będziemy mieć nad produkcję u siebie. 

Wtedy nie było by takiego kłopotu. Trochę dobrego zarządzania i przewidywania bo jak dobrze wydaje mi się na tym biznes polega na przewidywalności a nie na obsrywaniu swoich na poczet innych państw. Nawet jeśli umowy są zawierane wcześniej zawsze ale to zawsze można dojść do tego aby zmniejszyć importowanie danego produktu. 

Wszystko da się załatwić aby był Wilk strychu owca cała. Tylko trzeba trochę chęci. 

Opublikowano
3 godziny temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja to tylko pośrednik, ogólna stawka to stówka od rozrzutnika z załadunkiem, ja biorę z tego połowę. Znajomy bierze Cyklopa ze swoją trzydziestką, ja jadę swoją (ewentualnie jego siuntką) z jego rozrzutnikiem.

Z czego rżysz kudłata wszo lubelska?

Wypraszam sobie 🙋‍♂️😁 u fryzjera dzisiaj byłem 😁😁😁🤠

Ja to tylko pośrednik, ogólna stawka to stówka od rozrzutnika z załadunkiem, ja biorę z tego połowę. Znajomy bierze Cyklopa ze swoją trzydziestką, ja jadę swoją (ewentualnie jego siuntką) z jego rozrzutnikiem.

Opublikowano
2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Jeśli mówimy o tym to logicznie rzecz biorąc państwo Polskie jak i rządzący nie mówiąc o tych co importują do nas ta sama żywność powinni wziąć pod uwagę to że w tym roku będziemy mieć nad produkcję u siebie. 

Jprdl, ale ty bezmózga jesteś ... Co my, komunę mamy, że państwo będzie regulować kto i ile czego sadzi ???

Piszesz, że biznes polega na przewidywalności, no właśnie, może trzeba było mniej zasadzić, a nie co roku aby więcej i więcej bo się opłaca ... Co kilka lat w warzywach przychodzi taki rok, odsiewa tych najsłabszych a reszta jedzie dalej ...

• Like 1
Opublikowano
58 minut temu, Elon napisał(a):

A mi krzyżak w wale napędowym cardana w john deere strzelił. Dobrze że mam więcej ciągników z ładowaczem niż jeden.

A ile 🤔🤭 bo ja tylko 3 😁 jak na biednego lubelaka przystało 🤭😁

Opublikowano
29 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Że co się mu zrobi?🤔

Ty z Galanem to nie po rodzinie?

...a tak z ciekawości....jak sądzisz ..czy Ziemia jest płaska?🤔

Czepiasz się slówek " wzbogaci"

Nieeee tylko każdy ma swoje zdanie na ten temat jedni podobnie myslą a drudzy inaczej. Nie może być tak że mamy tylko samych takich którzy tak samo myślą musi być różnorodność. 

Pafnucy Ziemia nigdy nie była i nie będzie płaska. Jeśli jednak chcesz ją zrobić płaska to co ci szkodzi spróbować może ci wyjdzie. 

Opublikowano
9 minut temu, slawek74 napisał(a):

u fryzjera dzisiaj byłem 😁😁😁🤠

Kup se maszynkę a nie łażenie po fryzjerach... Somsiad się ostatnio wk*rwił, 5 minut strzyżenia maszynką z zegarkiem w ręku i 40zł... Kupił maszynkę i sam się strzyże.

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

O ile jest w tym trochę prawdy...nie sama fikcja...

...dlatego z Tobą idzie się dogadać, mimo że na pewne rzeczy patrzysz inaczej...a on...no głównie fantazje ...

...no tak w skrócie ..

No mam swój świat i swoje kredki tylko, że ja o tym wiem, on sobie nie zdaje z tego sprawy.

• Like 1
  • Haha 1