Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

Bo się chichotali że to złom

A gościu przyjechał 315 km w jedną stronę i nic nie targował

Chciałem 3 zapłacił i oba zadowoleni

I luks, że Ci handel dobrze poszedł 💪, ale się nie zniżaj do poziomu obelg, bo to nie Twój poziom🤷...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

Bo się chichotali że to złom

A gościu przyjechał 315 km w jedną stronę i nic nie targował

Chciałem 3 zapłacił i oba zadowoleni

I nic nie puściłeś chłopu na drogę ? 

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Tam nie będę miał ani ara ziemi a jakbym chciał mieć to w życiu na to nie zarobię. To po co żyć? Aby pracować, wegetować i państwo aby się dorabiało, bez żadnej przyjemności, prócz alkoholu i z niewiadomym żarciem? A może wydawać na bezsensowne plątanie się po świecie?

Ta rozmowa nam się rozbiega. Ty mówisz wyłącznie na podstawie swojego podwórka a ja trochę szerzej.

Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał(a):

Na tym polega wolność słowa. Każdy może się wypowiedzieć. Ale drwiny z głowy państwa, szefa rządu, czy ministrów, z urzędów jakie oni reprezentują, są poniżej poziomu elementarnej kultury. Takie moje zdanie. Jak mam komuś coś powiedzieć to mówię to w taki sposób żeby rozmówca nie wziął mnie za chama*🤷... 

Czy normalne jest to że z ludzi robi się idiotów za każdym razem kiedy są wybory do sejmu czy prezydenckie. To zawsze będzie działać w dwie strony. Jeśli ludzie wybierają taki a nie innych rządzących to wiadomo że czym prędzej czy później mleko się wyleje i jedno na drugich będą psioczyc. 

Najlepszym przykładem masz w tej chwili zachęcania przedsiębiorców w zatrudnieniu ludzi 50 plus czym to jest spowodowane nie dobrym uczynkiem. One już dawno się skończyły. 

Opublikowano
Teraz, dsbh napisał(a):

Ta rozmowa nam się rozbiega. Ty mówisz wyłącznie na podstawie swojego podwórka a ja trochę szerzej.

Generalnie ja mam w d*pie świat. Boję się go. I jak mam pracować posłusznie i tylko żyć w mieszkanku w obcym kraju to wolę żeby mnie tu skubali ale w moim b*rdelu. 

Opublikowano
10 minut temu, dsbh napisał(a):

Dlaczego mają pracować na czyjąś emeryturę ? To jest patologia. Firma która przynosi straty powinna iść do likwidacji.

Czyli uważasz że ludzi starszych którzy już żyją na kredyt państwa powinno się usypiać. Tylko młodzi powinni żyć i być na tym świecie to oni przecież dają pieniądze państwu. 

Tylko zobacz ile tych młodych w tej chwili żyje z socjalu a praca to już im nie w smak. 

Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Czy normalne jest to że z ludzi robi się idiotów za każdym razem kiedy są wybory do sejmu czy prezydenckie. To zawsze będzie działać w dwie strony. Jeśli ludzie wybierają taki a nie innych rządzących to wiadomo że czym prędzej czy później mleko się wyleje i jedno na drugich będą psioczyc. 

Najlepszym przykładem masz w tej chwili zachęcania przedsiębiorców w zatrudnieniu ludzi 50 plus czym to jest spowodowane nie dobrym uczynkiem. One już dawno się skończyły. 

A czy normalne jest, że ci ludzie sami i z własnej woli pozwalają na to, żeby z nich tych idiotów robić? I jeszcze zaciekle bronią oprawcy. Taka elita przy władzy, jacy ci, co ja tam wsadzili. Rządzący są przekrojem społeczeństwa. I tak na to patrzą w innych krajach. Prosty przykład... jak można wybrać człowieka, któremu udowodniono, że własnego syna posłał po łapówkę. I to udowodniono na jego prośbę. Nawet nie próbował się bronić. Jak można się spodziewać, wybierając kogoś takiego, że będzie uczciwy i będzie się kierował dobrem ogółu? Taki ktoś powinien sam się usunąć w cień i nie pokazywać. Jakie to standardy? Jaką można mieć pewność, że nie weźmie znowu, a jak weźmie to od kogo i za co?

7 minut temu, dsbh napisał(a):

@Rolnik1973 jest sens skracać łańcuch do piły czy wywalić na złom ? 

Daj spokój. Ile łańcuch kosztuje? 50 zł🤔, 70🤔

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, dsbh napisał(a):

@Rolnik1973 jest sens skracać łańcuch do piły czy wywalić na złom ? 

Jak zębatki śmieci i chcesz je dojechać to tak, w innym przypadku nie. Bo potem zamiast tylko zmienić łańcuch to będziesz zmieniać łańcuch i jego napęd ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
15 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Czy ja kłamie choć słowem o tym co jest rzeczywistością. 

Wiadomo że on jest i będzie tylko że to jest i bedzie uzależnione jest od tego czy będzie komu na niego robić 

Jak będą dobre zarobki Polacy przestaną wyjeżdżać, a inni zaczną przyjeżdżać. Inwestowanie w dzietność żeby  te dzieci potem wyjeżdżały gdzie tu sens i logika

Opublikowano
2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Czyli uważasz że ludzi starszych którzy już żyją na kredyt państwa powinno się usypiać. Tylko młodzi powinni żyć i być na tym świecie to oni przecież dają pieniądze państwu. 

Tylko zobacz ile tych młodych w tej chwili żyje z socjalu a praca to już im nie w smak. 

Nie zrozumiałaś wypowiedzi. Skoro ktoś pracuje i odkłada na swoje konto to te pieniądze mu się należą jak psu buda. Policz ile wyjdzie odkładając co miesiąc przez 40 lat 1500 zł czyli chyba najniższą składkę w tej chwili. A że państwo zabiera z tego konta na swoje potrzeby i jest nie wydolne pod tym względem to jest to tylko wina państwa. I tu musiałbym wrócić do wcześniejszych dyskusji ale to może potem bo na razie nie mam czasu na tyle.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, dsbh napisał(a):

Nie zrozumiałaś wypowiedzi. Skoro ktoś pracuje i odkłada na swoje konto to te pieniądze mu się należą jak psu buda.

Nie w obecnym systemie emerytalnym ... Ty płacisz teraz na cudzą emeryturę i liczysz na to że za 10-20-30-40 lat będzie komu płacić na Ciebie ... Im ta liczba większa tym mniejsze szanse że dostaniesz cokolwiek ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
23 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Czy normalne jest to że z ludzi robi się idiotów za każdym razem kiedy są wybory do sejmu czy prezydenckie.

Tak jest to normalne. Bo ludzie tego oczekują. Czyli odpowiada się na ich żywotne potrzeby i oczekiwania.

Opublikowano
17 minut temu, Qwazi napisał(a):

Jaką można mieć pewność, że nie weźmie znowu, a jak weźmie to od kogo i za co?

Mpżemy być pewni że weźmie, czyli element niepewności i zaskoczenia wyeliminowany, Iiiiii że syn przeszkolony też w tym zakresie, czyli wszystko odbędzie się zgodnie z tradycja.

• Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Jak będą dobre zarobki Polacy przestaną wyjeżdżać, a inni zaczną przyjeżdżać. Inwestowanie w dzietność żeby  te dzieci potem wyjeżdżały gdzie tu sens i logika

Ostatnio deklarują się że wyjeżdżają z powodu wyboru prezydenta Nawrockiego, byle mendy tylko nie obiecywali.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jak to wyplenić?

Im więcej gościu obiecuje w kampanii, tym mniej głosów powinien dostać w wyborach. Przecież wiadomo że i tak nic z tych obietnic.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v