Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

U Piotera to nie sentyment, to relax i przyjemność. Coś jak u Ciebie jazda na motorze. A u mnie ciężarówką po Europie. 

No niezupełnie...

Pioter ścierpieć nie może że wszystko się zmienia....czeka na powrót dawnego.

Opublikowano
2 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

ja nie muszę patrzeć, ja ci statystyki za poprzedni rok przytaczam więcej miejsc pracy w Polsce powstało niż się zamknęło 

Statystyka to nie wszystko. Zazwyczaj są one zawyżone. Realia i rzeczywistość to już jest inna bajka. Trzeba patrzeć to co jest w życiu a nie to co pokazują tabelki 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Wiesz czym są statystyki? Co to zakłamywanie statystyk? Twoje dane są o d*pę rozbić z prostego powodu - bo są ogólnokrajowe i uwzględniają duże miasta. Tak samo jak twoje dane o rosnącej produkcji rolnej. 

No ale to prawda...

Pioter rozejrzyj się.

Ludziom żyje się coraz lepiej.

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

I oby jak najdłużej tak.

Gospodarstw rolniczych coraz mniej, ale jednak na wsiach ludzie żyją coraz lepiej, bogatsi są...

...i bez grzebania w ziemi..

Dlaczego uważasz że tak się dzieje? 

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Wiesz czym są statystyki? Co to zakłamywanie statystyk? Twoje dane są o d*pę rozbić z prostego powodu - bo są ogólnokrajowe i uwzględniają duże miasta. Tak samo jak twoje dane o rosnącej produkcji rolnej. 

no ogólnokrajowe świat się nie kończy na twojej wsi. urbanizacja normalny proces, na wsiach najlepiej jak y mieszkali tylko rolnicy

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Teraz, Mateusz1q napisał(a):

na wsi co do gara włożyć? jeden ma kury drugi pszenice trzeci mleko czwarty miód i się wymieniamy z głodu mielibyśmy umrzeć? to co się stanie że taka bieda będzie? Rusek ?

Nie będzie pracy to nie będzie pieniędzy. Nie rozumiesz tego? Po co mają produkować jeśli nie będzie zbytu lub będzie marginalny? Myślisz, że wtedy będziesz jak teraz walił po 150 czy 200 kilo azotu, krowy będą miały wydajność po 50 litrów jak teraz? Z czego za to zapłacisz? Tu trzeba będzie gospodarzyć tanio i ekonomicznie czyli i plony nie będą szalone a wtedy to ledwo dla ciebie i twojej rodzinki starczy.

widać jak się na tym znasz 🤦🤣🤣🤣

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie widzę tego specjalnie. Większość zakredytowana po same uszy i żyją niby lepiej z pętlą na szyi i nie za swoje. 

Skąd wiesz kto ma kredyt?

Tobie nie żyje się lepiej?

Znaczy finansowo mam na myśli...

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

No niezupełnie...

Pioter ścierpieć nie może że wszystko się zmienia....czeka na powrót dawnego.

Ale z takim samym entuzjazmem tu pisze o ciachnięciu kaczora, abo królika jak ty o wycieczce motorem. 

Opublikowano
Teraz, slawek74 napisał(a):

widać jak się na tym znasz 🤦🤣🤣🤣

Przecież ty na niczym się nie znasz. Jesteś książkowym przykładem, że najgłupszy zostaje na wsi. Co mleczarnia i organizacja powie to ślepo za tym podąża. Myśli, że ma i wie wszystko a tak naprawdę gdyby nie oni to by dawno zginął.

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie widzę tego specjalnie. Większość zakredytowana po same uszy i żyją niby lepiej z pętlą na szyi i nie za swoje. 

jak do rzęs pójdzie to 4 kredyt do końca roku  bedzie spłacony i żałuję tylko że więcej nie było wzięte 

Opublikowano
30 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Co z tego że tak jest? Jeśli rzeczywistość jest inna. Ogłoszenia są owszem ale połowa z nich to tylko zostają nimi. Tak naprawdę w większości przypadkach to pracownicy przychodzą i uważają że nic nie muszą robić w i tak kasę dostaną. To jest mydlenie oczu. Szybciej będę pracodawcy zwalniać ludzi niż ich zatrudniać. Firmy są na dużych minusach i to nie tylko w Polsce ale na całym świecie. To musi gdzieś znaleźć ujście w końcu. Pieniądze kiedyś się skończą i już nie będzie tak słodko 

To bardzo dobrze, będzie taniej 

Co się teraz dzieje w kurortach, czego cen nie opuszczą 

Opublikowano
Teraz, 6465 napisał(a):

Ale z takim samym entuzjazmem tu pisze o ciachnięciu kaczora, abo królika jak ty o wycieczce motorem. 

Ale z jazdy ani z tych ciachniec wyżyć się nie da...

Ja się nie dziwię że inni motocyklami nie jeżdżą.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Skąd wiesz kto ma kredyt?

Tobie nie żyje się lepiej?

Znaczy finansowo mam na myśli...

Nie. 

A kto kupi działkę, wybuduje dom i urządzi w ciągu dwóch lat, przy dwóch lichych etatach bez kredytu? Sami to przyznają, że zakredytowani...

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
Qwazi napisał:

7 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Żeby ze zboża żyć to ma być tanio 

Żeby że zboża żyć to musi być powierzchnia🤷

Sławek jezdem...spod stołu się jakoś udało wydostać...na chwilę 🙃

Dzień dobry...14°, słonecznie, wiaterek jest, rosa ogromna...jakby taka pogoda się utrzymała to może jutro po południu by coś spróbował 

nooo ... myślę że ogarniesz ten pierdo..nikt 🤭😁

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ale z jazdy ani z tych ciachniec wyżyć się nie da...

Ja się nie dziwię że inni motocyklami nie jeżdżą.

Bo to pasja i relax po robocie. 

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie. 

Nowe auto, mówisz że masz sporo odłożone...i nie???

Kilka lat temu raczej gorzej ci się wiodło...🤔

Teraz, 6465 napisał(a):

Bo to pasja i relax po robocie. 

No oki....ale po co gadać że inni tak powinni...

Opublikowano
Mateusz1q napisał:

23 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

To my chyba w innym świecie żyjemy. Ściągnij te różowe okulary. 

zacząłeś temat że będzie bieda to uargumentuj dlaczego bo nic na to nie wskazuje. PKB rośnie, średnie wynagrodzenia rosną ludzią żyje się bardzo dobrze ale.moze czegoś nie widzę to co się stanie co się dzieje negatywnego że taki armagenlden przyjdzie

Gdzie to taki dobrobyt? 🤣 Jakoś większość ludzi narzeka a nie się cieszy... Pójdziesz do sklepu po byle spożywcze i parę stówek nie ma, do tego opłaty, inne koszty utrzymania, realnie jest tak, że w tej Twojej idylli ludzie żyją od wypłaty do wypłaty... I to nie leniwi tylko ciężko pracujący.

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Nowe auto, mówisz że masz sporo odłożone...i nie???

Kilka lat temu raczej gorzej ci się wiodło...🤔

Nie powiedziałbym. Wtedy mogłem dużo więcej ale sporo musiałem wydawać. Spłacić siostrę, trochę w chałupę włożone. 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie. 

A kto kupi działkę, wybuduje dom i urządzi w ciągu dwóch lat, przy dwóch lichych etatach bez kredytu? Sami to przyznają, że zakredytowani...

Jak się ma lichy etat to się szuka lepszego. Teraz możliwości jest wiele trzeba tylko chcieć. 

Opublikowano
43 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Tona ukropskiej pszenicy dać za kombajn, gdzie to tyle 

Toż to tona żyta 

Tylko tam podesłać Sławka, wpad by na cztery i zaraz by pobankrutowały te wasze byznesmeny 

Żeby ze zboża żyć to ma być tanio 

Po 700 zł za godzinkę placilam

Deszczyk dalej

• Like 1
Opublikowano
Teraz, 6465 napisał(a):

Jak się ma lichy etat to się szuka lepszego. Teraz możliwości jest wiele trzeba tylko chcieć. 

Gdzie masz te możliwości? Tak jak Ty, jeździć i w domu być gościem? A może dojeżdżać po 2h do pracy, stać w korkach i w domu tylko spać? To po co ten dom? Coraz więcej takich. I coraz więcej ludzi widząc takich puka się w głowę.

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

dokładnie u mnie w mleczarni brakuje ludzi do jeżdżenia zbierać mleko a robota wcale nie ciężka i pieniądze dobry

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v