Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jarecki napisał(a):

w podwórku -7 to w polu bylo wiecej , jeszcze w poniedziałek i wtorek ten

tez było -1 w podwórku 

To może i coś pomrozilo, ale pytanie na ile %% to komisja szanowna oszacuje ... Bo jak pamiętam suszowe kilka lat temu to się nóż w kieszeni otwiera ... Moje i sąsiada pszenżyto przez miedzę. I u niego 65% suszy a u mnie 40% suszy ... No jakoś chmury omijały jego pole jak nic xD 

Mogą wrócić komisję do suszy ale nie w takiej wersji jak kiedyś. A jedynie jakiś czynnik korygujący do aplikacji na podstawie tego co obejrzeli. Nie indywidualna ocena a czynnik korygujący dla np danej wsi czy gminy ...

Jak w sąsiedniej gminie rok temu w sadach, przyszła komisja z PZU i wyceniali straty gradowe na 50-80% a mądre panie z gminy i ODR to 20% maksymalnie, bo to przecież tylko mała plamka na owocu jest. Ale że ten owoc nie pójdzie na deser za 1.50 za kg tylko na skup po 60gr za kg to już nie pomyślały ... Bo taki owoc po gradobiciu nie nadaje się na dłuższe przechowanie, bo zaraz będą w tym miejscu choroby ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Łolek napisał(a):

I dlatego powinno być bykowe bo moje dziecko będzie robić na twoją emeryturę , choć i tak tych pieniędzy by nie było 

Nie powinno być. Tu powinno być dawno, stopniowo zmienione na indywidualne konto, dla każdego. 

Ty jesteś tak naiwny, że sądzisz, że obecny system, mimo braku oficjalnej nazwy bykowe nim nie jest? To na tej samej zasadzie działa. Taki ktoś jak ja też się w jakiejś części składa a nie skorzysta. Kiedyś naprawdę sądziłem, że masz sporą wiedzę ale ostatnimi czasy zaczynasz się pogrążać...

I po trzecie - dlaczego mam poprzeć ciebie, kogokolwiek tobie podobnego skoro to mój wróg i chce mi dokręcić śrubę?

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

dlaczego mam poprzeć ciebie, kogokolwiek tobie podobnego skoro to mój wróg i chce mi dokręcić śrubę?

Co tam za wrogi i co tam dokręcają?

Co tam znowu wymyslata?

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Co tam za wrogi i co tam dokręcają?

Co tam znowu wymyslata?

Popierając kogoś prorodzinnego wiadome jest, że aby dać swoim wyborcom dokręci śrubę reszcie. Prawda stara jak świat.

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Popierając kogoś prorodzinnego wiadome jest, że aby dać swoim wyborcom dokręci śrubę reszcie. Prawda stara jak świat.

Toż twoja rodzina korzysta tyż...

Opublikowano

Ale nie on 

Jego nikt poza nim nie obchodzi 

Pozostaje życzyć 100 lat na emeryturze 🫣

Coś tam w nocy popadało, teraz 17 stopni 

Gnój od kur musiałem wyrzucić 🤦 nie cierpię tych dinozaurów 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No z czego? Dzieci nie ma. Dodatkowych dni wolnych nie ma. Darmowe leki i tak się nie należą... 

A emerutury choćby...

Ty pracujesz, emerytów troje u was...

No ktoś na to robi....🤷

Opublikowano
Teraz, szymon09875 napisał(a):

Ale nie on 

Jego nikt poza nim nie obchodzi 

Ototo. Mi żadna władza na korzyść nic nie zmieni - dlatego nie chodzę na żadne wybory.

No ktoś na to robi....🤷

Niestety...

Opublikowano
11 godzin temu, Chłoporobotnik napisał(a):

I tak będziesz musiał tyrać do śmierci bo w obecnym systemie nikt nie zarobi na twoją emeryturę.

Jeszcze jak się dożyje do tych lat z naszymi dolegliwości zdrowotnymi..

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Niestety...

Sporo lat minęło zanim taki system stworzono...

Lepiej by było jak w zamierzchłych czasach?

Starzy i ułomni umierać powinni?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Sporo lat minęło zanim taki system stworzono...

Lepiej by było jak w zamierzchłych czasach?

Starzy i ułomni umierać powinni?

Ten system sprawował się idealnie dla państwa jeśli emerytury dożywało 10 czy 20% uprawnionych do jej otrzymania a nie pewnie z 80%, jak teraz.

Tu już dawno ktoś mądry powinien wymyślić ze szczegółami system oparty na "liczeniu na siebie" - ile przepracujesz, odłożysz, tyle będziesz miał. Umrzesz wcześniej - to upoważniasz kogoś, na przykład dziecko, do odbioru kwoty. Pożyjesz na emeryturze - w porządku. A nie odłożysz nic - to giń z głodu.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano

A co z chorymi?

W wielu przypadkach chory też może pracować i zarabiać. A jeśli nie może - to by należało rozważyć jakieś za i przeciw... Ale niegłupim pomysłem byłaby likwidacja tego problemu od podstaw. Czyli obowiązkowe kompleksowe badania dla parek chcących się rozmnażać.

2 minuty temu, mf362 napisał(a):

KRUS chyba wprowadzono w latach 70 albo później  ? Bo ludzie nie mieli z czego żyć 

Tak. Wtedy można było pole za rentę oddać. 

Opublikowano
50 minut temu, jarecki napisał(a):

u mnie nie ale w sąsiedniej gminie zboża ozime ostro dostały , dużo żyta zmarzło całkowicie , jare u mnie dostały mrozu i dość solidnie , raczej plonu juz nie bedzie 

U mnie owies na piachu po tych mrozach teraz dopiero nabrał wigoru ale już wiechę wypuszcza plonu nie będzie 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

W wielu przypadkach chory też może pracować i zarabiać. A jeśli nie może - to by należało rozważyć jakieś za i przeciw... Ale niegłupim pomysłem byłaby likwidacja tego problemu od podstaw. Czyli obowiązkowe kompleksowe badania dla parek chcących się rozmnażać.

Tak. Wtedy można było pole za rentę oddać. 

Pioter, co jakiś czas wymyślasz utopie... 

Jakie badania?

Jakieś specjalne wymogi, czystość rasowa, czy co?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Pewną religie w Rzymie 2000 lat temu też mogli nazywać sektą ...

Śmiejesz się z katoli ale jeśli tak dalej będzie wszystko zmierzać w tym kierunku co w tej chwili to za kilka lat twoja żona czy córka będzie z nakryta głową latem po ulicach chodzić i wtedy zatęsknisz za katolami 

Edytowane przez Łolek
  • Like 2
  • Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Pioter, co jakiś czas wymyślasz utopie...

A nie sądzisz, że by to poprawiło obecny stan? Bo ja jestem przekonany, że to byłoby korzystne zmiany a nie przekrzykiwania się, czy lepszy jest ten co wierzy czy ten co nie, czy ten co popiera homoseksualistów czy ten co nie. Jaki to ma wpływ na szarego obywatela... A tym co ma realny wpływ na portfel tego obywatela a co za tym idzie jego zadowolenie nikt się nie zajmuje albo wciska ciemnotę pod postacią socjalu, że jedną ręką wrzuca do kieszeni kwotę X a drugą, z drugiej kieszeni wyciągą tą kwotę X powiększoną o 20 czy 30%...

Opublikowano (edytowane)

No tu ciekawiej napisałeś...

Jedynie te twoje pomysły odnośnie emerytur, czy też chorych...trochę ...nierealne...

A cza jechac do miasta...

Przegląd w aucie zrobić....miensa se kupić...i żonę odwiedzić...

Opublikowano (edytowane)

Niespodziewane 8mm nad ranem

Chmurka przeszła od pn-zach kraju aż do pd-wsch i nie umarła. 

I to w nocy. Ciekawa rzecz.

Maj 103mm

Edytowane przez pedro2
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, marulekk napisał(a):

Ale fajnie na tej wsi, człowiek sobie siedzi deszczyk fajnie pada fajny szum w

tym foliaku 🤩😍🤗

17486680050573770075737135964370.jpg

Jak wpisałeś w gminnym wniosku zboża no to przyjadą i sprawdzą ale wątpię żeby zboża wymroziło,

przede wszystkim sprawdzają biednych sadowników i rzepaki

jakby wiało też byś tak spokojnie w nim siedział? 😂😂

Godzinę temu, marulekk napisał(a):

Ale fajnie na tej wsi, człowiek sobie siedzi deszczyk fajnie pada fajny szum w

tym foliaku 🤩😍🤗

17486680050573770075737135964370.jpg

Jak wpisałeś w gminnym wniosku zboża no to przyjadą i sprawdzą ale wątpię żeby zboża wymroziło,

przede wszystkim sprawdzają biednych sadowników i rzepaki

jakby wiało też byś tak spokojnie w nim siedział? 😂😂

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Łolek napisał(a):

Śmiejesz się z katoli ale jeśli tak dalej będzie wszystko zmierzać w tym kierunku co w tej chwili to za kilka lat twoja żona czy córka będzie z nakryta głową latem po ulicach chodzić i wtedy zatęsknisz za katolami 

Martw się o siebie a nie o moją rodzinę ... Nie śmieje się z religii, kto chce niech sobie wierzy, śmieje się że ludzie wierzą w tą czarną mafie w kieckach do ziemii ... Wiele wartości wspólnych z wiara katolicka jest w moim życiu, ale czarnej mafii w kieckach nie cierpię ...

Nie chcę wyganiać religii ze szkół. Kto jest wierzący niech sobie na to chodzi, ale jako zajęcia dodatkowe, opłacane przez rodziców, bez oceny z religii na świadectwie. Szkoła niech tylko udostępnia sale jak będą chętni na takie zajęcia ... Skoro jest tyle ludzi wierzących to nie powinno chyba być problemów z taką składka i frekwencja na takich zajęciach ?? Czy może się mylę ??

Edytowane przez Tomasz0611