Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

A no robia tym co mum, ale to stare wszystko 

Ciągnik z 1989r  beczka z 2007r

20250521_082146.jpg

A potłukła mnie krowa wczoraj 

Nie sprzęt ani marka ciągnika świadczą o typie rolnika🤦

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał(a):

Podlasiaski słomy szukają.  Mam ofertę 40zł szt. I płacą za prasę. Kasa przy załadunku. 

U nas przez zimę płacili po 80/90 za słomę ze stodoły. W sumie propozycja jaka dostałeś nie wydaje się zła. Bez roboty. A za te pieniądze możesz kupić obornik lub gnojowicę. 

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Kolejny dzień rwania ;)

IMG_20250521_083401.jpg

Byłem dzisiaj w biedrze i pusty stoisko z truskawkami było i karteczka "produkt pochodzi od lokalnego rolnika",  w sąsiedniej wiosce mieszka. 

Czyli co zwykły rolnik może do takiego dyskontu jednak sprzedać dostarczać , pewnie jakąś umowę specjalistyczną musi mieć 

Widocznie hiszpańska truskawka droższa od naszej 😁

Opublikowano

Ile teraz za prasowanie liczą?  Chodzi o to żeby przyjechali po to, bo ja mam zwinać a jak nie przyjadą 🤔

3 minuty temu, FarmerDyzio napisał(a):

U nas przez zimę płacili po 80/90 za słomę ze stodoły. W sumie propozycja jaka dostałeś nie wydaje się zła. Bez roboty. A za te pieniądze możesz kupić obornik lub gnojowicę. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, slawek74 napisał(a):

a co to ten typ 🤔 kończę przykrywać pryzmę przy wiankowym pomoże który 🤔

Masz dobry trunek🤔 

Kukurydza,szpilka gdzie nie gdzie pierwszy liść widoczny od jutra ma padać 🤯

Zielonki czekają....

@Wiesio80 słyszę z poludnia jak kukurydza ziemię rozsadza 🤔

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
8 minut temu, marulekk napisał(a):

Byłem dzisiaj w biedrze i pusty stoisko z truskawkami było i karteczka "produkt pochodzi od lokalnego rolnika",  w sąsiedniej wiosce mieszka. 

Czyli co zwykły rolnik może do takiego dyskontu jednak sprzedać dostarczać , pewnie jakąś umowę specjalistyczną musi mieć 

Może wstawiać, dlaczego nie ;) tylko dyskonty biorą wyłącznie truskawkę tunelową, gruntowa ich nie interesuje.

Opublikowano
10 minut temu, 6465 napisał(a):

Ile teraz za prasowanie liczą?  Chodzi o to żeby przyjechali po to, bo ja mam zwinać a jak nie przyjadą 🤔

myślę, że z 18 zł za balota trzeba liczyć. zależy pewnie jakie kawałki, jak dużo słomy no i ilość końcowa bel. W razie czego jakbyś miał gdzie schować pod dach to przez zimę i tak pewnie byś sprzedal z zyskiem. ale dochodzi zwożenie magazynowanie i później znowu ładowanie. Ale wg mnie to ma sens jeśli za te pieniądze kupisz obornik lub gnojowicę. bo jak wywieźć słomę i nie dać nic w zamian to chyba kiepski interes.

Opublikowano
16 minut temu, 6465 napisał(a):

Podlasiaski słomy szukają.  Mam ofertę 40zł szt. I płacą za prasę. Kasa przy załadunku. 

Ciekawe jak w tym roku będzie z ceną. Moja słoma z pokosu już zaklepana od weekendu majowego 

Opublikowano
13 minut temu, FarmerDyzio napisał(a):

myślę, że z 18 zł za balota trzeba liczyć. zależy pewnie jakie kawałki, jak dużo słomy no i ilość końcowa bel. W razie czego jakbyś miał gdzie schować pod dach to przez zimę i tak pewnie byś sprzedal z zyskiem. ale dochodzi zwożenie magazynowanie i później znowu ładowanie. Ale wg mnie to ma sens jeśli za te pieniądze kupisz obornik lub gnojowicę. bo jak wywieźć słomę i nie dać nic w zamian to chyba kiepski interes.

Zwożenie odpada, bo nie będę miał czasu tego robić.  Albo handel z pokosa , albo sieczka. 

Opublikowano
26 minut temu, Baks00 napisał(a):

Masz dobry trunek🤔 

Zielonki czekają....

Jutro.... dziś MF postanowił uszczelkę dmuchnąć 😡😡😡 hektara muszę 3p dorobić 🥴

• Sad 3
Opublikowano
Baks00 napisał:

8 minut temu, slawek74 napisał(a):

a co to ten typ 🤔 kończę przykrywać pryzmę przy wiankowym pomoże który 🤔

Masz dobry trunek🤔 

Zielonki czekają....

a to myślałem że może ktoś z trunkiem 🤔😁🤪 a tak poważnie to znalazłbysie

Opublikowano
5 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Kupiłeś coś nowego?

Już 2 sezon jade evrardem na kołach. 

4 godziny temu, soltys48 napisał(a):

A taki dobry był......

Biardzkiego chwali ten kto go ma ale tylko do chwili jak nie kupi nic innego 

Żeby nie było miałem, sprzedałem i kupiłem tej samej wielkości holdera 

Mój stoi, mam kawałek kartofli nim do pryskania i 2 działki po 20 ar w budynkach, ale chyba na jesieni też sprzedam.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, 6465 napisał(a):

W tamtym roku słoma z pokosu 50zł za bele płaciłem 

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, 6465 napisał(a):

+-20 

Mam zamówione +-50 ha slomy 400 za hektar z żyta u jednego u drugiego po 20 za balota 

Sam prasuje 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

+-20 

Mam zamówione +-50 ha slomy 400 za hektar z żyta u jednego u drugiego po 20 za balota 

Sam prasuje 

Daj kawałek 

Po 50 zapłaciłem za 200szt z góry 

Opublikowano

Ee no nie ma tragedii. Na pokosie gorzej to wyglądało 14 z ha średnio. 

Na torfach będzie lepiej. 

Tylko kiedy to skosić jak nadają ⛈️⛈️ 🙈 ze skrajności w skrajność. Dopiero człowiek wypatrywał, a tera beczy 🤪

Dobre tyle, ze dwie doby i trawa urosła 5-7cm. Jest wilgoć 

IMG_20250521_133454_5.jpg

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Wiesio80 napisał(a):

Jutro.... dziś MF postanowił uszczelkę dmuchnąć 😡😡😡 hektara muszę 3p dorobić 🥴

Odpuść lub przesuń z godzin porannych na wieczór Igraszki z małżonką a dawaj od rana-po południu będzie woda...

Edytowane przez Baks00
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v