Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
28 minut temu, pedro2 napisał(a):

Człowiek się starzeje, a dalej głupi. Zamiast siać po majówce jak zawsze to się zachciało przyspieszyć. 

4dni i dopiero pół  cm kiełek. Jeszcze tydzień jej zejdzie.

A do 10tego ponoć zimno i po niedzieli znowu przymrozki. 

Jedno pocieszenie, że na uwrociu trochę się rozsypało, żurawinek zaczął skubać ziarenka i odpuścił. Więc może zaprawa coś daje 

No i gitara 👍 

Już nie muszę paznokci gryźć ze stresu 🤪

Kręci się, cicho chodzi jest git. Kalamitki nawet wszystkie drożne 🫣 

I znalazłem dziś że ma regulacje skrętu wózka że może albo bardziej w prawo/lewo iść albo środkiem 

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał(a):

tej pszenicy nie ma już od dawna, a obok ledwo zasiane

łokaś, rolnice lub ślimaki jesienią

Tego nigdzie w okolicy nie ma. Myślałem, że jakiś jesienny oprysk. 

Opublikowano
27 minut temu, Strongman napisał(a):

Nie wierzę 

Ale ten filmik co wczoraj wstawiłem to kilka rzeczy się spełniło a filmik z początku kwietnia.

...ale kilka nie?

Niektóre rzeczy da się przewidzieć, a niektóre .... wydedukować...

Tak tylko zapytałem...

Każdy ma swoje poglądy...

Opublikowano
24 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Kręci się, cicho chodzi jest git. Kalamitki nawet wszystkie drożne 🫣 

I znalazłem dziś że ma regulacje skrętu wózka że może albo bardziej w prawo/lewo iść albo środkiem 

Ło panie to super. 

Od takiego gościa warto kupować. Widać po maszynach i w obejściu czy stodole ogarnięte na glanc. 

32 minuty temu, Buszmen11 napisał(a):

Środek na m zastosowany?

Tak.

Ale końcówka ze 100m brakło i poszła bez m i już wczoraj miała taki kiełek, więc to nie jest takie kolorowe, coś tam jednak wpływa na kiełkowanie.

Ogólnie to on tak pięknie kryje ziarno, że byłem w szoku. Nie łuszczy się, nie wyciera, taki kondon elastyczny jakby 🤣

IMG_20250424_122926_6.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, 6465 napisał(a):

Marek kurde mistrz 👍

Trza było zj***ć bo kradzione nie tuczy 😃

Nie przesadzaj Tomek ja tylko wąż noszę i farbę leję 

Godzinę temu, soltys48 napisał(a):

Mała rzecz a cieszy 

IMG_20250429_195355.jpg

Sterownik 🤔

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Łolek napisał(a):

Nie przesadzaj Tomek ja tylko wąż noszę i farbę leję 

Sterownik 🤔

Pierdzielisz Pan. Twoja ręka do tego stworzona. Tak myślałem żeby kiedy w majowy weekend się spotkać , ale prezes zagadał z moją kieszenią i lecę. 1 maja na Cito z DPD do Barcelony. 

Edytowane przez 6465
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, mf362 napisał(a):

Jak szef dobrze cię doceni to czemu nie taki wyjazd majowy . Tylko żeby bezpiecznie powróć do domu 

Wyjazd jak każdy inny tylko 💰 lepszy. a bezpiecznie to się chce z każdego bezpiecznie wrócić. Bo jest do kogo. 

Edytowane przez 6465
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał(a):

Pierdzielisz Pan. Twoja ręka do tego stworzona. Tak myślałem żeby kiedy w majowy weekend się spotkać , ale prezes zagadał z moją kieszenią i lecę. 1 maja na Cito z DPD do Barcelony. 

Spokojnie zdążymy, 3go jadę szczegóły przyszłorocznej imprezy obgadać 

• Like 1
Opublikowano

Pany mam takie pytanie czy można zwiększyć ciśnienie doładowania , kręcąc tym cięgnem przy turbo czy lepiej samemu tam nie grzebać? Z tymi regeneracjami to tak że mam wrażenie że nie jest już to samo co przed awaria. Turbo regenerowane 4 lata temu . 

• Like 1
Opublikowano

Ja się na tym kompletnie nie znam więc sam bym nie kręcił. Ale chętnie poczytam rady ekspertów. 

2 minuty temu, Łolek napisał(a):

Spokojnie zdążymy, 3go jadę szczegóły przyszłorocznej imprezy obgadać 

W wakacje planuje dłuższe wolne wziąść. Powiem ci Marek że z przyjemnością oglądam twoje prace lakiernicze i wiem że kto jak nie Ty. 

Opublikowano
7 minut temu, 6465 napisał(a):

Ja się na tym kompletnie nie znam więc sam bym nie kręcił. Ale chętnie poczytam rady ekspertów. 

W wakacje planuje dłuższe wolne wziąść. Powiem ci Marek że z przyjemnością oglądam twoje prace lakiernicze i wiem że kto jak nie Ty. 

No musimy pod daszkiem posiedzieć i pod moim i pod twoim 

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, 6465 napisał(a):

Wyjazd jak każdy inny tylko 💰 lepszy.

to bierz L4 albo urlop na te zwykłe i jedź na te lepiej płatne , kasy tyle samo co byś jeździl na same zwykłe a więcej czasu w domu

3 godziny temu, bezbarwny napisał(a):

Za próg przyjmujemy sraczkę, czy zgon?

hafty w krzaki 

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak była odpowiednia dawka. Jak ktoś poszedł ekonomicznie do tematu to perz na miedzy został a zboże wzięło.

w Plutyczach wlał 20l na opryskiwacz 400 l 

3 godziny temu, jarecki napisał(a):

Już pewnie BASF ma coś nowego i drogiego 

albo inna sengenta , monsanto czy bayer

Opublikowano

Pszenżyto na słabszej glebie już siadać powoli zaczyna, ostatni jakiś istotny opad to ten śnieg 3 tygodnie temu bo te ostatnie opady to się nie liczy bo to właściwie pokropiło, kolejny rok susza, jeszcze z tydzień bez deszczu i na słabszej glebie o plonie można zapomnieć, a w prognozach niby ma padać a tylko trochę chmur i tyle z tego wynika. 

Opublikowano
20 minut temu, konteno napisał(a):

to bierz L4 albo urlop na te zwykłe i jedź na te lepiej płatne , kasy tyle samo co byś jeździl na same zwykłe a więcej czasu w domu.

Ale mi się wolne należy z urzędu. Mój Boss pyta czy chce jechać na święta czy majówkę  to daje bonus.  Ja nie z tych że L4 biorę żeby zaciemnić. 

Staram się być lojalny i tego oczekuje od pracodawcy. 

• Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, mf362 napisał(a):

Pany mam takie pytanie czy można zwiększyć ciśnienie doładowania , kręcąc tym cięgnem przy turbo czy lepiej samemu tam nie grzebać? Z tymi regeneracjami to tak że mam wrażenie że nie jest już to samo co przed awaria. Turbo regenerowane 4 lata temu . 

Można. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 6465 napisał(a):

@Tomasz0611 ty nie goniłeś dziś na jednośladzie przez moją wioskę? 

Dziś nie miałem za bardzo czasu na jednoślad i do majówkowej soboty za bardzo się nie zapowiada ;) 2 dni w szpitalu i robota się odwlekła tak że dopiero w piątek jakoś dogonię.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
54 minuty temu, mf362 napisał(a):

Można, ale nie radzę ;)

Co za turbo ? Jaki silnik?

Opublikowano

Widziałem kogoś na białym ścigaczu i w białym kasku i pomyślałem o tobie.

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dziś nie miałem za bardzo czasu na jednoślad i do majówkowej soboty za bardzo się nie zapowiada ;) 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

Widziałem kogoś na białym ścigaczu i w białym kasku i pomyślałem o tobie.

To na 100% nie byłem ja, ja dzisiaj prawie cały dzień w MF255 ;) Zresztą, ja u was po wsiach nie jeżdżę, tylko te bardziej główne drogi typu Rybno-Kompina, przez Kocierzew na Łowicz czy Kaptury-Łowicz albo od Sannik przez Kiernozię na Łowicz.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v