Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

17 godzin temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Kościół to też zaburzenie tylko tego nie rozumiecie... Człowiek jest podatny na wszelkie bajki i opowiastki zwłaszcza o czymś dobrym... 

Ale sam lubisz słuchać takich opowiadań starszych osób jak to dawniej bywało. Czyli jesteś podatny na bajki i opowiadania. Kościół to temat rzeka. Śmieszy mnie że ludzie krytykują spowiedź a następnie pędzą do psychologa, opowiadają mu jeszcze więcej szczegółów z życia niż na spowiedzi i jeszcze za to płacą.

17 godzin temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Niech się mnożą... Jak króliki... Tylko wielka szkoda, że jak się rozmnożą to na ich potomstwo inni też muszą płacić...

A to już skargi do rządu. Nierentowna firma albo jest restrukturyzowana albo likwidowana. ZUS jest właśnie taką nierentowną firmą, gdzie giną składki wypracowane przez 40 lat przez człowieka i wmawia mu się że musi pracować dłużej aby mieć wyższą emeryturę. Polityka Cię nie interesuje ale polityka interesuje się Tobą. Taki paradoks.

7 godzin temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Idź do pracy na 8h, dojazd godzina dziennie, sam sobie gotuj i w chałupie wszystko rób bez pomocy żony, prawie 8h na sen to wtedy pogadamy ile masz czasu na wszystko.

W soboty nie chodzę, z reguły. Mi się to nie opłaca. Więcej mi zostaje jak przyjadą klienci niż jak pójdę do roboty. 

Po pierwsze sam twierdzisz, że żona Ci nie potrzebna. Po drugie skoro jesteś sam to etat Ci nie wystarcza, musisz jeszcze pracować w ziemi, brać usługi ? Idziesz na 8 godzin, wracasz i robisz co chcesz. Gotujesz, sprzątasz albo leżysz do rana. Nic nie musisz. 8 godzin na sen. Ja śpię czasami po 6 pobudka o 5ej a zdarza się o 4ej i cały dzień na nogach na świeżym powietrzu bez względu na porę roku. Życie.

Nie traktuj tego jako atak na Ciebie.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Michal2399 napisał(a):

Pora na drzemkę 🥱 🙋 🔨

Kurła chłopie chodząc tak wcześnie spać jak chodzisz to co Ty w nocy robisz że w dzień musisz drzemać?? I Ty się dziwisz, że lipnie Ci idzie z tą swoją gospodarką, jak się więcej czasu leży aniżeli robi to czego oczekiwać...

W sezonie średnio te 4-5h snu no w porywach do 6h na dobę w zupełności wystarczą, jeszcze takiej osobie w Twoim czy moim wieku

Edytowane przez WitekRolnik
  • Haha 1
Opublikowano

Mariusz i to by było dość prawdziwe wytłumaczenie tego zjawiska. Jeszcze żeby kobieta była obok to zrozumiałbym to że czasem człowiek potrzebowałby tej drzemki w ciągu dnia, a tak tyle godzin spać i w dzień jeszcze drzemać, to dla mnie to jest nie do pomyślenia...

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, dsbh napisał(a):

Po drugie skoro jesteś sam to etat Ci nie wystarcza,

A mam dorabiać ciebie czy przykładowego tutejszego rolnika, będącego moim w najlepszym przypadku nieprzyjacielem?

21 minut temu, dsbh napisał(a):

Polityka Cię nie interesuje ale polityka interesuje się Tobą. Taki paradoks.

Szkoda tylko, że ty jako trybik i tak nic nie zmienisz.

22 minuty temu, dsbh napisał(a):

. Śmieszy mnie że ludzie krytykują spowiedź a następnie pędzą do psychologa, opowiadają mu jeszcze więcej szczegółów z życia niż na spowiedzi i jeszcze za to płacą.

Mnie śmieszą i jedni i drudzy. I ci co chodzą do panów w czarnych sukienkach i ci co idą do psychologa.

21 minut temu, WitekRolnik napisał(a):

Kurła chłopie chodząc tak wcześnie spać jak chodzisz to co Ty w nocy robisz że w dzień musisz drzemać?? I Ty się dziwisz, że lipnie Ci idzie z tą swoją gospodarką, jak się więcej czasu leży aniżeli robi to czego oczekiwać...

W sezonie średnio te 4-5h snu no w porywach do 6h na dobę w zupełności wystarczą, jeszcze takiej osobie w Twoim czy moim wieku

Chyba bym wykorkował po tygodniu. Jak 6h snu to już nie kontaktuję następnego dnia i jak na mega kacu. I po takim czasie snu wieczorem odcinka jeszcze wcześniej niż zwykle czyli koło 21.

Opublikowano
17 minut temu, WitekRolnik napisał(a):

Mariusz i to by było dość prawdziwe wytłumaczenie tego zjawiska. Jeszcze żeby kobieta była obok to zrozumiałbym to że czasem człowiek potrzebowałby tej drzemki w ciągu dnia, a tak tyle godzin spać i w dzień jeszcze drzemać, to dla mnie to jest nie do pomyślenia...

A jaką mamy pewność, że nie ma kobiety🤔...on tak zmienny w swoich postach, jak chorągiewka na wietrze

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, WitekRolnik napisał(a):

Raz w tygodniu jadę na miasto wieczorem 

Opublikowano
25 minut temu, PAN88 napisał(a):

A jak nie było jeszcze obiadu 🤣

IMG_20250405_142845.jpg

No to na głodnego. 🤣😂

Opublikowano
12 minut temu, Qwazi napisał(a):

A jaką mamy pewność, że nie ma kobiety🤔...on tak zmienny w swoich postach, jak chorągiewka na wietrze

Raz w tygodniu mam na godzinę lub dwie 

Opublikowano
6 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Mięsa mu potrzeba. Na tym do piątego ara nie dociągnie😱...choć wygląda apetycznie 😋

Dzień dobry towarzystwu...noc jakoś przetrwałem...z rana wiatr zimny...sucho

Do 14 rozrzucił na całą działkę 40 arów. Wystarczy odpowiednia motywacja.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

miał wcześniej surowe Teraz tylko białko uzupełnia z jogurtu i warzywa witaminy😄😄😄

dogadzasz mu👍👍👍 gdzie on będzie miał lepiej

Mówi że w piekle byłoby mu lepiej

4 godziny temu, 6465 napisał(a):

Ja to chyba bym wolał iść sam do lodówki i się nakarmić tym na co mam ochotę, niż czekać na zmiłowanie żony czy da jeść i co. 

To takie leniwe że samo sobie jeść nie zrobi. Chciał twarożek z warzywami to ma.

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

To takie leniwe że samo sobie jeść nie zrobi. Chciał twarożek z warzywami to ma.

A to jak ma na życzenie to w niebie nie będzie miał lepiej. 

Opublikowano
50 minut temu, WitekRolnik napisał(a):

Ale jak wszystko zdąże porobić w dzień to co w nocy robić jak nie spać te 8 h to minimum dla mnie inaczej się nie wyśpie . A w dzień codzień nie robię drzemek 

Pora do zwierząt 

Opublikowano

Uj z tego jak i tak sucho. W poniedziałek więcej popadało deszczu z 10 mm a za kilka dni nie było znaku wiatr i słońce wysuszyło 

Susza największa raczej nie unikniona 😣 w tym roku we wschodniej części kraju 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v