Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Pasuje sobota? Mąż piszczy że na babski film nie pójdzie 

ja ze stara nie poszedlem na to .nie chcialo mi sie .

https://www.filmweb.pl/film/Misie-2025-10065781

9 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Oj dziadu małopolski, śmieszny jesteś, Tworki i Choroszcz na ciebie czekają już z otwartymi drzwiami xD

taki bobowy potentat jak ty  to na babinskiego zasluguje . 

Opublikowano
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Pioter...

Tu masz podpowiedź czy warto se byka uhodować 

https://www.topagrar.pl/articles/bydlo-miesne/ile-mozna-zarobic-na-byku-jak-liczyc-oplacalnosc-produkcji-opasow-2528565

Bardziej o krowę mi chodziło...

48 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

I po co mają jechac do tej Golicji ?? Zobaczyć dziada z za krótka koszulka, gnojem na środku podwórka, którego nie stać na jedzenie na wakacjach i musi zabierać kanapki i termos ?? xD

Zrozum, że nie ważne gdzie mieszkasz, wszędzie będziesz zwykłym dziadem i nie poprawisz swojej sytuacji chwaląc się osiągnięciami sąsiadów i innych ludzi w okolicy ... Taki dziad z Cieciuritas Agency zawsze pozostanie dziadem, nie ważne gdzie mieszka i ile mają jego sąsiedzi ...

Nawet Andrzej z Plutycz jest od was nowocześniejszy, bo gdy on ma belarkie, to Golicjanie szukają pras na małe kostki ...

Zużywając 150 kostek rocznie mam najmować belarkę? Czym to zwieźć? Jak załadować. A kostką jeszcze usługi zrobi. U was już samowystarczalność zanikła boście się we własnym pędzie zatracili. Ale jeszcze się wam nogi powiną.

7mm, marzec 12mm. 

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

A kostką jeszcze usługi zrobi. U was już samowystarczalność zanikła boście się we własnym pędzie zatracili. 

U nas kostka to stoi w garażu jako ozdoba u niektórych, na stajnie dla koni nieraz coś jeszcze tym robią, ale ciężko kostki na polu w żniwa zobaczyć.

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

U nas kostka to stoi w garażu jako ozdoba u niektórych, na stajnie dla koni nieraz coś jeszcze tym robią, ale ciężko kostki na polu w żniwa zobaczyć.

Dla koniarzy tylko kostka. Teraz prasa staje się maszyną deficytową bo dużo polikwidowało hodowle i sprzedało a mali nie mają czym zbierać. 

Opublikowano (edytowane)
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

mali nie mają czym zbierać. 

U nas mali albo siekają słomę, albo sprzedają komuś kto zwija sobie w bele ... A sam nie widzę sensu belarki kupować do 150-200 bel w sezonie ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Zużywając 150 kostek rocznie mam najmować belarkę? Czym to zwieźć? Jak załadować. A kostką jeszcze usługi zrobi. U was już samowystarczalność zanikła boście się we własnym pędzie zatracili. Ale jeszcze się wam nogi powiną.

7mm, marzec 12mm. 

No to raptem 10 bel.

Dorabiasz proste urządzenie na tył ciągnika i łatwo , bez stresu że zmoknie zwozisz.

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Aaaa...

O to już spory obowiązek..

Jak by co to dojarke mogę tanio sprzedać....taką mechaniczną...

Przyjdzie automatyczna dojarka o dwóch rękach i nogach to będzie krowa, nie to nie. Zresztą, Senior też miał dojarkę. Doił po 3-4 krowy. Jak została ostatnia to dojarka poszła w kąt do garażu - więcej zabawy, mycia, czyszczenia niż dojenia.

Opublikowano

Dorabiasz proste urządzenie na tył ciągnika i łatwo , bez stresu że zmoknie zwozisz.

Trochę ceownika, do tego z 2 kolce i można zwieźć pod dach ...

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

U nas mali albo siekają słomę, albo sprzedają komuś kto zwija sobie w bele ... A sam nie widzę sensu belarki kupować do 150-200 bel w sezonie ...

Mali to w 70% przypadków coś hodują...

No to raptem 10 bel.

No i co dalej? Czym to na strop wrzucić? W koszykach znosić? 

Opublikowano

Mali to w 70% przypadków coś hodują...

Może u was, u nas to hodują z 2-3 psy i 1-2 koty xD 

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No właśnie, u nas nie ma komu tych kostek zwozić, a i mi się nie widzi 1500 czy 2000 albo i więcej zwozić ręcznie, gdy mogę to zrobić ciągnikiem z klimatyzacją ...

Opublikowano

Może u was, u nas to hodują z 2-3 psy i 1-2 koty xD 

Kury to wielu ma. Sporo brojlerów po kilkadziesiąt albo i kilkaset sztuk na rzut. Ogólnie dużo drobiu. Gdzieniegdzie trafiają się jeszcze jakieś świnie w niewielkiej ilości albo krowa/ ze 2-3 byczki.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Kury to wielu ma. Sporo brojlerów po kilkadziesiąt albo i kilkaset sztuk na rzut. Ogólnie dużo drobiu. 

Niektórzy jakieś tam kurki mają, ale to sobie jedną albo 2 te bele wezmą i tyle, młody chłopak kilka lat temu kupił kostkarkę na usługi, bo już w okolicy nikt tego nie robił, w sumie zrobił oszałamiające 4h usług, po roku to sprzedał bo szkoda garaż zagracać.

Opublikowano

Niektórzy jakieś tam kurki mają, ale to sobie jedną albo 2 te bele wezmą i tyle, młody chłopak kilka lat temu kupił kostkarkę na usługi, bo już w okolicy nikt tego nie robił, w sumie zrobił oszałamiające 4h usług, po roku to sprzedał bo szkoda garaż zagracać.

No to jak dla mnie 4ha usług kostką to już bardzo dobry wynik w obecnych czasach. Widziałem jak się ludzie pytali przy okazji koszenia... 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No to jak dla mnie 4ha usług kostką to już bardzo dobry wynik w obecnych czasach.

U was może i tak, przy tych działeczkach, u nas to jest śmiechu warte, mało kto z tych drobnych zbożem obsiewa, bo albo oddane w dzierżawę albo kukurydza.

Opublikowano

U was może i tak, przy tych działeczkach, u nas to jest śmiechu warte, mało kto z tych drobnych zbożem obsiewa, bo albo oddane w dzierżawę albo kukurydza.

Jak jesteś mały i chcesz obrabiać to jedyne wyjście to kukurydza i sprzedaż na mokro albo hodowla. U nas nie ma w najbliższej okolicy chętnych na woreczki. Bo kto coś hoduje to albo obrabia albo bierze za dzierżawę ziarno. Bliżej Jacusia czy sadownika to może i tak ale nie widzę tego obok siebie. Długo się muszą bujać chcąc sprzedać... 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Można.

Prościej ustawić gdzieś na dole.

10 bel wiele miejsca nie zajmuje.

Ciebie chyba ogranicza metraż posesji...

A tak mi przyszło do głowy...

Tam jaki znajomy nie ma blisko pustej stodoły np.?

Nie będę przekonywał, ale naprawdę łatwiej z belami.

...że składowaniem ziarna też słuchać nie chciałeś....a jednak się da inaczej ...prawda?

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano

Można.

Proście ustawić gdzieś na dole.

10 bel wiele miejsca nie zajmuje.

Ciebie chyba ogranicza metraż posesji...

A tak mi przyszło do głowy...

Tam jaki znajomy nie ma blisko pustej stodoły np.?

Nie będę przekonywał, ale naprawdę łatwiej z belami.

...że składowaniem ziarna też słuchać nie chciałeś....a jednak się da inaczej ...prawda?

Nie ma. 

No i co mi to da, że w cudzej stodole mógłbym przechować? To masa syfu i nic więcej... Kupiłem bele bo mi słomy brakło, jakby nie to, że nie miałem czym ścielić to bym to wypchnął na zewnątrz i podpalił... Goniłeś jak głupek z koszykiem... 

Opublikowano
21 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Przyjdzie automatyczna dojarka o dwóch rękach i nogach to będzie krowa, nie to nie. Zresztą, Senior też miał dojarkę. Doił po 3-4 krowy. Jak została ostatnia to dojarka poszła w kąt do garażu - więcej zabawy, mycia, czyszczenia niż dojenia.

To ty chcesz kobitę do życia czy dojarke?

Opublikowano
Teraz, tommy66692 napisał(a):

To ty chcesz kobitę do życia czy dojarke?

Ja nie chcę nikogo. Jakbym chciał to bym szukał a jakbym szukał to bym musiał chcieć kogoś do życia. A jak ma być do życia, jeszcze takiego jak na przykład twoje to tym bardziej nie chcę nikogo.

Opublikowano

Nie ma. 

No i co mi to da, że w cudzej stodole mógłbym przechować? To masa syfu i nic więcej... Kupiłem bele bo mi słomy brakło, jakby nie to, że nie miałem czym ścielić to bym to wypchnął na zewnątrz i podpalił... Goniłeś jak głupek z koszykiem... 

To że pod dachem, raz na jakiś czas do siebie...

Oj Pioter...no jak tam uważasz, kupuj tą prasę, jednak nie szukaj za3 tysi.

...pewne rzeczy są nieopłacalne....ale można se mieć.