Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

Jedź na Mieczysław kę kup 200 premium P0 6.19 daj silnikówi dobrego P0jeść a nie z glifosatem

Przez zimę kupowałem też na PKS.

Do wszystkich pojazdów...żadnych zerówek i nic nie dodawałem...

Cały czas użytkowane...z przerwami oczywiście...

Nie c nie zamarzło, nic się nie zapchało...

To po co przepłacać???? 

Opublikowano

Aj bo ten b0 diesel to już jak legenda, że jaki to on nie jest wspanialy, a prawda jest taka że jest on dużo bardziej suchy od B7, zawsze jak jest jakaś karta to smarnosc ledwo się w normie mieści, jedyne plusy b0 to takie że można dłużej go przechowywać i na duże mrozy lepszy, po za tym B7 ma lepszą smarnosc od b0. 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, szymon09875 napisał(a):

-3°C

Czuć wiosnę, kawę odpić, kalesony wciągnąć i fergusona pognać 

Gdzie już zamykasz  przy niedzieli. Daj Paulinie odpocząć. Jak do niej zadzwonię to ona się za ciebie weźmie 🤭

3 godziny temu, szymon09875 napisał(a):

Motogodziny kręcę co by dorównać najlepszym 

17402873694267891142475533766286.jpg

Zabrała ci kluczyki od auta 😆😆

2 godziny temu, szymon09875 napisał(a):

A wziąłem sobie kolejny krzyż na plecy jakby moja 80ka przestała się psuć 🤭 

Messenger_creation_D755389D-5623-42FF-8CE9-1326799C8B51.jpeg

To na wypadek jak by ci zabrała i od fergusona 🫢

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał(a):

P0ciął byś słomę to byś miał próchnicę na całym P0lu

A tak tym obornikiem za belę zatruszysz paseczek P0la

Rysiek słyszał że za słomę w ekoschemacie już tylko jeden punkt będzie wtym roku, biznes po chuju

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

No

Ale i tak będę zostawiał w P0lu

A nie lepiej ci sprzedać to, ja myślę że cena słomy też jest w ostatnim czasie wysoka albo Tusk POrządzi z 8 lat to jeszcze POwrócisz do hodowli świń bo nie będziesz miał co do garnka włożyć 😁

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

No

Ale i tak będę zostawiał w P0lu

A ja zawiozę na kurnik i wymienię na kurzaka. 40 bel na 60t kurzaka. A 60t kurzaka to dawka na 5-6 ha ... Czyli nawet przy suszy wystarczy sprawować pszenżyto z 2ha i jest gówna na 6ha ... Akurat pszenżyto to około 1/3 powierzchni, będzie czym nagnoic wszystkie pola.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Tera ju ... wczesniej 🐄🐄🐄🧂🧂🧂

Krowy soliłeś???🤔

5 minut temu, marulekk napisał(a):

A nie lepiej ci sprzedać to, ja myślę że cena słomy też jest w ostatnim czasie wysoka albo Tusk POrządzi z 8 lat to jeszcze POwrócisz do hodowli świń bo nie będziesz miał co do garnka włożyć 😁

Oj chyba nie...

Zauważyć się daje taką zależność...

Kto raz zaprzestaje hodowli, to nigdy do niej nie wraca...

No przynajmniej ja nie znam takiej osoby..

Rysiek więcej zarobić by mógł ją naprawie pił, czy nawet kładąc gładzie...

Hodowla drobna od już paru ładnych lat daje marne zarobki.

Opublikowano
3 godziny temu, Qwazi napisał(a):

Siemanko...-2° termometr pokazuje...

Ja to co suche ładuję rozwijarką. Nawet się nie zatrzymuję, żeby belkę wziąć z ziemi, tylko w trakcie jazdy "na siebie" i wio. Chwytakiem trzeba się zatrzymać. A na stropie nikt ich nie turla. Po prostu wpycham belkę następną belką o robi mi się taki rząd z 8 bel. Każdy ma swoje metody...

I chwytakiem jak w taki sposób brać to nie trzeba się zatrzymywać. Dobra hydraulika, wprawna ręka i oko i rura 😁 też na stropie mogę tak popychać, tylko bez kulania to zamiast 400 by weszło z 50 😉

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Krowy soliłeś???🤔

Oj chyba nie...

Zauważyć się daje taką zależność...

Kto raz zaprzestaje hodowli, to nigdy do niej nie wraca...

No przynajmniej ja nie znam takiej osoby..

Rysiek więcej zarobić by mógł ją naprawie pił, czy nawet kładąc gładzie...

Hodowla drobna od już paru ładnych lat daje marne zarobki.

Jak by nie było ceregieli to myślę że wielu by wróciło do kabanow, chociaż jednego gdzieś w zagrodzie obok krowy .. .

Opublikowano
17 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A ja zawiozę na kurnik i wymienię na kurzaka. 40 bel na 60t kurzaka. A 60t kurzaka to dawka na 5-6 ha ... Czyli nawet przy suszy wystarczy sprawować pszenżyto z 2ha i jest gówna na 6ha ... Akurat pszenżyto to około 1/3 powierzchni, będzie czym nagnoic wszystkie pola.

Nie mam dostępu do kurzaka

Ani wymiany słomy na obornik

Jedynie gnojowica dostępna. 

Opublikowano
2 minuty temu, Baks00 napisał(a):

Jak by nie było ceregieli to myślę że wielu by wróciło do kabanow, chociaż jednego gdzieś w zagrodzie obok krowy .. .

Ja tak nie nawidzę świń że nie wiem czy bum chciał chodować 🤦

Opublikowano
Teraz, pedro2 napisał(a):

Krzysztof zmień repertuar na bardziej dosadny 🙊 

Tylko uprzedzam nie oglądać przy posiłku albo zaraz po 

https://kaotic.com/video/0bd03b0d_20250115194555_t

https://kaotic.com/mediaSearch?search=motorcycle

Ten ostrzejszy jest od 18, nie chce drugi raz dostać bana za takie treści 😉 a po drugie nie chce żeby forumowe motocyklowe  dziadki jakis zawałów podostawali.😉

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Rolnik1973 napisał(a):

Gnojowicą będzie P0lane

To ugniecie, nic nie urośnie, ale może chociaż sucho będzie to jak poprosisz ładnie pana Tuska na kolanach to da 500zł siusiowego do ha xD 

Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Ten ostrzejszy jest od 18, nie chce drugi raz dostać bana za takie treści 😉 a po drugie nie chce żeby forumowe motocyklowe  dziadki jakis zawałów podostawali.😉

A z czego dostać zawału ??? Z jakiś debilnych filmików gościa któremu baba nie pozwala kupić motocykla ?? xD 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v