Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jak robi się pare tys rocznie to se można kupić. Mi na dwóch samochodach wychodzi 35-40 tys rocznie. Nie bede pracował żeby kupować paliwo. 

Wielu znam takich zwłaszcza młodych co pokupowali auta które stoją pod domem bo nie stać tankować. Jeden w pracy miał Mustanga, pojeździł rok i do żyda bo jednak 30 l na 100 zimą przy dojeżdżaniu do pracy to sporo. Drugi Audi Q7 albo Toyote Hilux. Kupić auto to dopiero połowa wydatków. Kilka lat temu facet wielki biznesmen z Suwałk miał wypadek swoim wielkim amerykańcem i zabił pasażerke przy okazji. Auto wielkości stodoły za kilkaset tys, łyse opony(chyba zabrakło kasy), przywalił czołówke z Volvo takim jak ma Rysiek. Amerykaniec to wyglądał jakby zderzył się ze ścianą, volvo duużo lepiej.

Jak ty masz psiarską emeryture to wygląda troche inaczej, albo jak ktoś ma firme i wrzuca w koszty. Ja tam nauczony jestem żyć w miare oszczędnie i nie podniecam sie jakimiś samochodami, motorami czy innym.gównem - ma dojechać z punktu A do B. 

Mam to na co sobie zapracowałem sam. Każdy mógł pokierować swoim życiem jak chciał. Jak to zrobiłem w taki sposób, w jaki zrobiłem. Nie kupuję niczego, na co mnie nie stać. Dlatego mam Zetora a nie Fendta...

Jeśli chodzi o samochód to podstawową rzeczą są opony i hamulce. Jeśli ktoś jeździ samochodem premium, na łysych oponach i z niesprawnymi hamulcami, a ma się za bogacza, to jest zwykłym kretynem. I do tego niebezpiecznym...

Opublikowano

pogoda piekna-az za bardzo. cos w srode ma popadac .

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Oczywiście że tak...

Ty pojąć nie możesz jak Pioter, że ludzie mają inne potrzeby, rozrywki...

Ciągle kretyńsko porównujesz  ze sobą...a nawet nie ze sobą, a swoim regionem ..

Ciągle chcesz udawać kogoś lepszego od innych, a wyszło....jak wyszło...

Większość już wie jaki rozwój u ciebie...😆😂

Ty masz nadal kupę gówna przed samym domem...

Hodowli brak, a gówno nadal?

ty masz coz z pamiecia czy co ?? wez biobil czy cus..

to zdjecia z 2019 r ,wtedy konczylem z hodowla, w i 2020 mialem operacje .teraz mam kury i kompostownik

1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Świerzego powietrza złapie to napewno przeżycie 🙋‍♂️😁

z twoje obory to wyjatkowo swieze..

1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

U mnie taka bieda że płyta obornikowa więkasz od twojego podórka i nie na widoku a ja bidok na 3 ha 🤭

to dobrze ze sie bogato wzenies i reszte ma twoja pani ..a ty za niewolnika..

1 godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Placek ty filozofie zadałem proste pytanie.

Może drukowanymi...

DLACZEGO MASZ GNOJOWNIK NA ŚRODKU PODWÓRKA, A NIE ZA OBORĄ? 

ja ci tez zadalem proste pytanie z jakiej gminy pochodzisz .

jak na takiego asa to powinienes zdjecia pokazac.

jeden juz pokazal -w innym temacie wycinak zarosniety krzakami i smeici walajace sie po podworku.. i zniknal ..

1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Tam zaraz w polu...może se pojeżdżę trochę takim kiedyś 🤔...po drodze😁

Pewnie obora w miedzy stoi 🤔...innego wyjaśnienia nie bardzo potrafię się dopatrzeć 

z tylu jest wal wislany..

najjasniejszy milosciwie nam panujacy cesarz franciszk jozef pradziadkom odebral wiekszos pola kolo domu i zrobil waly. za obora to ledwo przyczepa sie zmiesci..

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Raczej nie...

To flejtuch....

Śmieci we wjezdzie trzyma, a chce tu uchodzić za obieżyświata.

Następny...🤦 

Co Wy z tymi małżonkami???

Toż wystarczy żeby zrozumiała że to dla niej i jest jej to niezbędne....bardzo...😆

kazdy kto motur kupuje to juz nic z malzonka nie ma wspolnego 😂

wejdz na fb mojej zony i wtedy dostaniesz pierdolca jak ogarek i znowu znikniesz ..

przestal wypisywac gdy zobaczyl jakie lozko mialem do oddania za darmo.

Godzinę temu, 6465 napisał(a):

Tu to spirytus to wożą luzem 

IMG_20250222_092130.jpg

ducha w bialy dien zobaczyles ??

55 minut temu, pedro2 napisał(a):

Zadałem normalnie pytanie bo ciekawi mnie dlaczego. A placek od razu z gębą.

Jak na moje usposobienie mendy i wuja to łagodnie zagaiłem. 🤭  Nie miałem złych zamiarów. 

Śmiejeta się z bidoka i teraz szczerzy kły bez powodu. W paranoję popadł. 

przez grzecznosc nie zaprzecze ze masz wlasciwa ocene siebie..

paranoja ?? to wyborcy pis-i zasiedlaja szpitale a nie my...

bez odbioru..

Opublikowano
Godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jak robi się pare tys rocznie to se można kupić. Mi na dwóch samochodach wychodzi 35-40 tys rocznie. Nie bede pracował żeby kupować paliwo. 

Wielu znam takich zwłaszcza młodych co pokupowali auta które stoją pod domem bo nie stać tankować. Jeden w pracy miał Mustanga, pojeździł rok i do żyda bo jednak 30 l na 100 zimą przy dojeżdżaniu do pracy to sporo. Drugi Audi Q7 albo Toyote Hilux. Kupić auto to dopiero połowa wydatków. Kilka lat temu facet wielki biznesmen z Suwałk miał wypadek swoim wielkim amerykańcem i zabił pasażerke przy okazji. Auto wielkości stodoły za kilkaset tys, łyse opony(chyba zabrakło kasy), przywalił czołówke z Volvo takim jak ma Rysiek. Amerykaniec to wyglądał jakby zderzył się ze ścianą, volvo duużo lepiej.

Jak ty masz psiarską emeryture to wygląda troche inaczej, albo jak ktoś ma firme i wrzuca w koszty. Ja tam nauczony jestem żyć w miare oszczędnie i nie podniecam sie jakimiś samochodami, motorami czy innym.gównem - ma dojechać z punktu A do B. 

No to po co kupowali takie auta skoro nie stać tankować? Nie można czegoś małego, ekonomicznego kupić? Nawet tej benzyny (nigdy nie miałem i nie będę miał auta w dieslu, zwrotu do paliwa nie biorę). 40km dziennie x 20 dni, to daje 800km miesięcznie, plus raz w miesiącu Oświęcim, niech będzie 900km miesięcznie nowym. Starym, w gazie, to symbolicznie, jeśli teraz w miesiąc zrobi 50-70km to fest. No ale on robi jako auto towarowe. Przywieź, wywieź ziemniaki, kurczaki, kury, nawóz, paliwo. Właśnie dziś wydarte i przejedzie niecałe 6km - trza na usługę do Seniora jechać. 

Opublikowano
34 minuty temu, radekz200 napisał(a):

chłopaki chyba będę oborę powiększał 😂

Będziesz się Pan przeprowadzał?🤔

A tak na serio to byłem kiedyś po cielaki u faceta co miał elegancką chałupę, ale mieszkał w oborze, bo miał bliżej do krów i mógł lepiej wszystko dojrzeć. Normalnie wstawał z tapczanu, otwierał drzwi i już był na ganku u krów 

• Haha 3
Opublikowano
16 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Eksmisja nastąpiła?🤔

Wiesz z doświadczenia 🤣🤔

@Karol6130 jak te siki perłowe możesz pić

Siema witam towarzystwo. Pospałem pora iść na ostatnie pożegnanie ojca szwagra 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, jacus napisał(a):

ci tez zadalem proste pytanie z jakiej gminy pochodzisz .

Kultura wymaga odpowiedzieć zanim zadasz swoje pytanie. 

Po prostu ciekawi mnie czemu tak masz... 

Na zacofanym Podlasiu wygląda to tak 

IMG_20241116_133612_7.jpg

IMG_20241116_133537_9.jpg

A na podwórku tak

Do ideału dużo brakuje, ale choć gnój z tyłu jak najdalej 

IMG_20231129_093444_4.jpg

Edytowane przez pedro2
  • Like 3
Opublikowano
Godzinę temu, konteno napisał(a):

też tak mam , u mnie benzyna tylko do kosiarki kosy i piły 

@Rolnik1973 fajter wpadł ze złomu , nawet na chodzie , już nie musze półtora kloca na zabawke jak Bronowie wyqładać

IMG_20250221_122344.jpg

Umnie też na złomie są

Ale chińczyków nie biorę

Na nie niema zbytu a sobie kolekcjonować to bez sensu

Markowe tylko biorę

20 zł za szt

A zarobku między 200 a 400 zależy co trza dołożyć. 

Ostatnio na olemacu dobre 300 bez roboty prawie tylko gaźnik drugi a miałem i taśma hamulca. 

Na tym lepiej jak na zbożu 

Opublikowano
10 minut temu, pedro2 napisał(a):

IMG_20241116_133612_7.jpg

IMG_20241116_133537_9.jpg

A na podwórku tak

Podwórko masz jak kawałek pola u nas... Nie potrafisz zrozumieć gęstej zabudowy, małych kawałków, nieraz ukształowania terenu... Mój znajomy też ma obornik na środku podwórka. Dlaczego? Bo całe podwórko ma może 10a. Z dwóch stron skarpy, z trzeciej droga a z czwartej już płot sąsiada. Szerokość najwyżej 20-25m. I po trzecie - takie gospodarki jak twoja to u nas "wymysł" ostatniego 20 lecia. Wcześniej - ten miał 2ha, ten 5ha a ci co mieli więcej niż 7-8 to byli w gminie mającej wówczas z 700 chałup do policzenia na palcach jednej ręki.

Opublikowano
41 minut temu, jacus napisał(a):

kazdy kto motur kupuje to juz nic z malzonka nie ma wspolnego 😂

wejdz na fb mojej zony i wtedy dostaniesz pierdolca jak ogarek i znowu znikniesz ..

przestal wypisywac gdy zobaczyl jakie lozko mialem do oddania za darmo.

Nie śledzę aż tak co ktoś ma...

Tym bardziej że posiadasz tylko bałagan 😏

• Haha 1
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

8 godzin temu, konteno napisał(a):

prasa mówi co innego

Prasa kłamie...

7 minut temu, 6465 napisał(a):

@ChłoporobotnikŻycie jak w Madrycie, miał być szybki kurs na Hiszpanie z przerzutem w Holandii a ja od wczoraj czekam na ładunek w Belgii 😆😆

Iam nadzieję że dziś pracują, bo na razie w oknach ciemno. 

Ale jest nadzieja, bo zajechał przed chwilą jakiś Polak z Łosic 

Współczuję, to trzeba lubić, jak mnie nie było dwa dni w chałupie to już mnie skręcało więc od 10 lat nie opuściłem włości na dłużej niż 12-14 godzin.

rozsiales nawozy u Ciebie tez tak sucho czy u Was może więcej śniegu było

Opublikowano
Qwazi napisał:

7 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Dieslów nie robią. Lipa.

Bo diesel w USA służy do ciągnika i kombajnu. W samochodzie to grzech...

znajomy mój zawsze mówi ropa do traktora gaz do kuchenki benzyna do samochodu

• Like 2
Opublikowano

się porobiło ,wielki diler mięknie ,poniósł straty bo chłopy zaczynają omijać , się zrobiła afera na całą Polskę 

https://www.farmer.pl/technika-rolnicza/maszyny-rolnicze/spor-o-ciagnik-trwa-a-kazda-ze-stron-moze-miec-racje-czy-mozliwy-jest-szczesliwy-koniec,157784.html#google_vignette

Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał(a):

U mnie jedynie diesel to tylko dlatego że ten zwrot jest. Jak by nie to to wszystkie auta była by benzyna. 

U mnie i tak zwrotów brakuje. Tylko jedna osobówka ojca w dieslu, reszta wszystko benzyna.

Opublikowano
16 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Podwórko masz jak kawałek pola u nas... Nie potrafisz zrozumieć gęstej zabudowy, małych kawałków, nieraz ukształowania terenu... Mój znajomy też ma obornik na środku podwórka. Dlaczego? Bo całe podwórko ma może 10a. Z dwóch stron skarpy, z trzeciej droga a z czwartej już płot sąsiada. Szerokość najwyżej 20-25m. I po trzecie - takie gospodarki jak twoja to u nas "wymysł" ostatniego 20 lecia. Wcześniej - ten miał 2ha, ten 5ha a ci co mieli więcej niż 7-8 to byli w gminie mającej wówczas z 700 chałup do policzenia na palcach jednej ręki.

Czego nie potrafię zrozumieć skoro nic nie odpowiedział?

Mogę się tylko w tym momencie domyślać, że lubi smród pod oknem jak ty i  ziemniaki i warzywo ze swoimi fekaliami.

Ty chociaż odoowiedziałeś.

U ciebie wszystko w życiu i obejściu to "wymysł" co u innych norma.

U mnie od pokoleń obejście, podwórko, budynki i płac dookoła ok pół hektara. I to normalne w okolicy. 

Opublikowano
radekz200 napisał:

chłopaki chyba będę oborę powiększał 😂

bardzo dobra decyzją trzeba się rozwijać a puki młody jesteś to jeszcze są i chęci i sila do pracy i plecy nie bola po 40 się już tak nie chce a po 50 jeszcze bardziej się nie chce

pedro2 napisał:

25 minut temu, jacus napisał(a):

ci tez zadalem proste pytanie z jakiej gminy pochodzisz .

A na podwórku tak

wymieniłeś te dachy czy to przed Tobą? ten z boku widać pod eternitem a ten na wprost

Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał(a):

Czego nie potrafię zrozumieć skoro nic nie odpowiedział?

Mogę się tylko w tym momencie domyślać, że lubi smród pod oknem jak ty i  ziemniaki i warzywo ze swoimi fekaliami.

Ty chociaż odoowiedziałeś.

U ciebie wszystko w życiu i obejściu to "wymysł" co u innych norma.

U mnie od pokoleń obejście, podwórko, budynki i płac dookoła ok pół hektara. I to normalne w okolicy. 

Pół hektara? Chłopie, ludzie mieli po hektarze, dwa czy pięć. Wiesz jaka to marnacja ziemi? A i często budowali gdzie miejsce i nie mieli w pobliżu pola aby mieć więcej podwórka. Wszystko ciasno i obok siebie aby jak najwięcej ziemi zostało pod uprawę. Chałupa obok chałupy, podwórka o szerokości 20-30, rzadko więcej metrów. I przeważnie nie było gdzie się w tył posuwać.

Opublikowano
17 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

U mnie i tak zwrotów brakuje. Tylko jedna osobówka ojca w dieslu, reszta wszystko benzyna.

To co wy w tym polu robita? Hektary+ 10-12djp auta moje i kobity w dieslu i ledwo limit wyrabiam

Mało oszczędne sprzęty chyba 

14 minut temu, wojtal24 napisał(a):

bardzo dobra decyzją trzeba się rozwijać a puki młody jesteś to jeszcze są i chęci i sila do pracy i plecy nie bola po 40 się już tak nie chce a po 50 jeszcze bardziej się nie chce

wymieniłeś te dachy czy to przed Tobą? ten z boku widać pod eternitem a ten na wprost

W tym roku będzie 700m zmienione i zostanie jakieś 130m2

Opublikowano
12 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Pół hektara? Chłopie, ludzie mieli po hektarze, dwa czy pięć. Wiesz jaka to marnacja ziemi? A i często budowali gdzie miejsce i nie mieli w pobliżu pola aby mieć więcej podwórka. Wszystko ciasno i obok siebie aby jak najwięcej ziemi zostało pod uprawę. Chałupa obok chałupy, podwórka o szerokości 20-30, rzadko więcej metrów. I przeważnie nie było gdzie się w tył posuwać.

A co mnie obchodzi ile kto czego ma w małej polsce A zabitej dechami 🤔 

U nas na prowincji stać ludzi dla własnej wygody mieć pół hektara czy nawet półtora siedliska. 

Ty nigdy tego nie pojmiesz bo masz swój świat, więc po co ciągniesz jałową dyskusje...

3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

17 ha i 34 djp

I brakuje 

Ale brat sporo na Warszawę lata to i idzie, drugi też jak przyjedzie to sobie zaleje

Przy hodowli i dzierżawach to idzie ponad limit. Ale roślinna i truskawki jak u Tomka to nie powinno chyba