Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byłem dzisiaj w lesie naciąłem przyczepę drzewa ale Aż się zdziwiłem te drzewo to takie suche znaczy suszki że od razu pociełem i do pieca kurna na jesieni jak pociałem to to do drewutni czy to tak do tej suszy

Opublikowano
10 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Rysiek świeca w WSK okopcona czarna, jaką przyczyną? Za duża dawka paliwa  ? 

Tu może być dużo przyczyn  ,zaczynając od cewki ,kondensatora ,wartości cieplnej świecy ,za mało powietrza ,niewłaściwy zapłon ,za dużo oleju w paliwie  ,zanagarowany tłumik ....... Tu komputera nie podepniesz 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

burmistrz oswiecimia wyda decyzje srodowiskowa o budowie metra w krakowie......

od poniedzialku dotacje do zakupu samochodow elektrycznych - 

https://www.infor.pl/prawo/nowosci-prawne/6806645,do-40-tys-zl-doplaty-do-auta-elektrycznego-tylko-dla-osob-fizycznych-naszeauto-zamiast-programu-moj-elektryk-od-3-lutego-2025-r.html#google_vignette

Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Wyjedziemy do ciebie do polski a

wszyscy ?? w sumie to juz niewielu was zostalo.  takie podlasie to mniej niz krakow i okolice..

miliony juz zaglosowaly nogami .

masz dzieci wiec wiesz gdzie bedziesz na dzien dziadka jezdzil..

Godzinę temu, Strongman napisał(a):

Ja w to nie wierzę.

to nie wiara tylko nauka..

Godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Stefczyka itp ,🤭

Weź mie ze sobą 🥳🥳

stefczyk sie w grobie przewraca ..gdyby widzial jak zbeszczescili jego nazwisko pis-uary.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

a propo rozruchów , stare transformatorowe to było zabójstwo dla elektroniki 

napięcie bez obciążenia to często ponad 20 V w trybie rozruchu

IMG_20250201_175635.jpg

IMG_20250201_175607.jpg

Edytowane przez konteno
Opublikowano

Taka sytuacja. Lokalny sklepik. Wchodzi 11 letni chłopiec z sąsiedztwa, z tzw dobrej rodziny tj. własna działalność, luksusowa willa dobry samochód, a nawet dwa. Wyciąga z kieszeni pieniądze i prosi cebulę i paczkę dróżdży dla mamy. Potem sięga do drugiej i chce drożdżówki i colę dla taty i każe osobno policzyć. Takie i podobne sytuacje obserwuję także w większych supermarketach. Faceci miast czekać w domu pilnują żon przy zakupach. On po każdym włożeniu produktu przez nią do koszyka, który uznał za zbyteczny mamrocze coś pod nosem, a ona  błagalnym spojrzeniem prosi Zgódź się. Potem przy kasie on wyciąga kartę i płaci, no bo ona nie pracuje to nic nie ma, nie? 

Musiałam!

• Haha 2
  • Sad 2
Opublikowano
6 minut temu, limonka napisał(a):

Taka sytuacja. Lokalny sklepik. Wchodzi 11 letni chłopiec z sąsiedztwa, z tzw dobrej rodziny tj. własna działalność, luksusowa willa dobry samochód, a nawet dwa. Wyciąga z kieszeni pieniądze i prosi cebulę i paczkę dróżdży dla mamy. Potem sięga do drugiej i chce drożdżówki i colę dla taty i każe osobno policzyć. Takie i podobne sytuacje obserwuję także w większych supermarketach. Faceci miast czekać w domu pilnują żon przy zakupach. On po każdym włożeniu produktu przez nią do koszyka, który uznał za zbyteczny mamrocze coś pod nosem, a ona  błagalnym spojrzeniem prosi Zgódź się. Potem przy kasie on wyciąga kartę i płaci, no bo ona nie pracuje to nic nie ma, nie? 

Musiałam!

Polecam 

puknij-sie-w-glowe_2019-08-04_13-15-48 (2).jpg

Opublikowano
9 minut temu, limonka napisał(a):

Musiałam!

A ja widziałem gościa który chciał być kochany dla swojej kobiety. Stojąc przy taśmie, czekając na swoją kolej, facet chwycił klej "Kropelka" i powiedział do niej:

oo kochanie, znalazłem dla Ciebie idealną szminkę...

😁😝

• Haha 3
Opublikowano

Się śmiejecie, ale takie sytuacje, jak opisała @limonka się zdarzają...i to dość często...oczywiście kobiety też potrafią stosować przemoc wobec mężczyzn i robią to w bardziej wyrafinowany sposób, który jednocześnie jest jeszcze bardziej dokuczliwy...ale jednak mężczyźni robią to częściej 

• Like 1
Opublikowano

Pełno jest różnych przypadków. Mam znajomego biznesmena, obszarnika którego zapytałem się czy córka chodzi do przedszkola, on że nie bo trzeba co miesiąc 250 zł za przedszkole płacić i szkoda pieniędzy. 🤷‍♂️ 

Opublikowano
12 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Zbyt piękne żeby to było prawdziwe... Ideał - byle by tylko nie wrzucała takich głupot do koszyka to wtedy by mogła nawet 24/7/365 w chałupie być gospodynią.

Ogranicxony jednak jesteś...

Opublikowano
16 minut temu, Qwazi napisał(a):

Się śmiejecie, ale takie sytuacje, jak opisała @limonka się zdarzają...i to dość często...oczywiście kobiety też potrafią stosować przemoc wobec mężczyzn i robią to w bardziej wyrafinowany sposób, który jednocześnie jest jeszcze bardziej dokuczliwy...ale jednak mężczyźni robią to częściej 

jesli potrzebujesz pomocy to mrugnij dwa razy..😂

rozne cuda sie dziej a,dzialy i beda dziac..

przemoc ekonomiczna.

Opublikowano
9 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Malowałem dom u "państwa". Trzy łazienki w domu, a chłop golił się w kotłowni

Byłem na takim przypadku, gdzie chłop spuścił w sedesie nowy telefon, który syn sobie kupił za pieniądze zarobione w wakacje, a matka mu parę złotych do tego zakupu dołożyła...ten gentleman przekroczył granicę 

2 minuty temu, jacus napisał(a):

jesli potrzebujesz pomocy to mrugnij dwa razy..😂

rozne cuda sie dziej a,dzialy i beda dziac..

przemoc ekonomiczna.

Jeśli mrugnie to albo nie ma przemocy, albo już jest u kresu wytrzymałości. Zwykle ofiarą tłumaczy i broni sprawcę 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v