Skocz do zawartości

Program pomocy rolnikom 100 % Bioasekuracja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w lipcu tego roku był program o nazwie bioasekuracja czy cos takiego dla rolników produkujących trzodę chlewną i miała być to jakaś refundacja do 100% czyli rolnik mógł kupić za np. 10 tyś zł jakieś urządzenia przedmioty potrzebne do tej bioasekuracji a oni powinni oddac dokładnie tą samną kwotę 100%. Ja wziąłem trochę sprzętu odzieży na kilka tyś zł dziś dopieru po tylu miesiącach przyszło pismo z agencji przed samymi świętami i podali tam kwotę brutto jaka mi zwróca i ze to jest 100 % a wyszło na to ze dobre 5 tyś zł poszło gdzieś w las bo o tyle mniej dostanę zwrotu więc sie pytam gdzie jest to 5 tyś zł kto je wziął i na co poszło? Miał ktoś z was taki sam przypadek ? Ileż można pozwalać na takie akcje jak był program na zwrot 100 % to rolnik musi dostac wszystko a nie jakieś oszustwa faktury agencja dostała wszystko było i jest... Najlepsze jest to że na jakieś zastrzeżenia i odwołania mam czas 7 dni dziś przyszło pismo tydzień mija w poniedziałek  teraz świeta agencje pewnie zamknięte i jak tu cos zgłaszać odwoływać sie ? po prostu żarty i tyle rolnik całe życie na innych robić musi i jeszcze batem dostanie na koniec... Ma ktoś podobny problem ze nie zwrócili całej kwoty komuś? Proszę pisać śmiało i sie dzielic informacjami. 

Opublikowano

Napisz jeszcze raz bardziej składnie, bo nie do końca wiadomo o co Ci chodzi. ARiMR mogła nie uznać jakiegoś zakupu za koszt nadający się do refundacji, skąd mamy wiedzieć czy nie przedstawiłeś faktury za telewizor.

• Thanks 1
Opublikowano
10 godzin temu, Mateusz100 napisał(a):

Witam w lipcu tego roku był program o nazwie bioasekuracja czy cos takiego dla rolników produkujących trzodę chlewną i miała być to jakaś refundacja do 100% czyli rolnik mógł kupić za np. 10 tyś zł jakieś urządzenia przedmioty potrzebne do tej bioasekuracji a oni powinni oddac dokładnie tą samną kwotę 100%. Ja wziąłem trochę sprzętu odzieży na kilka tyś zł dziś dopieru po tylu miesiącach przyszło pismo z agencji przed samymi świętami i podali tam kwotę brutto jaka mi zwróca i ze to jest 100 % a wyszło na to ze dobre 5 tyś zł poszło gdzieś w las bo o tyle mniej dostanę zwrotu więc sie pytam gdzie jest to 5 tyś zł kto je wziął i na co poszło? Miał ktoś z was taki sam przypadek ? Ileż można pozwalać na takie akcje jak był program na zwrot 100 % to rolnik musi dostac wszystko a nie jakieś oszustwa faktury agencja dostała wszystko było i jest... Najlepsze jest to że na jakieś zastrzeżenia i odwołania mam czas 7 dni dziś przyszło pismo tydzień mija w poniedziałek  teraz świeta agencje pewnie zamknięte i jak tu cos zgłaszać odwoływać sie ? po prostu żarty i tyle rolnik całe życie na innych robić musi i jeszcze batem dostanie na koniec... Ma ktoś podobny problem ze nie zwrócili całej kwoty komuś? Proszę pisać śmiało i sie dzielic informacjami. 

jedz dziś lub 27 do agencji wyjaśniaj 

zwroty przeważnie są od kwoty netto  nie brutto  i nie 100% tylko pewnie do 100% więc mogą zwrócić mniej 

i pewnie coś Ci odrzucili bo może nie było na liście co można kupić za te pieniądze albo miało inny kod PKWiU 

najlepiej zweryfikować to w agencji 

Opublikowano

Trzeba pamiętać żeby ubrania i obuwie miały w nazwie ,,robocze „ i kupione najlepiej w sklepie z odzieżą bhp oczywiście potwierdzenie zapłaty np . Mi nie chcieli uznać płatności za pobraniem i pisałem do dostawcy by przysłał potwierdzenie zapłaty lub zapłacono gotówką nie zwracają kosztów przesyłki i urządzeń innych niż myjka i opryskiwacz 

Opublikowano
11 godzin temu, EppS napisał(a):

Napisz jeszcze raz bardziej składnie, bo nie do końca wiadomo o co Ci chodzi. ARiMR mogła nie uznać jakiegoś zakupu za koszt nadający się do refundacji, skąd mamy wiedzieć czy nie przedstawiłeś faktury za telewizor.

słuchaj kolego nie rób ze mnie idio... i nie pisz bzdur o jakimś telewizorze... jestem rolnikiem i brałem sprzęt tylko do biasekuracji w sklepie stacjonarnym gdzie wiedzieli co mozna wziąc na ten program a co nie między innymi myjke, ubrania kombinezony rękawice środki do dezynfekcji, maty itd. więc nie mieli prawo do czego się przyczepić pisali tylko ze tabliczki z napisami nieupoważnionym wstęp wzbroniony nie zaliczają się i tylko to sie nie liczyło cała reszta tak więc problem w czymś innym a tabliczki 5 tys nie kosztowały....

2 godziny temu, adamn999 napisał(a):

ja zakupiłem myjkę i dostałem cały zwrot kwoty netto gdyż jestem rolnikiem vat

no i wszystko wiadome teraz jeśli ktoś jest na VAT to dostaję tylko kwotę netto za zakupione sprzęty... to po co pisali ze oddadzą 100 % i jeszcze na papierze piszą ze oddali kwotę brutto całą sami się gubią w tym wszystkim i robią z ludzi głupich tak to jest. No trudno chociaż jakaś pomoc była ale co z tym jak i tak producenci trzody sa w ciągłej kropce ceny na święta w dół i taki to prezent dla rolników... pewnie to i tak byla ostatnia jakaś pomoc za tych rządów to raczej więcej nie dadzą nikomu a szybciej odbiorą jak to bywało w wcześniejszych latach.

Opublikowano
34 minuty temu, Mateusz100 napisał(a):

słuchaj kolego nie rób ze mnie idio... i nie pisz bzdur o jakimś telewizorze... jestem rolnikiem i brałem sprzęt tylko do biasekuracji w sklepie stacjonarnym gdzie wiedzieli co mozna wziąc na ten program a co nie między innymi myjke, ubrania kombinezony rękawice środki do dezynfekcji, maty itd. więc nie mieli prawo do czego się przyczepić pisali tylko ze tabliczki z napisami nieupoważnionym wstęp wzbroniony nie zaliczają się i tylko to sie nie liczyło cała reszta tak więc problem w czymś innym a tabliczki 5 tys nie kosztowały....

no i wszystko wiadome teraz jeśli ktoś jest na VAT to dostaję tylko kwotę netto za zakupione sprzęty... to po co pisali ze oddadzą 100 % i jeszcze na papierze piszą ze oddali kwotę brutto całą sami się gubią w tym wszystkim i robią z ludzi głupich tak to jest. No trudno chociaż jakaś pomoc była ale co z tym jak i tak producenci trzody sa w ciągłej kropce ceny na święta w dół i taki to prezent dla rolników... pewnie to i tak byla ostatnia jakaś pomoc za tych rządów to raczej więcej nie dadzą nikomu a szybciej odbiorą jak to bywało w wcześniejszych latach.

Piszesz żeby nie robić z Ciebie idioty a właśnie odkryłeś że refundacje są zawsze od kwoty netto, brawo.

Opublikowano
15 godzin temu, Mateusz100 napisał(a):

rolnik całe życie na innych robić musi i jeszcze batem dostanie na koniec...

Dają pieniądze i jeszcze narzekasz? 

Po Świętach wytłumaczysz sytuację, w najgorszym wypadku ostatniego dnia na odwołanie wyślij pismo pocztą. Nie ma co żali wylewać na forum tylko dowiedzieć się o co chodzi  

Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.12.2024 o 14:29, Bartek933 napisał(a):

Dają pieniądze i jeszcze narzekasz? 

Po Świętach wytłumaczysz sytuację, w najgorszym wypadku ostatniego dnia na odwołanie wyślij pismo pocztą. Nie ma co żali wylewać na forum tylko dowiedzieć się o co chodzi  

jakie pieniądze daj ą gdzie i komu? Żeby dali pieniądze to najpierw rolnik musiał je mieć i wyłożyć ze swoich aby oddali mu potem więc nic za darmo nie dali a druga sprawa oni akurat najwięcej dają rolnikom a szczególnie trzodziarzom no jak nie jesteście w temacie to lepiej nie piszcie bzdur bo jelsi nie wiecie to rynek trzody chlewnej jkest w polsce niszczony od wiele lat nasyłanie weterynarii co roku na rolników i mówienie im co i jak mają robic do tego ich papierologia kary mandaty wymysły z ASF i na koniec potwornie super cena końcowa za tucznika nie wspominajac o tym że zeby sprzedac w ogólre świnie trzeba dzwonić po weterynarza i jeszcze mu płacić kupę kasy aby wypisał świstek papieru zwany świadectwem i dopiero z tym moge jechac do zakładu i ze świniami więc super pomoc jest w polsce nie wspominajac o tym ze paszę i dodatki do pasz dla trzody kosztują kupę kasy wciaż tyle samo nic nie tanieje w sklepach mięs oi kiełbasy po 30 i powyżej zł za kilogram a rolnik dostanie śmieszne niecałe 6.50 zł za kilogram i jeszcze łaskę robią ze dołożą 10 max 20 groszy jak ktoś jest na VAT kpina i chory system w polsce lepiej aby ściagac gnój z zachodu a właściciel zakładu mięsnego taki biedny ze na święta nic rolnikowi nie da od siebie tylko cenę w dół jeszcze spuści nic nie da nawet papierka po cukierku tak to jest w polsce ale ludzie sie obnudza dopiero jak będzie coraz drożej juz jest bo nawet głupie masło kosztuje po 10 zł z resztą będzie tak samo.

Edytowane przez Mateusz100
Opublikowano
W dniu 24.12.2024 o 11:09, Mateusz100 napisał(a):

Z głupiego nie da się zrobić głupca, nie wiadomo o co Ci chodzi, idź do agencji to Ci wszystko powiedzą.

• Like 2
Opublikowano

@Mateusz100 i jak wyjaśniłeś sytuację czemu otrzymałeś mniej, ja dostałem 100% tego co wnioskowałem.

Piszesz coś o myjce jeżeli tak była na FV mogli odrzucić bo wiem że takie przypadki były ale urządzenie do dezynfekcji przechodziło bez problemu lub coś się zakwalifikowało do tego punktu jak u znajomego.

• przebudowę lub remont pomieszczeń w celu utrzymywania świń w gospodarstwie w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne – w przypadku gospodarstwa, w którym utrzymuje się średniorocznie nie więcej niż 50 sztuk świń.

W dniu 24.12.2024 o 11:09, Mateusz100 napisał(a):

no i wszystko wiadome teraz jeśli ktoś jest na VAT to dostaję tylko kwotę netto za zakupione sprzęty... to po co pisali ze oddadzą 100 % i jeszcze na papierze piszą ze oddali kwotę brutto całą sami się gubią w tym wszystkim i robią z ludzi głupich tak to jest.

Czytałeś warunki uzyskania dofinansowania czy tylko zaufałeś sklepowi który wie co napisać 🤔🤔.

Opublikowano
W dniu 24.12.2024 o 11:56, Paszkamax napisał(a):

Zwrot 100% bez limitu kwotowego ? Czy np zwrot 100% ale nie więcej niż 5 tys ?

Czytając na stronie nie natknąłem się na limit ale na pewno nie jest to 5 tysięcy bo dostałem dużo więcej.