Skocz do zawartości

Przepisanie gospodarstwa rolnego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proponowałbym Ci pójsć do innego notariusza żeby nie chciał tej wyceny. Najlepiej podać samemu i zaniżyć wartość gospodarstwa żeby nie płacić niepotrzebnie VATu. Po co wganiać się niepotrzebnie w koszty jak tak to sporo kosztuje.

Przynajmiej ja tak zrobiłem :rolleyes:

jakiego VATU ??

chyba podatku od spadku i darowizn

ale tego tez nie placisz bez wzgledu na wartosc jezeli darują ci rodzice

Opublikowano

Witam!!

Chciałbym się dowiedzieć jak przepisać pole na mnie mam szkołę zawodową kończę ją już w tym roku. Jaki kurs muszę sobie zrobić gdzie się udać najlepiej żeby dowiedzieć się więcej na teamt kursu i przepisania pola ?

Opublikowano

Nie chciałem zakładać nowego tematu bo po co :)

Dziadek chce przepisać na mnie (jako wnukowi) gospodarstwo i w związku z tym jak to wygląda od A do Z i na jakie koszty trzeba się przygotować? No i jak z dopłatami z ARiMR pola obsiewam zbożami, które dostanę a które nie?, wykształcenie pozarolnicze. Wnioski na dopłaty na 2014 już oddałem jeszcze na dziadka.

Opublikowano

Witam. mam pytanie w związku z podziałem tak naprawde gospodarstwa.Otóż posiadam już 12 ha od 4 lat bo korzystałem z MR i za pare lat rodzice przechodzą na rente i tu moje pytanie cz reszta gospodarstwa rodziców 18ha bedą mogli podzielić na nas trzech mnie mojego brata i siostre czy tylko na mnie dodam że moje rodzeństwo nie ma nic wspólnego z  rolnictwem i czy wogóle oni mogą sie ubiegać o reszte gospodarstwa

Opublikowano

dołączam się do pytania czy po planowanych zmianach będzie możliwość podziału gosp. na dzieci które nie miały jeszcze gosp lub czy będzie możliwość wydzierzawienia ziemi dla syna gdy rodzice będą chcieli przejść na emeryture

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez leszan
      Witam. Czy ktoś wie jak wyglądają przepisy odnośnie zatrudnienia przez np. urząd gminy do odśnieżania dróg Czy trzeba zakładać normalną firmę usługową, czy można to zrobić jakoś w ramach gospodarstwa. Urząd gminy życzy sobie oczywiście fakturę za odśnieżanie, aby mógł za to zapłacić. Może ktoś wie ile można na tym zarobić??
    • Przez krs
      Z
    • Przez ziutek92
      Witam mam pytanie na temat rozgraniczenia działki poprzez gminę na wniosek sąsiada. Sąsiad ciągle mi wchodził  Na moją działkę na szerokość ok 3m. Zgłaszałem to na policję i on to później oddawał i tak lata mijały a on ciągle próbował mi wchodzić na mój grunt. W tym roku dostałem zawiadomienie że odbędzie się rozgraniczenie działek poprzez wyznaczonego geodetę prze gminę na wniosek sąsiada. Rozgraniczenie się odbyło i okazuje się że miedza jest na swoim miejscu gdzie zawsze mówiłem że tak ma być. Sąsiad nie zadowolony z wyroku oczywiście ale mniejsze z tym. Zapytałem kto ponosi koszty takiej imprezy to dostałem odpowiedź od gminy że koszty są podzielone na pół. Dodam że koszt takiej zabawy to 6000zl czyli miałbym zapłacić 3000zl za coś czego sobie nie życzyłem i w dodatku nie byłem tego powodem! I moje pytanie jest następujące: czy faktycznie tak jest że mam płacić czy porostu gmina idzie na rękę sąsiadowi.?

• Dodaj nową pozycję...
v