-
Podobna zawartość
-
Przez citrulline
Witam
Czy można legalnie ciągnąć przyczepę na haku za ciągnikiem co normalnie przystosowana jest do ciągniecia jej za samochodem? Nie posiadam auta o uciągu DMC przyczepy 3500, mało który samochód ma taki uciąg, zostają tylko busy, a musze coś przetransportować kilka razy do roku na odległośc maks kilkudzięsciu km na przyczepie lawecie, czy na dorobionym haku do belki albo dolnego zaczepu transport takiej przyczepy jest w pełni legalny?
-
Przez sumek666
Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
Kontynuacja tematu:
-
Przez citrulline
Witam
Moje pytanie dotyczy ubezpieczenia w Krusie i podjęcia pracy w charakterze kierowcy zawodowego. Jestem ubiezpieczony w KRUSie i z róznych powodów chciałbym w nim pozostać. Z tego co mi sie udało ustalić aby nie utracić swiadczeń mogę zostać zatrudniony na umowe zlecenie z warunkiem że wysokość przychodu nie może przekroczyć kwoty równej minimalnemu wynagrodzeniu za pracę. Na wrzesień 2024 jest to 4300,00 zł brutto. W innych rodzajach pracy np. sprzedawca, pracownik budowalny, byłoby to łatwe do zrealizowania, tak w przypadku pracy kierowcy warunki są dość specyficzne, stąd pytanie czy jest to możliwe? Z tego co wiem realia wynagrodzenia w transporcie wyglądają często tak że umowa o prace to najniższa krajowa a brakująca suma jest wypłacana w postaci różnych dodatków, diet. dodatkowo w 2022 pakiet mobilnosci przy trasach międzynarodowych trochę namieszał. Wydaję mi się że dużo osób ma podobną sytuację, wielu rolników posiada prawo jazdy kat. c+e, i po za sezonem tak sobie dorabia, pytanie na jakich warunkach?
pozdrawiam
-
Przez maroko
Mam pytanie do osób którym spaliła się prasa bądź kombajn w żniwa.
Kolega ma kłopot z uzyskaniem odszkodowania od firmy ubezpieczającej.
Może ktoś podzielić się jak u niego wyglądało to od zgłoszenia spalenia maszyny?
Będę wdzięczny.
-
Przez Nikos01
Witam wszystkich
Proszę o pomysły i wyrażenie swojego zdania
Mam możliwość przejęcia ziemi rolnej około 7 ha łąk i 7ha pól 5/6 klasa. Dodatkowo za pozwoleniem drugiego rodzica 14 ha(5/6) pól i 6ha łąk. Myślałem nad wzięciem premii dla młodego rolnika (140+60) i zainwestowaniu w to gospodarstwo. Żeby nie zwracać premii musiałbym w 3/4/5 roku produkcji uzyskać około 75 tys z gospodarstwa.
Jeśli wszystko dobrze pójdzie (sprawa z komornikiem) to będę miał 3 budynki gospodarcze (40x15m. Każdy) 2 obory i miejsce do przechowywania maszyn. Oprócz ciągnika (360) ziemi i wyżej wymienionych budynków nie ma tam nic.
Mam taki pomysł aby wziąć tą premię następnie jakieś dotacje i zobaczyć co z tego wyjdzie po 5 latach.
Co myślicie o tym ?
Opłaca się tam zaczynać działać czy lepiej oddać w dzierżawę i mieć spokojną głowę ?
Może macie inne pomysły co zrobić z tym tematem ?
Pozdrawiam
-