Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

z siłą jest różnie bo jak go dobrze przegazuje to chodzi dobrze a jak pochodzi chwilę na wolnych obrotach jest to samo ma z począdku takie zadławienie pużniej idzie dobrze a na wysokich obrotach strzela ogniem dodam jeszcze że na łączeniu kolektora z tłumikiem wypływa ropa z sadzami a popa nie wiem kiedy była robiona bo niedawno ją kupiłem

Opublikowano (edytowane)

Ustaw kąt wtrysku i sprawdz ustawienie ciśnienia na wtryskach, ustawienie luzów na zaworach. To typowe objawy i nie ma ty specjalnie żadnej filozofi.

Edytowane przez seweryn20
Opublikowano

Ustawia się go przestawiając pompę wtryskową. Luzujesz nakrętki mocowania kołnierza pompy i delikatnie obracasz pompę w osi w lewo bądź w prawo(do silnika albo od silnika). dokręcasz i próbujesz

Na początku zrób sobie markerem kreskę, żeby wiedzieć jak było bo jeśli regulacja nic nie wniesie żeby wrócić do starego ustawienia.

Ustawiać będziesz na słuch czyli jak będzie pracował za twardo to znaczy że za wczesny.

Jak za miękko to jest za późny.

Musisz znaleźć złoty środek.

Dużą pomocą będzie znajomość właściwej pracy silnika czyli jego praca na różnych obrotach jak i sposób wkręcania się na obroty, jak zapala.

Jest jeszcze jeden sposób ustawienia .

Sprawdź poprawność ustawienia zaworów.

Opublikowano

To by musiał być mocno cofnięty wg mnie początek wtrysku, pasują też te objawy do spiętego, albo poprostu nieszczelnego zaworu wydechowego, np. skrzywiona przylgnia, lub wypalona, w każdym bądź razie jeżeli jest coś z zaworem to z tej głowicy z której leci ta smolista ropa, sprawdź to rano.

Opublikowano

przestawiłem pompę maksymalnie do góry i jest ok ale ona dużo nie poszła a niema tam jakiegoś sprzęgełka na łączeniu pompy z rozrządem bo może jest wypracowane i się przestawiło?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jest na sprzęgiełku taki szerszy ząbek, być może masz na siłę źle złożone

Opublikowano (edytowane)

Zdejmij kolektor wydechowy i zapal go może zobaczysz z której głowicy idzie ta ropa i jakieś inne niepokojące objawy.

Możesz też zdjąć przykrywki klawiatury i odpalić. Jak któryś zawór się przycina to będzie widać jego opóźnienie.

Pisałeś że głowice masz po regeneracji ale jak ona była zrobiona to niestety musisz sprawdzić.

Sąsiad wymienił głowice na regenerowane i było bez zmian i te regenerowane sam zawoził do zakładu i jeszcze raz regenerował i od razu inna jazda.

Edit:

Nowa to nowa, a po regeneracji to nie nowa.

A na "nowej" sprawdzałeś kąt wtrysku?

Edytowane przez mtracz
Opublikowano

Pompa dawno była regenerowana? Jeśli ona pracuje z opuznieniem to zgłos to gościowi który ci ją robił. Może od niego cos się dowiesz. Taki objaw pasuje tylko do pompy wiec tylko na niej bym sie skupił.

Opublikowano

Pewnie pękła tuleja wtryskiwacza wbita w głowicę. Możliwe że trzeba ją będzie wyrwać i wstawić nową. Zobacz sobie w książce napraw jak to wygląda, jest tam przekrój głowicy.

Opublikowano

Orientujecie się może jakie są dobre firmy produkujace zawory, a jakich firm należy unikać. Muszę w tym tygodniu dać głowicę do regeneracji, i chciałbym mieć dobre części włozone. Wiem już że należy unikać firmy THM