Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 4.12.2024 o 17:16, Celownik07 napisał(a):

Ten papier bedzie mozna doslac w poprawkach. Weterynaria nie wyrabiala z jego wydawaniem wg. Pewnych zrodel.

Nie wyrabia się, bo przed wystawieniem takiego zaświadczenia musi zostać przeprowadzona kontrola na gospodarstwie. 

Opublikowano
33 minuty temu, k6363 napisał(a):

Nie wyrabia się, bo przed wystawieniem takiego zaświadczenia musi zostać przeprowadzona kontrola na gospodarstwie. 

Dokladnie, tak jak piszesz.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 4.12.2024 o 13:31, GRZES1545 napisał(a):

Co mogło pójśćnie tak...taki post trafiłem 😬

Screenshot_20241204_132820_Facebook.jpg

Ciekawe czy "łysy" nagra "tiktoka" wyjaśniającego całą sprawę???

• Like 1
Opublikowano
59 minut temu, SlawekSS86 napisał(a):

Doszły mnie plotki, że aktualnie w limicie środków są wnioski mające przynajmniej 26 punktów...

Ktoś coś słyszał?

Powiem tak, widziało się "kilka wniosków" i większość grup miało po 24 pkt więc moim zdaniem 26 pkt to raczej mało prawdopodobna wersja

• Thanks 1
Opublikowano
k6363 napisał:

Kwestia czy posiada zwierzęta na swoim gospodarstwie - jeżeli tak, to zaświadczenie od PIW o spełnianiu minimalnych wymagań.

pewnie że posiadam zwierzęta,nic mi o tym doradca nie mówił,i jeszcze to musi być aktualny papier?bo wiem że takie zaświadczenie z rok temu brałem

Opublikowano
2 godziny temu, SlawekSS86 napisał(a):

Doszły mnie plotki, że aktualnie w limicie środków są wnioski mające przynajmniej 26 punktów...

Ktoś coś słyszał?

Takie plotki były i tutaj 🤷‍♂️

Opublikowano

Jest dużo wniosków, pytanie czy każdy windował pkt na maksa ? drugie pytanie ciekawe ilu zrezygnuje, i ile wnioskow odleci na etapie weryfikacji ? 

Jak patrze na to co szykują w rolnictwie to nie widzę sensu pchać duże pieniądze w mniejsze gospodarstwa. Jest ponad 3tyś wniosków na grupę to bujajcie się 7lat na zasadach które niektórzy pewnie nie wszystkie znają .

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, bizon1994 napisał(a):

Powiem tak, widziało się "kilka wniosków" i większość grup miało po 24 pkt więc moim zdaniem 26 pkt to raczej mało prawdopodobna wersja

W sadownictwie indywidualnie można było uciułać te 26 pkt bez grupy, a zainteresowanie było ogromne, firmy nie wyrabiały z ofertami na siatki przeciwgradowe.

Piła/podkrzesywarka, rozsiewacz, komputer do rozsiewacza (choć tu pomysłów było więcej), pielnik, zbiornik i 5-15ha powierzchni ogrodniczej dawało 26pkt.

Jak ktoś ma ponad 15ha to 28pkt lub 29pkt z naturą 2000.

Mi wyszło 27pkt.

Pytanie czy teraz ludzie obronią te pilarki, zależy jak agencja będzie weryfikować te zadrzewienia i zakrzaczenia śródpolne.

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Jest dużo wniosków, pytanie czy każdy windował pkt na maksa ? drugie pytanie ciekawe ilu zrezygnuje, i ile wnioskow odleci na etapie weryfikacji ? 

Jak patrze na to co szykują w rolnictwie to nie widzę sensu pchać duże pieniądze w mniejsze gospodarstwa. Jest ponad 3tyś wniosków na grupę to bujajcie się 7lat na zasadach które niektórzy pewnie nie wszystkie znają .

Dlatego ja dość chłodno podchodzę do tego naboru bo jeżeli będzie się przeciągać a dostanę to nie wiem czy starczy na maszyny a dokładać więcej nie mam zamiaru. Realizacja styka na ten areał ale też i na to co chcę dobrać o ile będą przetargi (bo coś krzyczą żeby nie oddawać 30%). A takich jak ja jest sporo bo nawet wśród znajomych to mnóstwo ludzi ma po 30-40ha i pracuje poza rolnictwem lub są to gospodarze po 100ha gdzie dzieci już pracują poza rolnictwem  lub mają własne małe firmy i tylko pomagają rodzicom a czy odważą się przejąć gospodarstwa i uczynić je głównym źródłem zarobków? Ciężko powiedzieć mając zarobki na poziomie 8-10tys PLN na miesiąc czy jest sens się pchać w 30-40ha które w płn wschodniej PL tyle nie da w słabszym roku.

Myślę też że to co piszesz w sprawie zmian w rolnictwie czyli UA i mercosur (UA szybciej powinna być wciągnięta do NATO a raczej stowarzyszona jak PL Kiedyś niż zapewniać jej korzystanie z dóbr UE) nie zachęca do inwestycji (zapier***c na kredyt z gospodarstwa a do tego np krecha na dom).

2 godziny temu, SlawekSS86 napisał(a):

W sadownictwie indywidualnie można było uciułać te 26 pkt bez grupy, a zainteresowanie było ogromne, firmy nie wyrabiały z ofertami na siatki przeciwgradowe.
......
Pytanie czy teraz ludzie obronią te pilarki, zależy jak agencja będzie weryfikować te zadrzewienia i zakrzaczenia śródpolne.

W sadownictwie i warzywnictwie owszem ale nie w samych uprawach polowych zbóż a tego też trochę jest (w sensie takich wniosków).
A czy obronią pilarki itp - nigdy nie wnioskowałem o uznanie zadrzewień w dopłatach mimo że je mam i trzymam bo stabilizują rów. Mam też pole graniczące ze ścianą lasu i też nie wciskałem tego w dopłaty bo albo uznają albo nie i to pchanie się w kłopoty. Natomiast rokrocznie na mapkach ARiMR je zaznaczała a trzeba o nie też dbać. Teraz jeszcze dojdzie pewnie odtwarzanie tych zadrzewień i zakrzaczeń co je wycinaliśmy przez lata żeby każdy ar ziemi był uprawny ;)
Więc tak - obronią się ;)

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

90% zlecających napisanie wniosków "doradcom" nie ma bladego pojęcia o warunkach.

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
wilkołak napisał:

Powinna te niezgodne wyrzucić i kasy by starczyło, do tych co nie kombinowli

ale ja nic nie kombinowalem,a mam nie kompletny wniosek czytaj wyżej.Do tego mam dzierżawę której wlasciciel w żaden sposób nie mógł znaleźć nr kw, w internecie za 40 zł znalazłem do tych dzialek ale nie pasuję bo według ich zapisu właścicielem jest skarb państwa. Nie ma co gdybać bo coraz bardziej odechciewa mi się tych dotacji

Opublikowano

Też mam takiego , uprawiał całe życie , podatku nigdy nie płacił , dał mi w dzierżawę i ja jemu płacę chociaż wiem bo sprawdziłem w Gminie że to nie jego , właściciele zmarli po wojnie, spadkobierców nie było i gmina nic z tym nie może zrobić  !  ( zbyt stary żeby załatwić zasiedzenie  )

Opublikowano

Jest dyza szansa ,ze dołożą srodkow tak jak do rolnictwa 4.0.

Według kierownika biura wsparcia inwestycyjnego jest większa szansa nz dolozenie kasy do tego naboru, gdyz jest ostatni, anizeli do rolnictwa 4.0 

Tam zwiększyli kasę i raczej wszyscy dostaną.

Według niego są teraz zajęci realizacją modernizacji,  a podobno częsc wycofała wnioski z modernizacji aby  w tym naborze skorzystac  z wyzszego dofinansowania. Szacuje , ze lista będzie w okolicach 15 stycznia.

• Like 2
  • Thanks 1