Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, czareczek85 napisał(a):

U mnie maszyna zamówiona odbiór w maju. raczej dostaniemy dofinansowanie bo mamy 27 punktów. kasa jest więc co czekać

😆

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 5.02.2025 o 09:54, wilkołak napisał(a):

A to można już kupić przed rozpaczeniem wniosku

Po złożeniu możesz kupić, lecz na własną odpowiedzialność bo nie masz 100% pewności że otrzymasz dofinansowanie. 

Opublikowano
W dniu 5.02.2025 o 06:41, czareczek85 napisał(a):

U mnie maszyna zamówiona odbiór w maju. raczej dostaniemy dofinansowanie bo mamy 27 punktów. kasa jest więc co czekać

Nie obawiasz się zarzutu dublowania maszyn? Bo pewnie brałeś już prasę/ owijarkę  "na unię". Niby ma tego nie być, ale niewiadomo do końca

Opublikowano (edytowane)

jakie dublowanie prasa i owijarka kupowane były 14 lat temu. Zresztą nic takiego o czym piszesz nie ma odniesienia w przepisach odnośnie tego pakietu pomocy. 

Edytowane przez czareczek85
Opublikowano
Godzinę temu, Karl123 napisał(a):

Maszyna musi być dokładne ta co złożona oferta była czy moze być innej firmy aby o podobnych parametrach ? 

Tutaj nie ma jasności, tym bardziej że trzeba było do wniosku dostarczyć ofertę na maszynę. Jak koledzy się wypowiedzieli, nie ma gwarancji że urzędnik się doczepi. Jeśli ma się dobrze dobrana ofertę na maszynę o parametrach odpowiednich do warunków gospodarstwa, gdzie jest możliwość dobrej argumentacji w razie "W" to można dokonać zakupu. Zazwyczaj jeśli ktoś decyduje się na tego typu krok, gdzie nie ma takiej maszyny na gospodarstwie, odpowiada ona zapotrzebowaniu i decyduje się na zakup, bo jest mu potrzebna na już ,by przeprowadzić pełny cykl prac w gospodarstwie i oczywiście pamiętając, że w razie czegos może nie dostać dofinansowania. W praktyce zazwyczaj urzędnicy nie robią pod górkę jeśli jest to przemyślany i rozsądny zakup.

Opublikowano
1 godzinę temu, full_divix napisał(a):

Tutaj nie ma jasności, tym bardziej że trzeba było do wniosku dostarczyć ofertę na maszynę. Jak koledzy się wypowiedzieli, nie ma gwarancji że urzędnik się doczepi. Jeśli ma się dobrze dobrana ofertę na maszynę o parametrach odpowiednich do warunków gospodarstwa, gdzie jest możliwość dobrej argumentacji w razie "W" to można dokonać zakupu. Zazwyczaj jeśli ktoś decyduje się na tego typu krok, gdzie nie ma takiej maszyny na gospodarstwie, odpowiada ona zapotrzebowaniu i decyduje się na zakup, bo jest mu potrzebna na już ,by przeprowadzić pełny cykl prac w gospodarstwie i oczywiście pamiętając, że w razie czegos może nie dostać dofinansowania. W praktyce zazwyczaj urzędnicy nie robią pod górkę jeśli jest to przemyślany i rozsądny zakup.

Chodzi mi głownie o to czy np mam złożoną ofertę na bezorkowca mandam 3m, musze go kupic czy mogę wziąć innej firmy  o tych samych parametrach. Pewne maszyny planuje nabyć bez względu na to czy sie złapie, ale na nie wnioskowałem

Opublikowano
37 minut temu, Karl123 napisał(a):

Chodzi mi głownie o to czy np mam złożoną ofertę na bezorkowca mandam 3m, musze go kupic czy mogę wziąć innej firmy  o tych samych parametrach. Pewne maszyny planuje nabyć bez względu na to czy sie złapie, ale na nie wnioskowałem

Może  być  innej firmy aby tylko parametry się zgadzały

Opublikowano
25 minut temu, Karl123 napisał(a):

Tego raczej nikt Ci nie powie, dlatego że jest to pierwszy nabór i na dodatek wymagane były konkretne oferty do wniosku. Z mojego doświadczenia, pamiętam że w restrukturyzacji kupiłem po złożeniu wniosku maszynę którą  miałem  według załączonej oferty to urzędnik przy poprawkach nic nie ględził, natomiast przy tych kolejnych nie zakupionych wszystko mu nie pasowało. Po uzasadnienieniu pisemnym, że ja tym będę robił a nie on , dał sobie spokój. Przy modernizacji nie trzeba było w ogóle ofert przedstawiać i tam liczyły się tylko główne parametry. Tutaj wymagali na starcie ofert więc chyba ma to jakieś znaczenie. Ja również zamierzam zakupić jedna z maszyn deklarowaną do wniosku,  starałem się z doświadczenia tak wybierać maszyny i ich parametry z załączonej oferty, by potem nie było Kłopotów z uzyskaniem zwrotu. Należy pamiętać że wcześniejszy zakup wiąże się z ryzykiem odrzucenia ewentualnego dofinansowania.

Opublikowano
12 minut temu, KarolTD90 napisał(a):

Może  być  innej firmy aby tylko parametry się zgadzały

Też tak myślę, sle moj doradca twierdzi że ta konkretna maszyna z oferty musi być 

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Karl123 napisał(a):

Też tak myślę, sle moj doradca twierdzi że ta konkretna maszyna z oferty musi być 

To zmień  doradcę.  Ja miałem ofertę  na ciągniki a w chwili realizacji już ten model nie był produkowany tylko jego następca  to co miałem zrobić???

• Like 1
Opublikowano
51 minut temu, KarolTD90 napisał(a):

To zmień  doradcę.  Ja miałem ofertę  na ciągniki a w chwili realizacji już ten model nie był produkowany tylko jego następca  to co miałem zrobić???

Aneksować umowę

Opublikowano
W dniu 5.02.2025 o 13:49, sad95 napisał(a):

😆

Dofinansowanie dostaną wszystkie wnioski, które przejdą pozytywnie przez weryfikacji tylko w czasie się odwlecze. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, CASd napisał(a):

Dofinansowanie dostaną wszystkie wnioski, które przejdą pozytywnie przez weryfikacji tylko w czasie się odwlecze. 

A skąd takie info

Opublikowano

To chyba logiczne...Nie każdy będzie pozytywnie rozpatrzony 😁

3 godziny temu, Karl123 napisał(a):

Skąd Wy ich bierzecie 🙆‍♂️

Opublikowano

Nie wiem czy pracownik odr ma na tyle kompetentną wiedzę aby był sens przekazywać dalej takie info. Ale wczoraj mówił mi że jest plan dołożyć pieniędzy do tego ostatniego naboru żeby starczyło dla wszystkich i nie robić już więcej naborów z tego działania.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
28 minut temu, Pawel29 napisał(a):

Nie wiem czy pracownik odr ma na tyle kompetentną wiedzę aby był sens przekazywać dalej takie info. Ale wczoraj mówił mi że jest plan dołożyć pieniędzy do tego ostatniego naboru żeby starczyło dla wszystkich i nie robić już więcej naborów z tego działania.

Miałoby to sens dla ARiMR, o wiele mniej pracy dla nich, ale kto tam wie co ostatecznie zrobią, choć osobiście i ja słyszałem od swojego doradcy że mają robić dokładkę.

Ps. Łysy by się wkurzył 🤣

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, kocmen24 napisał(a):

Dostał już ktoś jakieś poprawki z ochrony środowiska?

Mądry żeś 🤣 za rok się spodziewaj