Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, melon10641 napisał(a):

No tutaj masz rację, że albo trzeba mieć po rodzinie grupę albo kogoś naprawdę zaufanego.

Teraz na jesieni będą wnioski na maszyny do zbioru to zobaczymy ile rodzin pozbiera sie w grupy :P

O jakim naborze na jesień mówisz?

Opublikowano
47 minut temu, SOKAN napisał(a):

O jakim naborze na jesień mówisz?

„Inwestycje zwiększające konkurencyjność” (obszary A i D)  Nabór planowany od 20 listopada do 19 grudnia 2025 .                               dotacje na zakup samojezdnych lub przyczepianych maszyn do zbioru, z wyłączeniem maszyn transportowych .   

• Thanks 1
Opublikowano

Tutaj też podstawowym warunkiem jest 
- 3 osoby w grupie
- SO minimum 25tyś każda osoba
- faktury ze sprzedaży też trzeba mieć na jakąś kwotę tylko nie pamiętam na ile - 75 tyś na osobę? 

Opublikowano

Wszędzie piszą i mówią że na "maszyny do zbioru" w planowanym naborze z obszaru D o dofinansowanie może ubiegać się tylko grupa min. 3 rolników. Czy jest jakieś rozporządzenie gdzie jest to konkretnie napisane, bo na stronie agencji jest to napisane w ten sposób

Według mojego czytania ze zrozumieniem inwestycja zbiorowa jest "możliwa" w tym obszarze, więc nie wyklucza składania wniosków indywidualnie przez jednego rolnika. 

Screenshot_20250710_203045_Chrome.jpg

Opublikowano

W projekcie jest wyraźnie napisane, że z obszaru D może skorzystać tylko grupa rolników składająca się z min. 3 Bambrów. 

Nie mam linku ale jestem pewien na 100 % bo już rok temu chciałem na to składać ale przesunęli na wiosnę 2025 a teraz jesień 2025.

I co trzeba spelnić:

- znaleźć 3 Bambrów 

- każdy ma mieć SO min 25k 

- sprzedaż z ostatnich 12 miesięcy (przed złożeniem wniosku lub przed terminem naboru -nie pamiętam)  75 tys brutto każdy

Więc nie jest łatwo bo mając podzielone gospodarstwo na 3 mniejsze to trzeba to SO spełnić. Sprzedaże się ogarnie bo zawsze można "coś" komuś zaufanemu sprzedać. 

Nawet lekko zacząłem się rok temu tematem kombajnów interesować - napaliłem się jak szczerbaty na suchary a tu potem ARiMR ostudził mój zapał 😛

• Like 1
Opublikowano

Niby nie dużo a mogą być przypadku że i dużo jak masz grupę np 5 Bambrów i jeden małorolny. I małorolny w 2025 sprzedał wszystko po żniwach a teraz magazynuje. No to taki skrajny przypadek. 

Milion od razu. Ja nie chcę więcej przeznaczyć jak 350tys 😛

Opublikowano (edytowane)

No już bez przesady... 1,5mln...

Rok temu pytałem o ceny mniej więcej oczywiście. 

CX5,80 z przystawką do qq 1,1mln, TC nie pamiętam. 
Deutz Fahr ze zwykłym hederem 700-800
Claas Evion 430 podobnie jak Deutz
Pytanie jak wypada w tym zestawieniu Fendt i MF 

Mówię o cenach netto i to były ceny na zasadzie ile mniej więcej trzeba dać za taki kombajn ze średnim wyposażeniem. Nie robiłem konkretnej kalkulacji pod siebie, cen nie targowałem itd

Po żniwach popytam znów o ceny w tym roku i może konkretniej pod dane wyposażenie. A i co się dowiedziałem - cena na kombajnie może się różnić o grube dziesiątki tysięcy w zależności kiedy się zamawia. Najlepiej po żniwach - fabryki dają upusty i promocje tak aby zaplanować sobie produkcję - najdrożej to zamówić tak aby przyszedł przed tuż przed koszeniem . 

Edytowane przez melon10641
Opublikowano
20 godzin temu, melon10641 napisał(a):

Jak przejdzie wniosek to tyle wyjdzie :P jak nowy 1000k netto a zwrot to 65% to do zapłaty 350k 

Pomarzyć można, przecież zwrot masz tylko do kwoty 300 tysięcy na osobę, więc jak weźmiesz sam to licz że kupisz za 1 mln netto dostaniesz zwrotu 300 więc resztę płacisz sam. Szukaj lepiej ludzi do grupy.

Opublikowano
2 godziny temu, farcry90 napisał(a):

Pomarzyć można, przecież zwrot masz tylko do kwoty 300 tysięcy na osobę, więc jak weźmiesz sam to licz że kupisz za 1 mln netto dostaniesz zwrotu 300 więc resztę płacisz sam. Szukaj lepiej ludzi do grupy.

Bez grupy nie możesz złożyć w ogóle wniosku. Potrzebujesz oprócz swojego wniosku jeszcze 2 osoby. Wtedy każda z osób ma limit 300 tyś. 
3 osoby * 300tyś = 900 tyś zwroty co stanowi 65 % inwestycji. Więc inwestycje można zrobić za 1,385 mln netto. Można składać i w więcej osób. 
Ja grupę już mam. Na razie to sfera marzeń ale się zobaczy. 

Opublikowano

No i cały niestety plan w pisdu... :P

No dobra jak będzie liczony udział podobnie jak w ochronie środowiska to nie ma jeszcze tragedii. A wiesz może czy będą patrzeć na wielkość gosp. Z roku 2025 czy będzie można zadeklarować zwiększenie tak jak w dawnej modernizacji? 

Opublikowano
10 minut temu, melon10641 napisał(a):

No i cały niestety plan w pisdu... :P

No dobra jak będzie liczony udział podobnie jak w ochronie środowiska to nie ma jeszcze tragedii. A wiesz może czy będą patrzeć na wielkość gosp. Z roku 2025 czy będzie można zadeklarować zwiększenie tak jak w dawnej modernizacji? 

można deklarować 

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 9.07.2025 o 08:55, micgal39533 napisał(a):

Myślę że skończą gdzieś w okolicy 15pkt

W dniu 9.07.2025 o 08:16, full_divix napisał(a):

Robisz błąd, do końca rozdania kasy z wpr spokojnie zabezpiecza pieniądze na te pkt.

W dniu 9.07.2025 o 00:07, full_divix napisał(a):

Czekać cierpliwie 

Przecież piszą na stronie rządowej, że będą rozpatrywane wnioski od 24 punktów wzwyż, to skąd macie taką wiedzę, że piszecie że czekać,  że będzie jakaś zmiana? Skąd taka dedukcja, jakoś już tak było w innych rozdaniach?

Opublikowano
56 minut temu, panmino napisał(a):

Przecież piszą na stronie rządowej, że będą rozpatrywane wnioski od 24 punktów wzwyż, to skąd macie taką wiedzę, że piszecie że czekać,  że będzie jakaś zmiana? Skąd taka dedukcja, jakoś już tak było w innych rozdaniach?

wcześniej pisali że od 26 punktów są rozpatrywane. Teraz że od 24. Za miesiąc może napiszą że od 20 . Loteria 

• Like 1